December 31, 2021

30.12.2021: Путін погрожує Байдену повним розриванням відносин у разі запровадження санкцій

Путін погрожує Байдену повним розриванням відносин у разі запровадження санкцій

  • Путін погрожує Байдену повним розриванням відносин у разі запровадження санкцій.
  • РНБО не оголосила санкції проти Порошенка і взяла під контроль постачання вугілля на ТЕС.
  • У США та Європі зафіксовано рекордне зростання кількості заражень на коронавірус.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО. Секретар Данилов на брифінгу повторив, що не вбачає серйозної загрози вторгнення, а головною метою Росії, на його думку, є внутрішня дестабілізація в Україні. Данилов оголосив, що Рада візьме під контроль усі закупівлі вугілля в країні. РНБО ухвалила рішення про уточнення списку санкцій проти підприємств та фізичних осіб, які брали участь у будівництві мосту через Керченську протоку. Уряду доручено створити міжвідомчу робочу групу з перевірки постачання до Збройних сил озброєнь, військової техніки та продовольства за останні 5 років.
    За словами Данилова, перші рішення про включення до реєстру олігархів буде прийнято наприкінці травня, після набуття чинності законом про деолігархізацію. Він попередив, що в Ради є голоси для запровадження санкцій проти Порошенка в разі, якщо до апарату надійдуть подання від компетентних органів.
  • Президент Зеленський доручив Кабміну удосконалити систему грошового забезпечення військовослужбовців, встановивши його розмір щонайменше 2 мінімальні зарплати. Він також затвердив терміни призову до армії у 2022 році.
  • Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом колишнього президента Януковича до Верховної Ради за фактом позбавлення його повноважень у зв'язку із самоусуненням.
  • В останній день місяця попит на валюту несподівано зріс, і його довелося гасити Нацбанку. Проте для вгамування ажіотажу знадобилося продати лише $4 млн, після чого ситуація повністю заспокоїлася, попри спроби спекулянтів її розгойдати. Обсяг продажів валюти за сесію склав приблизно $150 млн. Курс на початок наступного року встановлено на позначці 27,27 ₴/$ (+0,07 грн), 30,92 ₴/€ (+0,15 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0, 04 грн)/

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в четвер протестовано на коронавірус 71,5 тис. осіб, підтверджено інфікування 7,0 тис., одужали 8,6 тис. хворих, померли – 209. Вакциновано за добу 101,7 тис. осіб. Секретар РНБО Данилов очікує ще на одну хвилю епідемії в лютому через поширення штаму "омікрон". Темпи поширення вірусу у світі проягом кількох діб зросли в рази. У четвер виявлено 1,89 млн нових випадків. Найбільша кількість тих, хто заразився – у США, Франції, Великій Британії, Іспанії та Італії, населення яких тотально вакциновано, а багато хто вже отримав і третю дозу препаратів. Смертність водночас практично не зростає – за добу померло 7,1 тис. хворих. Ізраїль схвалив щеплення 4 дозами препаратів осіб із послабленим імунітетом. Уряд Італії анонсував запровадження з 10 січня до 31 березня масштабних обмежень прав громадян, які не щеплені й не перехворіли на коронавірус.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з важкої артилерії та мінометів на півночі Луганської обл. – у Причепилівці на трасі Р-66 та неподалік, на правому березі Сіверського Дінця – у Кримському. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж добу не було.

Україна та світ

  • З ініціативи російського президента Путіна відбулася телефонна розмова із президентом США Байденом. Байден закликав Путіна до деескалації ситуації навколо України та пригрозив жорсткими санкціями в разі вторгнення. Він наголосив, що успіх переговорів у Женеві залежить від зниження градуса напруженості. У відповідь Путін заявив, що запровадження санкцій призведе до повного розриву відносин між країнами, а відносинам Росії із Заходом буде завдано серйозного удару. Він попередив, що РФ захищатиме себе так само, як захищали б себе США. Президенти домовилися подовжити діалог після Нового року на рівні представників адміністрацій. Прессекретар МЗС РФ Захарова оголосила, що переговори про "гарантії безпеки" відбуватимуться в Женеві 10 січня з представниками США, у Брюселі 12 січня на засіданні Ради Росія-НАТО та 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.
  • Віце-канцлер Німеччини, міністр економіки та захисту клімату Габек заявив, що уряд не втручатиметься в процес сертифікації російського газогону "Північний потік-2" та має намір розв'язати проблему виключно через юридичні процедури. Залежно від розвитку ситуації навколо України, він не виключив можливості повного зупинення проєкту. Уряд Німеччини планує повністю закрити 3 із 6 АЕС, що залишилися, у рамках заміщення їх електроенергією, яку виробляють альтернативні електростанції – вітрові та сонячні. За словами прем'єр-міністра Польщі Моравецького, російський президент підтвердив, що використовує газогін як інструмент шантажу.
  • Уряд Естонії готовий продати Україні протитанкові системи Javelin та 122-мм гаубиці. Для цього потрібно отримати дозволи в країнах-виробниках озброєнь – США, Німеччини та Фінляндії. Глава МЗС Німеччини Бербок наполягає, що постачання зброї Україні призведе до "непотрібної ескалації" у відносинах із Росією.

Тренди

  • Офіс президента стверджує, що Левченко – помічниця Зеленського, дружина звільненого заступника міністра внутрішніх справ Гогілашвілі, офіційно працевлаштована в Офісі, проте не має доступу до держтаємниці. За твердженням колишнього начальника Головного управління розвідки Бурби, Левченко постійно брала участь у нарадах у президента, на яких обговорювалися питання національної безпеки та розвідки.

No comments:

Post a Comment