December 20, 2021

19.12.2021: Литва готова передати Україні летальні озброєння

Литва готова передати Україні летальні озброєння

  • Литва готова передати Україні летальні озброєння.
  • Зеленський підписав "ресурсний" закон.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав "ресурсний" закон, який збільшує фіскальний тиск на малий та середній бізнес та "неугодних" олігархів, та знижує податки для лояльних, зокрема, для Коломойського та Косюка.

Пандемія коронавірусу

  • У вихідні дні статистика заражень та смертності від коронавірусу покращується. В Україні впродовж доби проведено лише 26,9 тис. тестів, підтверджено зараження 2,5 тис. осіб, одужали 6,7 тис., померли – 157, вакциновано лише 36 тис. громадян. У світі зафіксовано 474 тис. випадків, померло 3,9 тис. хворих. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беннетт оголосив початок нової хвилі епідемії, попри практично поголовну вакцинацію населення, "бустерними" дозами тощо. Міністр охорони здоров'я Німеччини Лаутербах оголосив, що уряд не планує запроваджувати черговий локдаун до Різдва. Усією Німеччиною вже треті вихідні відбуваються численні акції протесту проти обмежень. У столиці Бельгії Брюсселі відбулася маніфестація проти обов'язкової вакцинації, у якій узяли участь кілька десятків тисяч осіб. Міністр Великобританії Фрост – один з ідеологів Brexit – пішов у відставку через незгоду з політикою уряду щодо посилення обмежень. Він заявив, що країна має навчитися жити з вірусом, і ця загроза не є підставою обмеження громадянських прав.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з важкої артилерії в Новозванівці поруч із Попасною в Луганській обл., перестрілка сталася у Світлодарську в районі водосховища. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Заступник глави російського МЗС Грушко заявив, що Росія планує обговорювати "гарантії безпеки" з НАТО лише на переговорах зі США, а позиція Євросоюзу взагалі не важлива, оскільки він перебуває під повним контролем Альянсу. Він наголосив, що РФ не контактує з НАТО, оскільки секретаріат Альянсу надіслав усіх російських представників. Міністри оборони Німеччини Ламбрехт та Литви Анушаускас вважають, що Росія не має права поділяти Європу на сфери впливу та вказувати партнерам НАТО, як будувати свою політику. Анушаускас заявив про готовність Литви передати Україні летальну зброю для захисту від російської агресії. Для цього, за його словами, потрібно провести додаткові переговори, оскільки договір є багатостороннім, у ньому беруть участь також виробник та постачальник озброєнь. Ламбрехт вважає, що ЄС має посилити санкції безпосередньо проти Путіна та його найближчого оточення, та використати всі політико-дипломатичні варіанти для впливу на політику Росії.
    Міністр оборони Рєзніков заявив, що спроб Збройних сил України є найкращим у протистоянні російській агресії. За твердженням секретаря РНБО Данилова, у разі вторгнення Росії зброї для оборони країни "має бути й буде достатньо".
    Україну відвідали три американські конгресмени для обговорення протидії російській агресії.
    Інформагентство CNN з посиланням на джерело в адміністрації президента Байдена повідомило, що, за оцінкою американських чиновників, до можливого вторгнення РФ в Україну залишилося приблизно 4 тижні. Цей час має бути витрачено на розроблення негайних та жорстких санкцій, які завдадуть серйозного удару по російській економіці та фінансовій системі.

Тренди

  • Спікер Верховної Ради Стефанчук оголосив, що законопроєкт про електронне голосування депутатів буде внесено до парламенту після Нового року.

 

No comments:

Post a Comment