January 03, 2022

02.01.2022: Байден зателефонував до Зеленського

Байден зателефонував до Зеленського

  • Байден зателефонував до Зеленського.
  • Росія сподівається, що США змусять Україну сісти за стіл переговорів із "республіками".

В Україні

  • Міністерство агропромислової політики підписало меморандум про обмеження ціни на газ, який використовується у виробництві, з компаніями – виробниками "соціальних" продуктів – борошна, хліба, молочної продукції, соняшникової олії, яєць та курятини.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, за добу проведено 17,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1,8 тис. осіб, одужали 2,5 тис. хворих, померли – 114. В Україні через свята другий день поспіль не проводиться вакцинація. Головний санлікар Кузін оголосив, що особам, віком понад 60 років, уже незабаром буде рекомендовано вакцинування "бустерною" дозою препаратів. Третьою дозою, за його словами, зможуть вакцинуватися всі охочі. Це подовжить чинність сертифіката ще на 270 днів.
    У світі заразилися коронавірусом 839 тис. осіб, померли від ускладнень – 3 тис. Глава МОЗ Франції Веран сподівається, що п'ята хвиля епідемії буде останньою. оскільки летальність штаму "омікрон" дуже мала. У столиці Нідерландів Амстердамі відбувся багатотисячний мітинг проти обмежень, який закінчився сутичками з поліцією.

Війна

  • На Донеччині за добу порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. У шпиталі помер боєць, якого було поранено снайпером 27 грудня, Окупанти й надалі блокують переміщення громадян через 5 із 7 пунктів пропуску через лінію фронту. Працює лише КПВВ у Станиці Луганській і частково – КПВВ "Новотроїцьке", через який громадяни можуть проїхати лише 2 дні на тиждень.

Україна та світ

  • Президент Байден зателефонував президенту Зеленському пізно ввечері напередодні переговорів між США та РФ, засідання Ради Росія-НАТО та саміту постійних представників ОБСЄ. Байден підтвердив, що США разом із союзниками підготували жорсткі заходи на випадок вторгнення Росії в Україну та заявив, що переговори щодо України не проводитимуться без її участі. Байден, як і раніше, вважає повну імплементацію мінських домовленостей та переговори в "нормандському" форматі єдиним способом розв'язання конфлікту на Донбасі. Попри заборону коментування міжнародних подій усіма, крім Зеленського, глави МЗС та прем'єр-міністра, глава Офісу президента Єрмак написав у соцмережі Twitter, що США та Україна використовуватимуть усі можливості для запобігання подальшій ескалації.
    Заступник міністра закордонних справ РФ Руденко заявив, що Росія готова будь-якої миті організувати візит до Криму президента Білорусі Лукашенка. За словами російського чиновника, пряме авіа- та залізничне сполучення Білорусі з півостровом буде позитивно сприйняте громадянами обох країн.
    Руденко також погрожував "віддаленням на невизначений термін" перспектив відновлення миру на Донбасі у відповідь на відмову українського керівництва вести переговори з "главами республік". Руденко висловив надію, що США вплинуть на Україну і змусять її сісти за стіл переговорів із "ДНР" та "ЛНР". Він відмежувався від того, що Росія є стороною конфлікту й несе будь-які зобов'язання щодо мінських домовленостей.
    Російське інформагентство ТАРС повідомило про проведення на початку 2022 р. командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил "Гром", під час яких буде запущено міжконтинентальні балістичні ракети.
    Президент РФ Путін обговорив із турецьким президентом Ердоганом "гарантії безпеки" (нерозширення НАТО через вступ України та Грузії), а також ситуацію в Закавказзі, Сирії, Лівії та двосторонні стосунки.
    Спікер Держдуми РФ Володін вважає, що ПАРЄ, ОБСЄ та Європарламент мають засудити проведення факельної ходи на честь дня народження Бандери.
  • Литва відправила до Іраку 98 мігрантів, які вдерлися на територію країни з Білорусі. Для перевезення був орендований літак, кожному мігранту заплатили €1 тис.

No comments:

Post a Comment