December 16, 2021

15.12.2021: Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 31 березня 2022 р

Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 31 березня 2022 р

  • Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 31 березня 2022 р.
  • Грузія, Молдова та Україна підписали меморандум про спільні дії щодо вступу до ЄС.

В Україні

  • Верховна Рада перейменувала місто Володимир Волинський на Володимир. Мерія російського міста з такою ж назвою обурилася цим рішенням, попри те, що українське місто набагато старше.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про посилення відповідальності забудовників за порушення законодавства насамперед за незаконне та самовільне будівництво.
    З 15 до 30 % збільшено неоподатковувану суму відрахувань, яку компанія може вносити на пенсійний рахунок свого співробітника в недержавному пенсійному фонді.
    Прийнято закон про авторські права та управління майновими правами правовласників.
    Повернено на доопрацювання законопроєкт про надання медичної допомоги, ургентної тощо, а також про моніторинг медичних послуг, які надаватимуться коштом держфінансування.
  • Кабмін опрацьовує сценарій, за яким теплові електростанції через критично низькі запаси вугілля може бути переведено на спалювання газу. Постачальником газу чиновники планують призначити "Нафтогаз". Ціну продажу ним газу ТЕС поки що не встановлено.
    Апеляційний суд зобов'язав держкомпанію Укренерго виплатити з відсотками та судовими витратами борг у розмірі понад 1 млрд грн перед двома підприємствами олігарха Ахметова за виконання зобов'язань щодо їхньої участі в балансуванні навантаження енергосистеми.
  • Апеляційний суд підтримав Нацагентство з питань запобігання корупції та заблокував держфінансування партії "Голос" за порушення фінансової дисципліни. У бюджеті 2022 р. на фінансування партій виділено 0,89 млрд грн.
  • Уряд обмежив зарплати керівників медустанов на рівні не більш ніж 60 % від середньої зарплати працівників.
  • Попит на валюту стабільно перевищує пропозицію, що веде до послаблення гривні. Для підтримання курсу НБУ в середу був змушений продати понад $75 млн, чим частково заспокоїв ринок. Сума угод за день перевищила $200 млн. На четвер курс встановлено на позначці 27,20 ₴/$ (+0,20 грн), 30,62 ₴/€ (+0,08 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Столична прокуратура та Нацполіція провели обшуки в Київавтодорі в рамках розслідування розтрати коштів міського бюджету під час на ремонт Південного мосту.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 74,2 тис. тестів, виявлено 9,6 тис. випадків зараження, одужали 25,5 тис. хворих, померли – 355, вакциновано 143 тис. осіб. Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 31 березня 2022 р. Суд у Львівській обл. визнав незаконним усунення від роботи вчительки за відмову від вакцинації та наказав виплатити їй зарплату за час вимушеної відсутності.
    У світі в середу зафіксовано 715 тис. випадків, померло 8,2 тис. чол. Під час в'їзду до Греції з 19 грудня іноземці мусять пред'явити заперечний ПЛР тест. Негативний тест також буде потрібен для в'їзду та на територію Польщі. Влада Італії включила Україну до групи країн, потенційно небезпечних з огляду на поширення нового штаму. Для туристів запроваджено заборону в'їзду до 31 січня з можливим подовженням, а режим надзвичайного стану триватиме до кінця березня. Громадяни країн ЄС під час в'їзду до країни мають пред'явити заперечний тест. Уряд Польщі оголосив про початок вакцинації дітей віком понад 5 років, а президент Франції Макрон розглядає варіант обов'язкової вакцинації всього населення. У Великій Британії зафіксовано максимум заражень із моменту оголошення пандемії – 78,6 тис. осіб. На думку аналітиків інвестбанку JPMorgan Chase, пандемія закінчиться у 2022 році, а світова економіка повністю відновиться.

Війна

  • На Донбасі тривають бої із застосуванням мінометів та важкої артилерії в районі Донецька – у Первомайському, Пісках, Водяному. Перестрілки сталися на околицях Горлівки – у Південному (Чигирях) та Шумах, а також на Світлодарському водосховищі – у Новолуганському та Луганському. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Помічника бойовика Безлера, який брав участь у тортурах українських військовослужбовців, засуджено до 11 років ув'язнення.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся саміт "Східного партнерства" ЄС, у якому взяв участь президент Зеленський. Глави Молдови, Грузії та України підписали угоду про координацію зусиль щодо вступу до ЄС та закликали країни Євросоюзу підтримати цей вибір. На думку Зеленського, "асоційоване тріо" має стати новою хвилею розширення ЄС. Про необхідність прийняття трьох країн до ЄС заявив президент Литви Науседа. Зеленський підписав меморандум із прем'єр-міністром Словенії Яншей про підтримання курсу на вступ і заявив, що ще 3 країни готові підписати подібні документи. Глава МЗС України Кулеба заявив, що вже чверть країн Союзу підтримують вступ України. На полях саміту Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Шольцем та президентом Франції Макроном, після чого оголосив, що вони домовилися й відновити переговори в "нормандському" форматі. Водночас він запропонував створити ще один переговорний майданчик за участю США, але визнав, що Росія не налаштована на переговори. За словами Зеленського, ЄС розглядає 5 сценаріїв відповіді на російську агресію, хоча, на його думку, є лише один шлях – превентивне запровадження санкцій. Він запропонував канцлерові Шольцю використати газогін "Північний потік-2" як інструмент тиску на Росію для примусу її до припинення війни на Донбасі та подовження переговорів. Агентство Bloomberg повідомило про опір планам запровадження додаткових санкцій проти РФ керівниками Німеччини, Франції, Італії та Іспанії, які наполягають на діалозі з Путіним.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг вкотре повторив, що Україна та Грузія мають право вступити в Альянс, а в Росії немає права вето в цьому процесі. За його словами, розподіл сфер впливу в Європі – уже в минулому.
    Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон вважає, що вторгнення Росії до України стане катастрофою для всього світу.
    У Москві помічниця Держсекретаря США Донфрід провела переговори із заступником. голови російського МЗС Рябковим та заст. керівника президентської адміністрації Козаком. Вона закликала Росію відновити переговори в "нормандському форматі", врегулювати конфлікт на Донбасі на підставі мінських домовленостей. У вівторок із російським президентом Путіним про ситуацію навколо України говорив президент Франції Макрон. Путін знову звинуватив владу України в порушенні мінських домовленостей.
  • Газпром оголосив про виконання зобов'язань транзитного контракту з Нафтогазом. Через українську ГТС прокачано 40 млрд м³ газу.
  • З 15 грудня набув чинності закон, що дає право проведення працівниками Держприкордонслужби огляду речей, вантажів, транспортних засобів, а також особистого огляду та вилучення матеріальних цінностей, які можуть бути речовими доказами правопорушень.
  • Сенат США схвалив оборонний бюджет на 2022 рік у розмірі $776 млрд, з яких $0,3 млрд буде спрямовано на військову допомогу Україні.
  • Влада РФ звинуватила в екстремізмі кореспондента інформагентства УНІАН у Москві Цимбалюка й порушила проти нього кілька адміністративних справ.

Тренди

  • За словами депутата від "Слуги народ" Безуглої – голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування провалення спецоперації із затримання найманців російської ПВК "Вагнера", колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Бурба не має права на ознайомлення з матеріалами його допиту, оскільки процедурою це не передбачено, а всі документи комісії – мають гриф "цілком таємно".
  • Група депутатів із міжфракційного об'єднання колишнього спікера парламенту Разумкова та партії "Європейська солідарність" звернулися до Конституційного суду з проханням про роз'яснення поняття "єдиного громадянства", яке президент Зеленський запропонував замінити "множинним" у поданому до Верховної Ради законопроєкті.
  • Голова Верховного суду Князєв назвав неприйнятними висловлювання секретаря РНБО Данилова та прессекретаря президента Никифорова. Данилов заявив, що судді організували "корпорацію" і стали "небезпечнішими за олігархів", а Никифоров оголосив про невдоволення Зеленського відмовою призначення нових суддів Конституційного суду до розгляду Верховним судом позовів до президента суддів Тупицького та Косминіна.
  • За інформацією ЗМІ, телеканал парламенту "Рада" повністю змінює формат, до його роботи залучені одіозні політологи та журналісти. Голова Верховної Ради Стефанчук підтвердив, що фінансування каналу суттєво збільшено, йому виділено нові приміщення. Канал спростував інформацію про нових ведучих та зміну політики мовлення.

No comments:

Post a Comment