December 17, 2021

16.12.2021: Суд у Ростові визнав участь російських військ у війні на Донбасі

Суд у Ростові визнав участь російських військ у війні на Донбасі
  • Суд у Ростові визнав участь російських військ у війні на Донбасі.
  • Німецький регулятор не планує сертифікувати "Північний потік-2" у першому півріччі 2022 р.
  • Верховна Рада прирівняла електронні сигарети до звичайних.

В Україні

  • Верховна рада ухвалила закон про заборону куріння електронних сигарет у громадських місцях, а також про заборону реклами подібних пристроїв та рідин до них. Електронні сигарети прирівняно до звичайних тютюнових виробів, з огляду на адміністративну відповідальність тощо.
    Депутати ухвалили скандальний закон про локалізацію продукції для держзакупівель, виключивши із нього положення, що суперечать Угоді про асоціацію з ЄС та договори зі США.
    Прийнято зміни до закону про трансплантацію, які дають змогу подавати в електронній формі заяву про дозвіл на донорство органів після смерті.
  • СБУ попередила уряд про критично малі запаси вугілля на теплових електростанціях, що може спричинити аварійні відключення електро- та теплопостачання цілих регіонів. Ці дії виглядають підготовкою до просування президентського закону про запровадження тимчасових адміністрацій в енергетичних компаніях, власником яких є олігарх Ахметов.
  • Укравтодор повідомив про погодження Європейським банком реконструкції та розвитку кредиту в розмірі €200 млн на ремонт дорожнього покриття траси Київ – Одеса.
  • Командувач Військово-морських сил Неїжпапа повідомив, що на переданих США Україні патрульних катерах буде встановлено американське озброєння.
  • Торги на міжбанківській біржі пройшли досить спокійно, за балансу пропозиції та попиту. Обсяг угод склав $224 млн. Курс на п'ятницю встановлено на позначці 27,19 ₴/$, 30,84 ₴/€ (+0,22 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,02 грн). Банкіри звернули увагу на зростання портфеля ОВДП нерезидентів на понад 2 млрд грн, попри те, що на аукціоні у вівторок їх було продано держзобов'язання на суму лише 5,8 млрд грн.

Київ

  • За результатами опитування групи "Рейтинг" 2 тис. мешканців Києва, президентська партія "Слуга народу" – лише на 3 місці за популярністю, а очолюють рейтинг симпатій киян партія "УДАР" мера Кличка та "Європейська солідарність". Майже 2/3 респондентів вважають, що президент Зеленський намагається усунути мера, а в конфлікті між ними 39 % підтримують Кличка, і лише 15 % – Зеленського.

Пандемія коронавірусу

  • За даними МОЗ, у країні в четвер зроблено 77,7 тис. тестів, підтверджено інфікування 8,9 тис., одужали 21,7 тис. хворих, померли – 328, вакциновано 133 тис. осіб. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд не планує оголошувати черговий "локдаун", проте не має наміру скасовувати масковий режим. Кабмін підписав ще одну угоду з компанією Pfizer про постачання 300 тис. курсів препарату Paxlovid у формі таблеток для лікування коронавірусної інфекції. Через суттєве зростання виплат за лікарняними Фонду соцстрахування бракує 1,75 млрд грн. У світі зафіксовано 723 тис. випадків зараження, померло 7 тис. осіб. За словами чиновників Всесвітньої організації охорони здоров'я, новий штам "омікрон" поширюється надзвичайно швидко, а кількість заражень їм подвоюється кожні 2 дні. Міністри охорони здоров'я країн "великої сімки" назвали штам "омікрон" найсерйознішою загрозою глобальній охороні здоров'я на сьогодні. Франція обмежила в'їзд туристів із Великої Британії через швидке поширення в ній нового штаму.

Війна

  • На Донбасі під час боїв загинув український боєць, ще одного – поранено. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів та гранатометів у Пісках на околиці Донецька. Перестрілки сталися всією лінією фронту – на схід від Маріуполя в Павлополі, на околицях Горлівки – у Травневому, на Світлодарському водосховищі – у Новолуганському та в Золотому в районі КПВВ, що не працює, на півночі Луганської обл.
  • На думку секретаря РНБО Данилова, чисельність російських військ на кордоні з Україною є недостатньою для масштабного вторгнення.
  • Російський суд у Ростовській обл. опублікував рішення, у якому фігурує постачання великих партій продовольства військовим частинам армії РФ, які розміщено в донбаських "республіках". Після широкого розголосу на цей факт був змушений відреагувати Кремль. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що в рішенні міститься хибна інформація, оскільки російські війська "не перебували й не перебувають у Донбасі".
  • Офіс Генпрокурора оголосив про направлення до суду справи проти співробітника ФСБ Росії, який брав участь у захопленні управління прикордонної служби в Сімферополі у 2014 р.

Україна та світ

  • Президент німецького регулятора мереж газопроводів Хоманн заявив, що не планує видавати дозвіл на експлуатацію російського газогону "Північний потік-2" у першому півріччі 2022 р. За його словами, оператор газогону – компанія "Nord Stream 2 AG" – запустила процес створення дочірньої компанії, яка буде транзитувати газ територією Німеччини.
    За словами директора компанії "Оператор ГТС України", Газпром скоротив прокачування газу Україною у 2021 р. на 30 % проти 2020 р. та на 45 % – проти 2019 р. Він уважає, що зростання цін на газ у Європі пов'язано зі скороченням постачання Росією для примусу єврочиновників до прискорення введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Макогон заявив, що потужності української ГТС (145 млрд м³ на рік) дають змогу прокачувати до Європи весь експорт Газпрому, навіть без усіх інших газогонів.
  • Європарламент ухвалив резолюцію із закликом про відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT у разі вторгнення до України. Єврокомісія подовжила економічні санкції проти РФ ще на пів року. За словами віцепрем'єр-міністра з євроінтеграції Стефанішиної, санкції проти Росії підтримують усі країни ЄС, проте ставлення урядів до їхнього обсягу та жорсткості – різне.
    Президент Зеленський запропонував НАТО посилити співпрацю в Чорноморському басейні, щодо участі України у військових навчаннях тощо. За його словами, Україна шукає альтернативні шляхи постачання озброєнь через блокування урядом Німеччини закупівель лінією агентства НАТО. Він дорікнув "деяким лідерам ЄС" у недооцінці військової загрози з боку Росії. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг підтвердив, що НАТО не піде на компроміси з Росією щодо підтримки вступу України. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що чиновники НАТО так і не дали однозначної відповіді щодо термінів можливого прийняття України.
    Група американських сенаторів запропонувала збільшити військову допомогу Україні у 2022 р. до $450 млн, негайно запровадити санкції проти "Північного потоку-2", а в разі поновлення агресії – визнати Росію спонсором тероризму.
  • Незаконні мігранти не припиняють спроби прориву через польський кордон за допомоги білоруських спецслужб. У четвер мігранти двічі прорвалися на територію Польщі, після чого їх було депортовано. Під час інцидентів постраждали 2 польські військовослужбовці.
  • Верховна Рада звернулася до Бундестагу Німеччини із закликом про визнання Голодомору геноцидом українського народу.
  • Резолюція Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму містить положення про посилення співпраці з "Кримською платформою".
  • Міжнародна група з координації допомоги постраждалим у катастрофі авіалайнера компанії МАУ, який було збито ракетою в небі над Тегераном у січні 2020 р., висунула Ірану вимогу до 5 січня 2022 р. підтвердити участь у переговорах щодо виплати компенсацій.

Тренди

  • Міністр цифрової трансформації Федоров заявив про підготовку подання заяви до поліції онлайн через додаток для смартфона "Дія".

 

No comments:

Post a Comment