May 28, 2022

27.05.2022: На Донбасі тривають запеклі бої

На Донбасі тривають запеклі бої
  • На Донбасі тривають запеклі бої.
  • Білорусь концентрує війська на українському кордоні.
  • Кабмін подовжив "коронавірусний" карантин до кінця серпня.
  • УПЦ МП оголосила про "незгоду" з позицією РПЦ щодо війни в Україні, але залишається у її складі.

Війна

Фронт

  • Армія Білорусі й надалі проводить маневри на північних кордонах України. Громадянам заборонено тимчасове перебування в районі кордону з Київщиною та Чернігівщиною на південному сході країни. Український Генштаб повідомив про розгортання армією Білорусі в Гомельській області підрозділу радіоелектронної боротьби. На півдні області знову розміщено дивізіон ОТРК "Іскандер-М", загроза ракетних обстрілів України з території Білорусі все ще є високою. Президент Лукашенко доручив створити в країні "народне ополчення". На території Брестської області підрозділи армії РБ відпрацювали ліквідацію "незаконного збройного формування" в місті. За інформацією видання "Медуза", російське керівництво не відмовилося від планів захоплення Києва та сподівається на перемогу у війні. Експерти не відкидають, що Путін таки зможе змусити Лукашенка вступити у війну, що змусить українське командування перекинути на північ з основного театру бойових дій додаткові підрозділи.
  • З-за кордону з артилерії та РСЗВ знову обстріляно прилеглі до РФ території Чернігівщини та Сумщини. Російська влада стверджує, що це зроблено у відповідь на обстріл із боку України.
  • Лінія фронту за добу на всьому її протязі практично не змінилася. На півночі Харківщини окупанти зміцнюють позиції й дистанційно мінують територію для недопущення продовження наступу українських військ та виходу їх до кордону. На захопленій території області окупанти намагаються відновити зруйновану залізничну гілку для перекидання військ техніки боєприпасів до лінії фронту.
    27.05.2022 Донбас
  • На південь від Ізюма російські війська спробували перейти в наступ у напрямках Слов’янська та Святогірська, але їх було відкинуто на вихідні позиції. Радник міністра внутрішніх справ Андрусів повідомив, що підрозділи української армії все ще утримують околиці Лиману, попри попередні повідомлення про відведення військ.
    На околицях Сєвєродонецька точаться запеклі бої, окупанти ведуть наступ із 3 напрямків. Голова Луганської воєнної обладміністрації Гайдай стверджує, що їм не вдалося оточити місто. Підрозділи ЗСУ відкинули окупантів від готелю "Мир" та автовокзалу на околиці міста. На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), російські війська не готові до затяжних міських боїв, тому спробують узяти Сєвєродонецьк у кільце.
    На південь від Лисичанська українським підрозділам вдалося перейти в контратаку та відбити кілька населених пунктів.
    Окупанти намагалися атакувати з попаснянського виступу на північ – до траси Лисичанськ-Бахмут та в напрямку Бахмута. Наступ зупинено, російські війська відкотилися на вихідні позиції.
    У районі Світлодарська вони без успіху вели розвідку боєм, намагаючись пробитися до Бахмута з півдня.
  • У районі Донецька та Авдіївки населені пункти та позиції українських військ зазнали потужних обстрілів з артилерії та РСЗВ та атак штурмової авіації. На захід від Великої Новосілки ЗСУ відбили потужну атаку і взяли під контроль 2 населені пункти.
    27.05.2022 Донецьк-Запоріжжя
    У Запорізькій області окупанти перекинули підкріплення в район Гуляйполя та Василівки, зокрема, зведений танковий батальйон зі знятих зі зберігання застарілих танків Т-62.
    27.05.2022 Херсонщина
  • На півночі Херсонської області українські війська провели успішний контрнаступ у напрямку на Нову Каховку, форсували р. Інгулець і визволили кілька населених пунктів. На півдні області було спокійно.
  • За інформацією групи Conflict Intelligence Team, російське командування розпочало формування 60–70 додаткових батальйонів на базі кадрованих частин, залучаючи резервістів, які підписали короткотермінові контракти. Їхня підготовка та бойове злагодження може завершитися в середині червня, і це дасть змогу поповнити передові частини на фронті ще 30–40 батальйонними тактичними групами (приблизно 30 тис. осіб)
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони вважає, що війна може тривати до кінця року. У жовтні Путіну виповниться 70 років, а на вересень намічено місцеві вибори в суб’єктах федерації, до яких, ймовірно, на нещодавно захоплених територіях будуть прив’язані "референдуми" про приєднання до Росії.

Тил

  • Кабмін створив комісію для аудиту збитків, які завдано російською агресією.
    Уряд погодив залучення Нафтогазом кредиту ЄБРР на суму €300 млн для закупівлі газу. Термін кредитної лінії – до 25 березня 2024 року.
    Укрзалізниці дозволено закупівлю палива за кордоном через неможливість купівлі на території країни після руйнування Кременчуцького НПЗ та нафтосховищ.
  • Кабмін подовжив "коронавірусний" карантин і режим надзвичайної ситуації до 31 серпня 2022 р. У лікарнях закрито майже всі "ковідні" відділення, населення практично не дотримується маскового режиму. Більшість громадян вважають, що "епідемія" вже завершилася. Проте уряд у березні взяв ще один кредит на закупівлю коронавірусних вакцин, а Всесвітня організація охорони здоров’я видала ліцензію фармпідприємству "Дарниця" на виробництво мРНК-вакцин.
  • Обл- та міськгази олігарха Фірташа, що працюють під вивіскою "Регіональної газової компанії", оцінили збитки від втрати активів унаслідок воєнних дій у 9,9 млрд грн.
  • Управління Держспоживслужби в Києві проводить перевірку 120 АЗС за фактами завищення вартості пального. За словами керівника управління Рубана, ціни на пальне в столиці "стабілізувалися".
    Влада Львова підвищує з 2 червня ціну на проїзд у муніципальних автобусах до 15 грн через зростання цін на пальне.
  • Нафтогаз спростував чутки про зростання втричі тарифів на опалення взимку 2022–2023 р.
  • Синод Української православної церкви Московського патріархату ухвалив рішення про самостійність та незалежність від РПЦ. Синод висловив незгоду з патріархом Кирилом (Гундяєвим), який підтримав війну з Україною. Проте про від’єднання УПЦ МП від РПЦ взагалі не йдеться. Також Синод відкинув канонічність та автокефалію ПЦУ, а також ідею об’єднання церков, водночас закликавши ПЦУ відмовитися від "захоплення" та "примусового переведення" храмів УПЦ МП. Голова УПЦ МП Онуфрій залишається членом синоду РПЦ. Прессекретар російської церкви заявив, що Кирило "молиться за збереження єдності церкви". ПЦУ скептично оцінила рішення Собору УПЦ МП та вважає їх спробою приховати її пряму залежність від РПЦ.
  • Подільський суд Києва оголосив колишнього голову Конституційного суду Тупицького в міжнародний розшук.
  • Чиновники Офісу президента мають намір "ліквідувати" Конституційний суд, який, на їхню думку, було "неправильно створено" та який "має надто великі повноваження". Незалежність Конституційного суду та неможливість його ліквідації прописано в Конституції України з моменту її ухвалення в 1996 р.
  • Детективи Бюро економічної безпеки вручили підозру директору компанії, через яку власники дочірнього російського Альфа-банку виводили кошти на початку війни.
  • Попередній президент Порошенко має намір узяти участь у щорічному засіданні парламентської асамблеї НАТО та засіданні конгресу Європейської народної партії, Суд вилучив у нього закордонний паспорт як запобіжний захід на час розслідування незаконних постачань вугілля з окупованих територій Донбасу. Порошенка було помічено на пункті пропуску на територію Польщі на власній автівці. Представники його партії "Європейська солідарність" заявили, що влада не випускає Порошенка в "закордонне відрядження".

Україна та світ

  • Глава МЗС України Кулеба обговорив із держсекретарем США Блінкеном постачання важких озброєнь та продовольчу безпеку. Кулеба заявив, що воєнна допомога є основною темою всіх контактів з американською адміністрацією, а її обсяги зростатимуть і далі.
    Пентагон підписав контраст на суму $687 млн ​​на закупівлю ПЗРК Stinger замість тих, які було передано Україні. Паралельно виробники розробляють комплекси нового покоління, з огляду на досвід війни в Україні.
    Спікер Пентагону Кірбі оголосив, що американська адміністрація поки не ухвалила рішення про постачання Україні систем залпового вогню середньої та великої дальності.
    Радник глави Офісу президента Подоляк закликав країни Заходу передати Україні потужні РСЗВ, щоби дати відсіч російській армії, яка активно застосовує важкі вогнеметні системи "Сонцепік" – найпотужніші неядерні засоби ураження з термобаричними снарядами.
    Україна вже отримала протикорабельні ракети Harpoon та бронетранспортери M113.
    Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон констатував, що російські війська ціною величезних втрат повільно, але неухильно "відгризають територію" на Донбасі. Саме тому він наполягає на посиленні воєнної підтримки України – насамперед важкими озброєннями, авіацією та системами залпового вогню великої дальності. Джонсон порівняв Росію з крокодилом, який "їсть твою ногу, доки ти намагаєшся з ним домовитися". Він наголосив, що президентові Путіну довіряти не можна. Голова МЗС Трас вважає, що Захід має забезпечити перемогу України. Вона переконана, що світ не почуватиметься в безпеці в разі досягнення Путіним головних цілей агресії.
  • Глава комітету Держдуми РФ Слуцький заявив, що переговори з Україною "перебувають на низькому рівні", але остаточно не перервані. Він наголосив, що "денацифікацію" в Україні не можна повернути назад, а "військові злочинці" (українські військовослужбовці, які потрапили в полон) мусять отримати вироки, "щоби неонацизм не підняв голову". Міністр закордонних справ Кулеба не спостерігає жодної ознаки готовності Росії до подовження переговорів, оскільки її армія й далі веде активні бойові дії на Донбасі. Окупанти влаштують репресії та геноцид на захоплених територіях, видають російські паспорти, крадуть продовольство та матеріальні цінності, а також готуються до анексії. Міністр вважає, що зустріч президентів України та РФ найближчим часом навряд чи можлива, оскільки Путін налаштований на продовження війни. Спікер Пентагону Кірбі озвучив подібну оцінку ймовірності відновлення мирних переговорів. На думку міністра закордонних справ Литви Ландсбергіса, метою Путіна є знищення України та геноцид українського народу.
    Колишній президент Янукович опублікував звернення до українського народу на 6 аркушах. У ньому він звинуватив Польщу в намірі анексувати західні області України. Янукович радить керівництву України не сподіватися на Захід, а якнайшвидше домовитися з Росією та "проявити до неї повагу". В іншому випадку, за його словами, Україні загрожує повне знищення. Він наполягає на тому, щоб Україна стала "сполучним мостом" між Заходом та Росією, вміло "маневруючи між їхніми інтересами".
  • Канцлер Австрії Нехаммер зателефонував Путіну для обговорення розблокування українського експорту зерна, та обміну полоненими. За словами канцлера, обмін може відбутися вже незабаром. Путін зажадав доступу Міжнародного Червоного Хреста до російських полонених, пообіцявши натомість надати доступ МКЧХ до українських бійців. Нехаммер повідомить генерального секретаря ООН Гутерреша про те, що Путін нібито дав "позитивні сигнали" готовності до відновлення експорту українського зерна з чорноморських портів.
    Президент Зеленський обговорив із прем’єр-міністром Італії Драгі шляхи розв’язання продовольчої кризи після його спілкування з Путіним.
  • Компанії "Нафтогаз" та "Оператор ГТС України" звернулися до міністерства економіки та енергетичного регулятора Німеччини із закликом відкликати дозволи, які було надано як виняток російському газогону "Північний потік-1". Ці винятки з Газової директиви ЄС які ґрунтуються  на принципах зміцнення європейської енергетичної безпеки та ринкової конкуренції. Проте останні події довели, що за допомоги газогону Росія створила газовий дефіцит у Європі, зупинила постачання до Польщі, Фінляндії та Болгарії, захопила частину газотранспортної інфраструктури України внаслідок вторгнення, Глава "ОГТСУ" Макогон запропонував обмежити постачання газу "Північним потоком-1" та перенаправити транзит на українську газотранспортну систему.
    Нафтогаз розпочав передарбітражну процедуру проти Газпрому, який не сплачує за контрактом за заброньовані потужності транзиту.
    Словаччина підписала контракти на постачання газу з Норвегії, а також зрідженого газу, що знизить на 2/3 її залежність від постачання з Росії. Уряд країни поставив завдання накопичити запаси газу для опалювального сезону до 10 липня.
  • На порядку денному зустрічі лідерів ЄС, яка відбудеться 30–31 травня, немає обговорення запровадження ембарго на імпорт російської нафти. Одним із можливих варіантів єврочиновники вбачають надання дозволу Угорщині отримувати російську нафту нафтогоном "Дружба" й запровадити ембарго тільки на постачання морем. Подібне рішення може спричинити "дірку" в санкціях, а Угорщина отримає конкурентні переваги, збільшивши постачання нафтопродуктів до країн ЄС.
    Іран затримав 2 грецьких танкери в Перській затоці у відповідь на конфіскацію США іранської нафти, яку перевозив російський танкер. Грецьке МЗС назвало дії Ірану "піратством".
    Президент Зеленський наголосив, що Росії вдалося оминути більшість міжнародних санкцій через брак координації між західними країнами та єдиної опозиції агресії.
  • Міністра оборони Рєзнікова запрошено на саміт НАТО в Брюсселі, який відбудеться 15–16 червня, разом із колегами з Грузії, Фінляндії та Швеції.
  • Італійська газета Corriere della Sera стверджує, що прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон запропонував президентові Зеленському створити політичний, економічний та воєнний альянс як альтернативу Євросоюзу. До нього, за інформацією журналістів, мають увійти також країни Балтії, Польща й далі – Туреччина. Усі ці країни рішуче захищають суверенітет, дотримуються ліберального підходу до економіки, а також мають непримиренну позицію щодо російської воєнної загрози.
  • Прем’єр-міністр Фінляндії Марін заявила, що не підтримує прискореного вступу України до ЄС, проте вважає необхідним надати їй статус кандидата. За її словами, членство в Євросоюзі потребуватиме від влади України великої роботи.
  • Китай закрив свій повітряний простір для польотів 5 літаків, які Росія вкрала в лізингових компаній. Лайнери набули  "подвійну реєстрацію" й наразі не відповідають вимогам Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).
  • ДП "Антонов" відкликало ліцензію в близькосхідної фірми-посередника, через яку Росія планувала ремонтувати великовантажні літаки Ан-124. Саме цими літаками російське командування перекидало до кордону й до Білорусі ракетні комплекси, ракети та важку техніку для агресії проти України.
  • За інформацією німецького видання Bild, у Литві відбулася "таємна" нарада про шляхи РФ після звільнення з посади або усунення Путіна. Його учасники розглянули 3 сценарії розвитку подій. Перший – демократичні вибори та зміна шляху розвитку, за зразком України. Другий – усунення Путіна та захоплення влади генералами з подовженням агресії та політики експансії. Третій – розвалення РФ на низку дрібних держав.


No comments:

Post a Comment