December 29, 2021

28.12.2021: Зеленський запровадив санкції проти нових телеканалів Медведчука

Зеленський запровадив санкції проти нових телеканалів Медведчука

 Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Зеленський запровадив санкції проти нових телеканалів Медведчука.
  • Уся територія України з 30 грудня – у "жовтій" карантинній зоні.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив нову Стратегію інформаційної безпеки, яку РНБО ухвалила в жовтні. Основною загрозою визнано інформаційну агресію з боку РФ. Проти неї влада має намір боротися зміцненням інформаційної безпеки у всіх галузях, запровадженням санкцій, протидією дезінформації, дотриманням прав людини, розвитком української культури та забезпеченням прав на збирання, поширення та захист інформації, а також дотриманням прав журналістів. Передбачено інформаційну реінтеграцію громадян, які проживають на окупованих територіях Донбасу та Криму.
  • Зеленський підписав указ про передачу готелю "Україна" на Майдані в підпорядкування Міністерства інфраструктури. За словами глави Офісу президента Єрмака, її планують придбати "катарські інвестори".
  • Президент Зеленський запровадив санкції проти телеканалів "Перший незалежний" та UkrLive. Вони формально належать журналістам, які працюють у медіахолдингу голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, який перебуває під домашнім арештом за звинуваченням у держзраді.
  • У ЗМІ опубліковано інформацію про придбання "сім'єю" Ковальова – депутата Верховної Ради від партії "Слуга народу" – 4 телеканалу в колишнього депутата Добродомова. У декларації депутата немає достатніх коштів на придбання, він навіть не має власної нерухомості. Ковальов стверджує, що Офіс президента в угоді участі не брав. На думку експертів, Зеленський та його оточення формують власну мережу телеканалів, до яких уже входять державні телеканали "Рада" та "Дім", що разом із каналом "1+1" олігарха Коломойського мають забезпечити домінування в інформаційному просторі.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто повідомив про домовленість про постачання в Україну протягом наступних 3 місяців 0,7 млрд м³ газу за реверсною схемою. Ціни на газ на Українській енергетичній біржі за тиждень знизилися на 11 % – до 48 тис. грн/1000 м³.
  • За повідомленням Печерського суду, він не одержав клопотання Офісу генпрокурора про вибір запобіжного заходу для попереднього президента Порошенка, якому пред'явлено звинувачення в держзраді та видано ордер на затримання та примусове доставлення на судове засідання. В. о. генпрокурора Симоненко направив голові Верховної Ради Стефанчуку повідомлення про підозру, яку було вручено Порошенку.
  • За твердженням чиновників Держстату, реальна зарплата в листопаді зросла на 1,7 % проти жовтня, а з початку року – зросла на 19,2 % й сягнула 14,28 тис. грн.
  • Міністерство економіки погіршило прогноз зростання ВВП України на 2022 р. з 3,8 % до 3,6 % через загрозу подовження пандемії.
  • Наглядова рада Ощадбанку дозволила залучити кредит рефінансування НБУ на суму 22 млрд грн.
  • Мінфін на аукціоні в суботу продав ОВДП на 15 млрд грн, знову підвищивши їхню прибутковість. Більшість проданих держзобов'язань – короткотермінові. На 5,2 млрд грн продано 3-місячні ОВДП, на 5,4 млрд грн – 6-місячні, на 1,5 млрд грн – облігації з терміном обігу 1 рік. На валютному ринку у вівторок обсяг угод склав менш ніж $200 млн. Бізнес продає валюту для виплати зарплат та доплат. Продавали валюту банки, які були основними покупцями гривневих ОВДП. НБУ обмежив верхню планку зміцнення гривні, виставивши заявку на покупку нижче за ринкову ціну. Курс на середу встановлено на позначці 27,22 ₴/$ (-0,01 грн), 30,84 ₴/€ (+0,02 грн), 3,70 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено майже 76 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 5,5 тис. осіб, одужали 12,4 тис. хворих, померли – 307. Вакциновано 131 тис. громадян. Перші випадки зараження штамом "омікрон" зафіксовано в Києві. За даними МОЗ, у країні швидко поширюється захворюваність на грип та ГРВІ – захворіли 2,8 млн осіб, майже третина з них – неповнолітні. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із 30 грудня знизила рівень карантину у Волинській та Запорізькій областях. Отже, уся територія країни підпадає під вимоги "жовтого" карантинного рівня.
    У світі зафіксовано рекордний стрибок заражень – понад 1,2 млн випадків, водночас смертність залишається на низькому рівні – померло 6,9 тис. хворих. Це саме те, про що попереджали інфекціоністи – нові штами стають заразнішими, водночас їхня летальність та ймовірність важких ускладнень знижується. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн повідомила, що за рік принаймні 2 дозами вакцин щеплено понад 78 % дорослого населення ЄС.

Війна

  • На Донбасі впродовж доби зафіксовано 2 випадки порушення режиму припинення вогню. Окупанти обстріляли позиції українських військ із гранатометів та стрілецької зброї на півночі Луганської обл. – у Катеринівці поблизу Попасної та в Кримському на березі Сіверського Дінця. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Президент США Байден не впевнений у тому, що зустріч із російським президентом Путіним відбудеться 10 січня перед самітом Ради Росія-НАТО. США залишають свою авіаносну групу військових кораблів у Середземному морі через збільшення чисельності російського військового контингенту на кордоні з Україною.

Тренди

  • Депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Ківа на пропагандистському шоу телеканалу "Росія 24" назвав Україну "сировинною колонією Заходу" та заявив, що її місце – у "нашому слов'янському союзі" на чолі з Росією. Він вважає правильними претензії президента Путіна на всю Україну та похвалив його за те, що він "сприяє об'єднанню слов'ян".
  • ЗМІ повідомили про демонтаж канадської компанії TIU сонячної електростанції, яку було розміщено на території Нікопольського заводу феросплавів, власником якого є олігарх Коломойський. Це сталося після того, як власник заводу відключив електростанцію від мережі та зажадав її продажу за безцінь.

No comments:

Post a Comment