February 10, 2022

09.02.2022: Кабмін збільшив премію за вакцинацію "бустером" до 1500 грн

 

Кабмін збільшив премію за вакцинацію "бустером" до 1500 грн

  • Кабмін збільшив премію за вакцинацію "бустером" до 1500 грн.
  • Інфляція за рік зросла на 10 %, овочі в січні подорожчали на 20 %.
  • Скандальний ЄДАПС – знову постачальник матеріалів для біометричних документів.
  • Армії Росії та Білорусі розпочали великі навчання "Союзна рішучість-2022".

В Україні

  • Кабмін призначив кандидатів за своєю квотою до комісії з виборів директора Національного антикорупційного бюро. Також ухвалено рішення про підключення до додатка для смартфона "Дія" функції видавання посвідчень ветерана та учасника подій на Майдані взимку 2013–2014 років.
  • Директор Держбюро розслідувань Сухачов стверджує, що в ДТП, яке вчинив депутат від "Слуги народу" Трухін, немає підстав для кримінального переслідування, оскільки постраждалі дістали лише легкі тілесні ушкодження. Слідство так і не змогло підтвердити, чи був депутат за кермом у момент аварії. ДБР вимагає проведення ще однієї експертизи ДНК, проігнорувавши результати попередньої, яку було проведено в грудні.
    Депутата Київради від "Слуги народу" Трубіцина спіймано на великому хабарі за сприяння у видачі ліцензії на роздрібну торгівлю.
  • Держбюро розслідувань висунуло колишньому президенту Януковичу ще одну підозру – у підбурюванні до дезертирства службовців Управління держохорони.
  • Державний поліграфкомбінат "Україна" знову вибрав компанію зі скандального консорціуму "ЄДАПС" постачальником матеріалів для біометричних документів. Директор поліграфпідприємства – колишня співробітниця однієї з компаній, що входять до ЄДАПС.
  • Держаудитслужба проведе аудит Державної промислово-зернової корпорації, яка допустила дефолт за кредитом, наданим Експортно-імпортним банком Китаю. Держпідприємство хронічно збиткове, усі збитки та виплати за кредитом погашено коштом бюджету.
  • На АЗС швидко дорожчає паливо, ціна бензину перевищила 34 грн/л. Зростання цін пов'язане із припиненням постачань із країн Балтії, які заблокувала Білорусь.
  • За даними Держстату, у січні рівень інфляції проти січня 2021 р. виріс на 10 %, а з грудня ціни, за твердженням чиновників, зросли на 1,5 %. Найбільше подорожчали овочі (на понад 20 %). Через зростання цін на комунальні послуги зросла за рік на 12 % заборгованість домогосподарств за послуги – до 81,4 млрд грн.
  • Після кількох днів зміцнення курсу гривні на валютній біржі відбулася корекція. Обсяг угод був невеликим – лише $175 млн, НБУ в торговій сесії не брав участі. На четвер курс встановлено на рівні 27,98 ₴/$ (+0,02 грн), 32,00 ₴/€ (+0,07 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на коронавірус 157,6 тис. осіб, виявлено інфікування в 41,7 тис., одужали 16,6 тис. хворих, померли – 280. Темпи вакцинації, як і раніше, незначні – упродовж доби щеплення зроблено 70,7 тис. громадянам, із них третьою дозою – приблизно 20 тис. Кабмін збільшив премію за вакцинацію на 500 грн за щеплення "бустерною" дозою, а також дозволив пенсіонерам витрачати гроші з карток "єПідтримки" на оплату ліків та комунальних послуг. Термін користування коштами подовжено з 4 до 9 місяців із моменту зарахування коштів на картку. У світі підтверджено 2,240 млн випадків зараження, померло 0,012 млн хворих. Уряд Великої Британії планує скасувати самоізоляцію під час зараження. Швеція скасовує тестування на коронавірус перед повним скасуванням обмежень через економічну недоцільність. Уряд Польщі скорочує час самоізоляції й не вимагає її від тих, хто не має ознак зараження після контактів із хворими.

Війна

  • За зведенням штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі сталася перестрілка у Водяному на північ від Донецька. Армія за добу втрат не зазнала.
    На переговорах тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі представники "республік" поставили умовою відкриття КПВВ прямі контакти з українськими санітарними лікарями. Під час в'їзду з території ОРДЛО українські прикордонники не вимагають документів про вакцинацію.

Україна та світ

  • Росія та Білорусь розпочали спільні військові навчання "Союзна рішучість-2022". За твердженням західних експертів, кількість військ і військової техніки, що беруть участь у них, – найбільша з часів "холодної війни". Росія відмовилася повідомити кількість військовослужбовців, яку залучено до маневрів. Термін проведення навчань – до 20 лютого. Країни Балтії ініціювали обговорення в ОБСЄ воєнного загострення на східному кордоні ЄС та активували режим зниження ризиків за Віденським документом Організації через зростання воєнної активності РФ у Білорусі. Прессекретар Білого Дому Саакі назвала навчання ескалацією ситуації довкола України.
    Росія готова розпочати блокаду українських портів у Чорному та Азовському морях, для чого створила в регіоні велике військово-морське угруповання.
    За даними агентства Reuters, війська США в Польщі готуються до можливої ​​евакуації американських громадян з України.
    Росія відмовилася від участі в Мюнхенській конференції з безпеки, у якій візьмуть участь глави держав та урядів 35 країн.
    Адміністрація президента США Байдена поки не планує переговорів із російським президентом Путіним. Байден обмінявся думками з президентом Франції Макроном за підсумками його поїздки до Москви та Києва.
    На думку оглядачів видання The New York Times, "фінляндизація" України активно обговорюється на переговорах лідерів країн Заходу та РФ, хоча Макрон спростував використання цього терміну.
    Міністр закордонних справ Кулеба після переговорів із главою МЗС Іспанії Альбаресом заявив, що Росія намагається взяти реванш за поразку СРСР у "холодній війні", тому створила загрозу не лише Україні, а й усій Європі. Він вкотре наголосив, що вбачає шанс деескалації ситуації на кордоні за допомогою переговорів, попри грубе порушення Росією норм міжнародного права, зокрема, на окупованих територіях, а також мінських домовленостей. Кулеба виключив можливість проведення прямих переговорів із представниками донбаських "республік". Він запропонував не звертати уваги на заяву президента Макрона про те, що наступні дні будуть вирішальними для врегулювання російсько-української кризи.
    Папа Римський Франциск назвав можливе вторгнення Росії в Україну "божевіллям" і висловив сподівання, що напруженість буде подолано через діалог.
    Лідери країн "Веймарського трикутника" (Франції, Німеччини та Польщі) ухвалили спільну декларацію із закликом до Росії щодо припинення воєнних приготувань. За словами канцлера Німеччини Шольца, російське керівництво зрозуміло серйозність намірів Заходу щодо запровадження жорстких санкцій у разі ескалації агресії.
    В Україну прибули ще два транспортні літаки з боєприпасами зі США та один – із Великої Британії з вантажем військової допомоги для сил територіальної оборони. Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що загальна сума військової допомоги Україні сягнула $1,5 млрд. За словами глави МЗС Кулеби, у законодавстві Німеччини немає юридичних заборон на постачання зброї Україні, тому рішення уряду країни про відмову у військовій допомозі Україні є суто політичним.
    Рада ЄС ухвалила рішення про розширення списку санкцій за окупацію Криму Росією ще на 5 осіб.
    Обсяг товарообігу між Україною та Росією у 2021 р. збільшився на 22,8 % проти 2020 р. та склав $12,3 млрд.


No comments:

Post a Comment