January 20, 2022

19.11.2022: Суддя Печерського суду відпустив Порошенка під особисте зобов'язання

Суддя Печерського суду відпустив Порошенка під особисте зобов'язання

  • Суддя Печерського суду відпустив Порошенка під особисте зобов'язання.
  • Байден виключив швидке прийняття України до НАТО.
  • Аудит "коронавірусного" фонду виявив порушення на 30 млрд грн.

В Україні

  • Оголошено ухвалу Печерського суду про вибір запобіжного заходу попередньому президентові Порошенку за звинуваченням у держзраді. Суддя відмовив прокуратурі в арешті, у домашньому тощо. Порошенко наказано здати закордонні паспорти, прибути на допит за викликом слідчого й не залишати межі Києва та області без його дозволу. Колишній президент та його оточення сприйняли це рішення як власну перемогу. Перед будинком суду зібралося кілька тисяч його прихильників, відбулися сутички з поліцією. Події відбувалися під вікнами готелю Hyatt, де зупинився держсекретар США Блінкен. Прокуратура має намір оскаржити ухвалу в апеляції, ще одну скаргу подадуть адвокати Порошенко, які прагнуть звільнити його від усіх зобов'язань. Після оголошення рішення суду Порошенко в знущальному тоні висловився про Зеленського та його "команду" й заявив, що не радіє перемозі, оскільки "шалений сценарій Зеленського-неадеквата ще не завершено". Прибічники Порошенка пройшли маршем від Михайлівської площі до Офісу президента, де влаштували мітинг. Лідер партії "Голос" Рудик заявила про намір об'єднати опозиційні зусилля із партією Порошенка "Європейська солідарність".
  • Міністерство агрополітики внесло зміни до Реєстру підприємств – виробників соціальних продуктів. До нього включено 6851 компанію. За інформацією ЗМІ, до списку потрапили підприємства олігархів, постачальники газу та компанії, які зареєстровані та ведуть діяльність на окупованій території Донбасу та Криму.
  • На 5 день після кібератаки було відновлено працездатність сервера та реєстру Моторно-транспортного страхового бюро. Чиновники стверджують, що реєстр автовласників не пошкоджено.
  • Через надвисокі ціни на газ в Україні зупиняються підприємства з виробництва скла. За інформацією ЗМІ, тривають переговори уряду з власниками металургійних підприємств щодо скорочення виробництва та споживання газу, оскільки його може не вистачити до кінця опалювального сезону, а купити додаткові обсяги просто неможливо.
  • Пресслужба СБУ повідомила про надходження з початку року 184 повідомлень про замінування громадських місць та об'єктів інфраструктури. Дзвінки надходили з окупованої території Донбасу та країн колишнього СРСР. Усі повідомлення виявилися хибними, проте в кожному випадку проводилася евакуація людей, підприємства зазнали серйозних фінансових втрат.
  • На тлі повідомлень про можливу деескалацію попит на іноземну валюту дещо знизився, хоча ще зранку він зростав. Після обіду пропозиція побільшала, котирування знизилися, причому навіть без участі Нацбанку. На четвер курс встановлено на рівні 28,40 ₴/$ (-0,01 грн), 32,19 ₴/€ (-0,14 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,0\1 грн). Загальний обсяг угод за сесію – $265 млн, що вище за звичайний день, але нижчий за результати кількох останніх сесій. На міжнародних ринках капіталу вартість українських єврооблігацій поступово зростає, але про відновлення рівня 14 січня говорити поки зарано.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні котрий день поспіль зростають темпи тестування на коронавірус. У середу зроблено 111 тис. тестів, підтверджено 18,5 тис. випадків зараження. Одужали 4,4 тис. хворих, померли – 131. Зроблено 75 тис. щеплень, з них 20 тис. – третьою та "бустерною" дозами. Третє щеплення зробили урядовці на чолі з прем'єр-міністром Шмигалем. Кабмін обмежив термін чинності сертифікатів вакцинації 9 місяцями, після "бустерного" щеплення тощо. У ЄС обмеження терміну сертифікатів у 9 місяців після останнього щеплення є чинним з 10 січня. Особам, віком від 60 років, з 24 січня дозволено витрачати на ліки 1 тис. грн премії за вакцинацію за програмою "єПідтримка". Китай надасть Україні партію вакцин як гуманітарну допомогу. Лінією фонду COVAX США передали Україні ще 1 млн доз вакцини Pfizer. Держаудитслужба за рік після того, як сплив термін, встановлений угодою зі МВФ, опублікувала результат перевірки витрати коштів фонду з подолання наслідків епідемії. Служба знайшла порушення, зокрема, за результатами тендерів, на загальну суму 30 млрд грн.
    За добу у світі зареєстровано новий рекорд заражень – 3,52 млн випадків, померло майже 9 тис. хворих. Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон оголосив про скасування вимог повсюдного носіння масок та пред'явлення сертифікатів вакцинації з 26 січня, попри високі темпи зараження. Він прогнозує скасування всіх обмежень, самоізоляції тощо, з 24 березня. Заразився коронавірусом голова ОБСЄ – міністр закордонних справ Польщі Рау. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я не вбачають необхідності вакцинації дітей "бустерною" дозою препаратів.

Війна

  • На Донбасі порушень режиму припинення вогню впродовж доби не було, втрат серед українських військовослужбовців немає

Україна та світ

  • До України за дорученням президента Байдена прибув держсекретар США Блінкен. Він зустрівся з президентом Зеленським та міністром закордонних справ Кулебою. На підсумковій пресконференції Зеленський дозволив собі висловлювання, що керівництво України знає ситуацію "трохи краще" за американську розвідку. Держсекретар попередив співробітників посольства США в Києві про плани Росії наростити військове угруповання навколо України "у дуже короткий термін".
    Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков заявив, що Росія готова розглянути як "гарантію безпеки" відкликання рішення Бухарестського саміту про підтвердження готовності приймання до Альянсу Грузії та України або зобов'язання США не голосувати за вступ. Тиск Росії, зрештою, мав результат. Байден заявив, що Україна незабаром навряд чи зможе вступити до НАТО, оскільки для цього їй потрібно виконати низку умов, а також отримати підтримку решти членів Альянсу. Байден попередив, що РФ заплатить "високу ціну" за вторгнення в Україну, що призведе до катастрофічних наслідків для Москви.
    Після зустрічі з Блінкеном Зеленський обговорив ситуацію навколо України з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом та прем'єр-міністром Швеції Андерсон. Швеція посилює оборону країни. Збільшено контингент на острові Готланд – стратегічному пункті Балтійського моря.
    Президент Ердоган запросив провести в Туреччині зустріч президентів Путіна та Зеленського. Прессекретар російського президента Пєсков учергове заявив, що проведенню переговорів перешкоджає небажання української влади виконувати мінські домовленості та рішення саміту в Парижі. Він наголосив, що російське керівництво привітало б зусилля партнерів України в примушенні її до виконання домовленостей.
    Депутати російської Держдуми від КПРФ внесли проєкт постанови з проханням до президента Путіна про визнання донбаських "республік", які стали "справжніми державами з демократичними органами влади".


No comments:

Post a Comment