January 04, 2022

03.01.2022: США, Росія, Китай, Франція та Великобританія оголосили про недопущення ядерної війни

США, Росія, Китай, Франція та Великобританія оголосили про недопущення ядерної війни

  • США, Росія, Китай, Франція та Великобританія оголосили про недопущення ядерної війни.
  • Зеленський підписав указ про створення трьох національних парків.
  • В Італії на запит РФ затримано українського режисера.

В Україні

  • Президент Зеленський видав указ про створення трьох національних парків – "Пуща Радзівіла", "Куяльницький" та "Холодний Яр", та розширення тих, які вже є, – Карпатського біосферного заповідника, національних парків "Меотида" та "Вижницький", а також ботанічного заказника загальнодержавного значення "Староманзирський".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок зроблено 25,8 тис. тестів на коронавірус, зареєстровано 1,7 тис. інфікованих осіб, одужали 3,6 тис. хворих, померли – 135. Відновилася вакцинація – упродовж доби зроблено 36,2 тис. щеплень. Після свят кількість зафіксованих у світі випадків зараження знову почала зростати – у понеділок підтверджено інфікування 1,35 млн осіб. Водночас смертність не зростає – протягом доби померло 4,5 тис. хворих. Усією Німеччиною відбулися масові протести проти обмежень, у яких узяли участь кілька десятків тисяч осіб. Американський регулятор дозволив вакцинування "бустерною" дозою підлітків віком 12–15 років, а також деяких дітей віком від 5 років. Канадська провінція Онтаріо оголосила про закриття шкіл, ресторанів та тренажерних залів через швидке поширення штаму "омікрон". Уряд Ізраїлю з 9 січня відкриває кордони для туристів, яких вакциновано 2 дозами, а також тих, хто перехворів на коронавірус, з країн "помаранчевого списку", до якого входить і Україна. У країні почалася вакцинація 4 дозою препаратів медиків та осіб віком від 60 років. Польський міністр охорони здоров'я Недзельський заявив про необхідність посилення обмежень через зростання кількості тих, хто заразився, "оскільки весь арсенал щеплень уже вичерпано". Італійський суд відмовив родичам померлого після щеплення, оскільки "вакцинація є добровільною".

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів у Лебединському – на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Шумах на захід від Горлівки та у Світлодарську в районі водосховища. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій важко поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Лідери США, Росії, Китаю, Франції та Великобританії виступили зі спільною заявою про недопущення ядерної війни, оскільки в ній не може бути переможців. Країни мають намір знизити стратегічні ризики через переговори та перешкоджати подальшому поширенню ядерних озброєнь.
  • Держсекретар США Блінкен обговорив у телефонному режимі ситуацію на українсько-російському кордоні з міністрами закордонних справ держав "Бухарестської дев'ятки" – Болгарії, Угорщини, Румунії, Словаччини, Чехії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Йшлося про готовність НАТО до колективної оборони та трансатлантичної співпраці.
    Естонський міністр оборони Лаанет на святкуванні річниці здобуття незалежності заявив, що Європа та НАТО зіткнулися з явною загрозою з боку Росії, яка не дає можливості іншим державам жити мирно та демократично.
    Міністр закордонних справ Фінляндії Хаавісто підтвердив, що колективний Захід відповість потужними економічними санкціями на вторгнення в Україну чи спробу перекроїти мапу Європи.
    Глава комітету нижньої палати Конгресу США Шифф вважає вторгнення російської армії в Україну дуже ймовірним. На його думку, зупинити президента Путіна можуть лише потужні санкції. За даними американських ЗМІ, Сенат США може найближчим часом ухвалити закон про запровадження жорстких санкцій проти російського газогону "Північний потік-2".
    6 січня в Москві відбудуться переговори радників глав держав "нормандського формату" без участі України. Росію представлятиме заступник. голови Адміністрації президента Козак.
    Міноборони РФ оголосило про проведення навчань льотчиків палубних винищувачів Північного флоту в окупованому Криму.
  • Газпром утричі, проти грудня торік, скоротив транзит газу Україною до Словаччини. Єврокомісія отримала скаргу Нафтогазу на зловживання Газпромом монопольним становищем на європейському ринку газу.
  • Суд у канадській провінції Онтаріо присудив $90 млн родичам 6 пасажирів, які загинули в катастрофі лайнера МАУ, який було збито ракетою над Тегераном у січні 2020 р. Знищення літака визнано актом тероризму.
  • В Італії на запит Росії затримано українського театрального режисера Лавренчука. Йому інкримінують економічні злочини у РФ. Консульство України найняло адвокатів задля недопущення його екстрадиції до Росії.
  • Кореспондент агентства УНІАН Цимбалюк залишив Росію після 10 років роботи в Москві після виклику на допит до російської прокуратури за звинуваченням у "екстремізмі". Цимбалюк був чи не єдиним українським журналістом, хто мав змогу ставити питання президенту Путіна на його брифінгах та пресконференціях.

Тренди

  • За оцінкою агентства Bloomberg, статки олігарха Ахметова виросли за рік у 2 рази й сягнули $11,7 млрд, він посідає 131 місце в рейтингу мільярдерів.

 

No comments:

Post a Comment