January 29, 2022

28.01.2022: Зеленський влаштував пресконференцію для іноземних журналістів

Зеленський влаштував пресконференцію для іноземних журналістів

  • Зеленський влаштував пресконференцію для іноземних журналістів.
  • Запущено процес виборів нового директора НАБУ.
  • НБУ продав за тиждень для підтримання курсу $760 млн.
  • Росія перекидає до українського кордону медичні підрозділи та запаси крові.
  • Депутата від "Слуги народу" Кузьміних спіймали на великому хабарі.

В Україні

  • Кабмін оголосив про початок формування комісії щодо обрання нового директора НАБУ. Повноваження чинного голови Ситника закінчуються у квітні, він працюватиме на посаді до призначення наступника.
  • Суд у Дніпрі заарештував бійця Нацгвардії, який розстріляв 10 осіб на Південному машинобудівному заводі. Слідчі Держбюро розслідувань проводять обшуки в частині, де служив боєць.
  • Розгляд апеляцій на рішення Печерського суду про вибір запобіжного заходу попередньому президенту Порошенку перенесено на 11 лютого. За словами його адвокатів, Апеляційний суд Києва так і не отримав матеріали від суду першої інстанції. Поруч із будівлею зібрався великий натовп прихильників Порошенка, влада перекинула туди посилені підрозділи поліції та Нацгвардії, а також автозаки. Президент Зеленський відкинув звинувачення в переслідуванні опозиції та звинуватив у політичних переслідуваннях свого попередника.
  • Депутата від "Слуги народу" Кузьміних спіймано на хабарі в 558 тис. грн за сприяння в постачанні медобладнання Житомирській обласній лікарні
  • Згідно з аналізом експертів, Мінфін у 2021 р непублічно викупив понад 5 % ВВП-варрантів (облігацій, які прив'язані до рівня ВВП). Чиновники Мінфіну відмовилися коментувати це повідомлення. Із четверга міжнародні ринки трохи заспокоїлися. Вартість українських єврооблігацій та ВВП-варантів зросла на 2–3 %, а прибутковість короткострокових зобов'язань опустилася нижче за 20 % річних.
  • Чиновники НБУ вважають, що виплата премії за вакцинацію збільшить ВВП країни на 0,1 %.
  • За інформацією Держстату, реальна зарплата в Україні у 2021 р. зросла на 11,9 %, найбільше зростання припало на сільське господарство та готельно-ресторанний бізнес.
  • Продаж значних обсягів валюти Нацбанком заспокоїв ринок. За тиждень було продано майже $760 млн, а з початку року – $1,5 млрд. Пропозиція валюти майже всю сесію переважала попит, що спричинило корекцію курсу та зміцнення гривні. Обсяги торгів знизилися до $245 млн. На понеділок курс зафіксовано на позначці 28,78 ₴/$ (-0,20 грн), 32,03 ₴/€ (-0,31 грн), 3,71 ₴/10 руб. НБУ оголосив про намір посилити монетарну політику для зниження облікової ставки на кінець року.

Київ

  • Мер столиці Кличко звернувся від правління Асоціації міст України до президента Зеленського із проханням захистити конституційні права місцевого самоврядування. За словами Кличка, правоохоронці весь час перевищують повноваження та порушують закон, відкриваючи кримінальні справи проти місцевих чиновників.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п'ятницю проведено рекордну кількість тестів на коронавірус – майже 170 тис., зафіксовано 37,5 тис. випадків зараження, одужали 7,1 тис. хворих, померли – 149. Вакциновано 78,6 тис. громадян, з них понад 27 тис. – додатковою та "бустерною" дозою. Міністр охорони здоров'я Ляшко очікує на пік заражень у 40–60 тис. осіб на добу протягом найближчих тижнів. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалить рішення щодо необхідності оголошення "червоного" карантинного режиму у Львівській обл. за тиждень обласна комісія хоче посилити обмеження з 31 січня. Темпи поширення інфекції у світі не знижуються – за добу тестами підтверджено зараження 3,45 млн осіб, померло 10,5 тис. хворих. Компанія Moderna оголосила початок тестування на людях вакцини від вірусу імунодефіциту людини на основі технології мРНК, яку реалізовано в препараті проти коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі протягом доби перестрілок та бойових зіткнень не було, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • За інформацією The Wall Street Journal, Росія перекинула до кордонів України медичні підрозділи та запаси крові, що може свідчити про завершення підготовки до вторгнення. Міністр оборони Рєзніков заявив, що з грудня угруповання російських військ на кордоні збільшилося на 20 тис. військовослужбовців і сягнуло 130 тис.
    Французький президент Макрон провів телефонні переговори із президентом РФ Путіним. Путін заявив, що нібито "не хоче ескалації ситуації навколо України", для чого вона мусить виконати мінські домовленості. Він також повторив, що США та НАТО мають надати Росії "гарантії безпеки". Після розмови з Путіним Макрон зателефонував до президента Зеленського. Зеленський заявив, що зустріч радників у "нормандському форматі" змогла відбутися завдяки зусиллям Франції. На його думку, потрібно не зменшувати темпи та й надалі вести переговори, оскільки це знижує ризик ескалації.
    Зеленський провів пресконференцію для кореспондентів іноземних видань. Він заявив, що для стабілізації економіки країни владі потрібно $4–5 млрд. Він закликав західних лідерів зізнатися, що вони не готові надати Україні членства в НАТО, не нагнітати паніку, яка шкодить економіці України, і заявив, що наразі загроза російського вторгнення не вища, ніж була на початку минулого року. Зеленський закликав до негайного превентивного запровадження санкцій проти РФ, доки не розпочалася повномасштабна агресія. Він підтвердив готовність зустрічі з Путіним у разі, якщо буде знайдено взаємоприйнятний формат переговорів, а Росія відведе війська. Американські та українські офіційні особи спростували інформацію про суперечності, що виникли під час переговорів президентів Байдена та Зеленського. Сам Зеленський заявив журналістам, що в нього немає непорозуміння з Байденом, але він більш обізнаний про ситуацію в країні ніж американський президент.
    Зеленський зустрівся з іноземними послами та закликав їх відмовитися від евакуації персоналу посольств та консульств з України.
    До України зі США прибув четвертий літак із 81 т військової допомоги. Міністр оборони Рєзніков повідомив що у вантаж містив боєприпаси. Він анонсував прибуття ще кількох партій озброєння наступного тижня. У Львівській обл. проведено навчання українських військовослужбовців поводженню з протитанковими комплексами NLAW. Вони стануть інструкторами, які навчатимуть інші підрозділи.
    Львівська міськрада розробила план підготовки опору. Населення готуватимуть до надання першої допомоги та взаємодії з підрозділами територіальної оборони. Мер Києва Кличко повідомив, що в столиці в разі початку військових дій буде залучено 500 сховищ та 4500 об'єктів подвійного призначення. Основним укриттям для населення буде метрополітен. Він повідомив, що в разі виникнення надзвичайної ситуації населення буде сповіщено сиренами цивільної оборони, після чого має включити радіо або телевізор і чекати на повідомлення влади.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров обурився прийняттям Верховною Радою закону про передачу штатних озброєнь, зокрема, ПЗРК, підрозділам територіальної оборони. Він заявив, що українська влада не контролює велику кількість військовослужбовців, які перебувають на "лінії розмежування" на Донбасі.
    Глава Пентагону Остін заявив, що американські військовослужбовці не братимуть участі у військових діях в Україні. Конгресмен Мікс підтвердив, що українська влада не зверталася до США з проханням про розміщення американського військового контингенту. Про нерозміщення в Україні військових підрозділів країн-членів НАТО заявив і генеральний секретар Альянсу Столтенберг. За його словами, у разі початку бойових дій щодо РФ будуть запроваджено санкції, а до країн Східної Європи – перекинуто додаткові сили. За його словами, кібератака проти українських державних сайтів може бути провісником повномасштабного вторгнення. Президент США Байден оголосив про перекидання додаткових підрозділів до країн на східному фланзі НАТО. Голова Служби зовнішньої розвідки Німеччини Каль вважає, що Путін ще не прийняв рішення щодо наступу на Україну. За інформацією західних ЗМІ, аналогічну думку мають чиновники НАТО й американський міністр оборони Остін.
    Англійський мільярдер Бренсон закликав представників бізнесу об'єднатися задля протидії російській агресії та відстоювання державного суверенітету України.
    Експерти The Washington Post вважають, що війна в Україні спричинить зростання світових цін на продовольство.
    Чиновники американської адміністрації обговорили з керівництвом найбільших банків США питання, чи можуть спричинити санкції проти Росії дестабілізацію світової фінансової системи. Американські корпорації, які ведуть бізнес у РФ, попросили адміністрацію запроваджувати санкції "зважено". На тлі рекордних цін на газ у Європі зі США до ЄС вирушили понад 20 газовозів, ще 30 готові вийти з портів найближчим часом. Видання The Financial Times оголосило про підготовку Великобританією та США масштабних санкцій проти російських нафтогазових проєктів у разі нападу на Україну. Прем'єр-міністр Естонії Каллас розкритикувала позицію Німеччини, яка прагне забезпечити свою енергетичну безпеку, чим дестабілізує загальноєвропейську оборону. Вона назвала "Північний потік-2" геополітичним проєктом Росії для впливу на Європу та закликала уряд Німеччини зняти заборону на постачання зброї Україні. Каллас заявила, що Путін розуміє лише мову сили. Прем'єр-міністр Шмигаль запропонував європейським споживачам скористатися українськими підземними сховищами як "газовий сейф", для зберігання газу в режимі митного складу. безперебійного постачання українським споживачам.
    МЗС України назвало "надуманими та політизованими" звинувачення міністра закордонних справ Угорщини Сійярто про порушення прав угорської національної меншини. Сійярто заявив, що якщо права угорців Закарпаття порушуватимуться й надалі, це обмежить можливість надання допомоги в разі агресії РФ.
    Росія розширила список громадян ЄС, яким заборонено в'їзд до країни – військовим та чиновникам. Влада Німеччини вислала з країни співробітника російського консульства в Мюнхені за шпигунську діяльність
    Польський президент Дуда зібрав засідання Ради безпеки. Він оцінив міжнародну ситуацію на кордонах країни як складну. Розвідка фіксує зосередження російських військ у Білорусі – поблизу кордонів України та Польщі. Водночас він констатував, що прямої загрози Польщі з боку РФ наразі немає.
    Депутати Європарламенту відвідають Україну з 30 січня до 2 лютого для збирання інформації про ситуацію в країні та на кордоні й демонстрацію солідарності ЄС з українцями. За тиждень до Києва приїдуть міністри закордонних справ Німеччини Бербок та Франції ле Дріан для обговорення перспектив подовження переговорів у "нормандському форматі".
    Росія має намір зірвати проведення засідання Ради Безпеки ООН, яке має відбутися в понеділок з ініціативи США для обговорення ситуації навколо України.
    Державна телерадіокомпанія Чорногорії розмістила на своєму сайті інформацію про атаку українською армією підрозділів "народної міліції ЛНР", проте змінила текст після різкої реакції українського МЗС.
    Прикордонники РФ затримали на узбережжі окупованого Криму двох українських рибалок, судно яких прибило до берега через відмову двигуна.

Тренди

  • За інформацією Мін'юсту, у програмі автоматичного арешту рахунків беруть участь лише 20 банків. Останнім часом їхня кількість скоротилася на 2.
  • Депутати від "Слуги народу" внесли до Верховної Ради ще один фіскальний законопроєкт – про декларування доходів домогосподарствами.


No comments:

Post a Comment