January 09, 2022

08.01.2022: Мінсоцполітики анонсувало програму кредитування відкриття бізнесу "Рука допомоги"

Мінсоцполітики анонсувало програму кредитування відкриття бізнесу "Рука допомоги"

  • Мінсоцполітики анонсувало програму кредитування відкриття бізнесу "Рука допомоги".
  • Зеленський закликав американських сенаторів запровадити санкції проти "Північного потоку-2".

В Україні

  • Мінсоцполітики анонсувало програму "Рука допомоги", у рамках якої малозабезпечені громадяни можуть отримати кредит до 97,5 тис. грн під 0 % річних на відкриття власного бізнесу для придбання обладнання та матеріалів. Суму, що повертається, буде зменшено на розмір сплачених податків та єдиного соцвнеску. У разі працевлаштування трьох осіб за направленням центру зайнятості, кредит нібито можна буде не повертати.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 27 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 2,8 тис. випадків зараження, одужали 2,8 тис. хворих, померли – 75, вакциновано 27 тис. громадян. У світі, як і раніше, темпи поширення інфекції дуже великі – у суботу зафіксовано 2,24 млн випадків зараження. Водночас смертність не зростає – за добу померло 5,2 тис. хворих. У Франції на мітинги проти примусової вакцинації вийшли понад 100 тис. осіб. У Німеччині в протестах проти жорсткого карантину взяли участь понад 30 тис. громадян. Німеччина виключила Україну зі списку країн підвищеного ризику, громадяни яких мусять відбувати самоізоляцію після в'їзду. Уряд країни має намір послабити карантин, водночас посилити обмеження на відвідування кафе та ресторанів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів та гранатометів на околицях Донецька – у Новомихайлівці та Пісках. Перестрілки сталися в Богданівці неподалік ділянки розведення військ на схід від Волновахи та траси Донецьк-Маріуполь та в Кримському на півночі Луганської обл. на лівому березі Сіверського Дінця. На українські позиції в районі Станиці Луганської було скинуто гранату з безпілотника. Під час бойових дій дістав поранення український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Представники Держдепартаменту США оголосили, що адміністрація обговорює можливість передавання Україні переносних ракетних комплексів ППО "Стінгер", проте рішення поки не ухвалено. Керівництво США знову попередило Росію про запровадження жорстких санкцій у разі вторгнення в Україну. До них може бути включено заборону постачання продукції до Росії, зокрема, тої, яка виробляється поза межами США, але підпадає під їхню юрисдикцію. Такі обмеження вже запроваджено щодо Сирії, Куби, Ірану та Північної Кореї.
    Видання The New York Times повідомило про скептичне ставлення низки країн-членів НАТО до переговорів із Росією, яка, на їхню думку, затягує час для відвернення уваги від ескалації на кордоні України. The Washington Post з посиланням на чиновників адміністрації США повідомило про їхню готовність обговорювати з РФ розміщення ракет у Європі. Глава МЗС Чехії Липавський наполягає, що країни НАТО не мають приймати вимоги Росії щодо "гарантій безпеки" й навіть обговорювати їх. За його словами, кожна країна, Україна та Грузія тощо, має право визначати власне майбутнє й не може бути "сферою впливу". Міністр закордонних справ Великої Британії Трас назвала неприйнятним нарощування російської військової присутності на українському кордоні.
    Ситуацію навколо України перед переговорами з РФ обговорили держсекретар США Блінкен та єврокомісар із закордонних справ Боррель.
    Президент Зеленський закликав американських сенаторів запровадити жорсткі санкції проти російського газогону "Північний потік-2".
  • Глава Офісу президента Єрмак повідомив, що наступного тижня до України приїдуть радники президента Франції та канцлера Німеччини для обговорення підготовки до зустрічі на найвищому рівні в "нормандському форматі".
  • Влада Казахстану взяла під контроль ситуацію практично у всій країні, хоча повідомлення про заворушення все ще надходять. Уповноважена з прав людини Саїн повідомила, що під час розгону протестів від кульових поранень в Алмати загинули дві дитини. За повідомленнями очевидців, кількість жертв може бути дуже великою, а влада приховує справжню картину подій. МВС країни повідомило про затримання понад 5 тисяч учасників протестів. Російські війська за підтримки важкої техніки взяли під посилену охорону космодром Байконур.
    Німеччина зупинила постачання зброї до Казахстану. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС готовий надати владі країни допомогу у врегулюванні кризи.

No comments:

Post a Comment