December 07, 2021

06.12.2021: Рівень карантину знижено до "жовтого" в 7 областях та в Києві

 

Рівень карантину знижено до "жовтого" в 7 областях та в Києві

  • Рівень карантину знижено до "жовтого" в 7 областях та в Києві.
  • Верховний суд залишив чинним вирок Януковичу за звинуваченням у держзраді.
  • ЦВК зареєструвала 4 групи з підготовки до референдумів.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про "економічний паспорт українця", який передбачає створення Фонду майбутніх поколінь. У ньому заплановано щорічне внесення коштів на кожного неповнолітнього громадянина до досягнення ним 18 років коштом рентних платежів за видобуток корисних копалин, а також від доходу від розміщення коштів Фонду на інвестиційні проєкти. Кошти можуть бути витрачені на навчання в українських навчальних закладах, купівлю житла в Україні, переказ коштів на рахунок недержавного пенсійного фонду чи лікування.
  • Зеленський, подібно до свого попередника Порошенка, з помпою передав армії кілька десятків одиниць бойової техніки в день 30-річчя Збройних сил. На думку експертів та користувачів соцмереж, суспільство має нагадати йому, що цю техніку виготовлено коштом платників податків.
  • Верховний суд залишив чинним вирок Оболонського суду колишньому президенту Януковичу. Його засуджено за держзраду до 13 років ув'язнення. Перед засіданням Янукович відкликав своїх адвокатів, для полегшення розгляду справи Європейським судом із прав людини.
  • Мережа АЗС "Glusco", яку контролював кум російського президента Медведчук, вдруге змінила власника. У березні СБУ заблокувало її діяльність "за торгівлю неякісним пальним". Новим власником став грецький громадянин Аніфантакіс, який тривалий час працював топменеджером у структурах російської нафтогазової компанії "Лукойл". Продаж мережі азербайджанській компанії Socar, про що раніше повідомили ЗМІ, не відбувся.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала ініціативні групи з проведення референдумів із питань продажу землі та об'єктів стратегічної власності, про легалізацію грального бізнесу, а також про продаж населенню газу власного видобутку за собівартістю з невеликою націнкою. 3 млн підписів групи мають зібрати та надати комісії до 6 березня 2022 р.
  • Міністерство економіки знизило консенсус-прогноз зростання ВВП до 3,4 % у 2021 р. та до 3,6 % – у 2022 р. Чиновники НБУ оцінили можливе зростання економіки у 2021 р у 3,1 %.
  • У понеділок обсяг торгів на міжбанківському ринку був невеликим – лише $165 млн, майже вдвічі меншим за п'ятницю. Протягом усієї сесії курс різко коливався за появи великих продавців та покупців. До кінця торгів котирування опустилися до ранкових. На вівторок курс зафіксовано на позначці 27,38 ₴/$ (+0,08 грн), 30,91 ₴/€ (+0,08 грн), 3,71 ₴/10 руб. Громадяни України в листопаді збільшили чисту купівлю валюти до максимуму цього року – до $365 млн проти $66 млн у жовтні.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок проведено 70,9 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 8,7 тис. осіб, одужали 22,9 тис., померли – 467. Вакциновано різними препаратами 189 тис. осіб. Усього з початку кампанії зроблено 25,6 млн щеплень, двома дозами щеплено вже майже 12 млн громадян. Заст. глави Офісу президента Тимошенко висловив сподівання, що до кінця року буде зроблено 30 млн щеплень, як прописано в меморандумі про співпрацю зі МВФ. Чиновники МОЗ наполягають, що ті, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, мусять вакцинуватися вже на 28-й день після одужання, "оскільки невідомо, скільки триватиме імунітет". Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що уряд не планує посилити карантин на новорічні свята. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій знизила рівень карантину до "жовтого" в Києві та 7 областях – Івано-Франківській, Рівненській, Львівській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській.
    У світі за добу зафіксовано 463 тис. випадків зараження, померло 5,8 тис. осіб. У столиці Норвегії Осло на карантин відправлено кілька сотень людей через можливе зараження штамом "омікрон". Уряд Франції посилює карантин – закриває нічні клуби та запроваджує масочний режим у школах.

Війна

  • На Донбасі в понеділок окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї в Шумах у районі Горлівки та на околицях Попасної в Луганській обл. Перестрілки сталися в Майорську на північ від Горлівки та в Катеринівці поруч із Попасною. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Президент США Байден проведе переговори із Зеленським після закінчення відеоконференції з Путіним. Напередодні саміту американська адміністрація розглядає можливість запровадження широкого спектра санкцій проти РФ для запобігання можливому вторгненню до України. Санкції можуть містити відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT, торкнутися суверенного боргу Росії, усього енергетичного сектора, газогонів тощо, а також осіб із найближчого оточення Путіна. Міністр оборони США Остін ще раз підтвердив інформацію щодо нарощування Росією військового угруповання на кордонах з Україною. Американські ЗМІ опублікували інформацію про підготовку перекидання військових підрозділів США до країн Східної Європи в разі початку відкритого конфлікту. За даними журналістів, американські чиновники переконали керівництво країн ЄС і НАТО в реальності загрози російського вторгнення в Україну, попри те, що спочатку вони ставилися до неї скептично. Лідери США, Німеччини, Франції, Італії та Великобританії виступили за відновлення переговорів про врегулювання конфлікту в "нормандському форматі".
  • Дипломатична делегація США не поїде до Пекіна на зимову Олімпіаду 2022 р. через порушення прав людини в Китаї. Посольство Китаю в США назвало це рішення "кричущою політичною провокацією".
  • СБУ наклала арешт на 13 літаків російської авіакомпанії SmartAvia, які літали до окупованого Криму. Це може дати можливість обмежити їхні перельоти до інших країн, зокрема, до Євросоюзу.
  • Турецький уряд заперечує, що продані Україні бойові безпілотники "Bayraktar" не вплинули на ситуацію на сході країни. За словами турецьких чиновників, постачання БПЛА відбувається за довготерміновим контрактом у рамках інвестиційних проєктів.

Тренди

  • Згідно з розслідуванням журналістів Bihus.info, будівництво 3 арсеналів для Міністерства оборони повністю провалено через те, що компанії з холдингу Укрбуд, власником якого був колишній депутат Микитась, не виконали роботи навіть на 20 %, хоча отримали аванс на 80 % робіт для I черги об'єктів. Після відкриття Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою справи проти Микитася роботи зупинилися повністю, а фінансовий стан компаній-підрядників не дає змоги повернути виплачені кошти.
  • Мер Полтави Мамай в ефірі телеканалу "Наш" назвав війну на Донбасі "братовбивчою" й заявив, що в Україні триває війна між Росією та США.
  • Депутати від "Слуги народу" внесли законопроєкт про відновлення держрегулювання цін на "соціальні" харчові продукти – хліб, борошно, молоко, вершкове масло та рослинну олію, гречку, яйця. Держава не має коштів на компенсацію різниці в цінах, а також власних продуктових магазинів, де можуть реалізовуватися ці продукти, а Держінспекцію з контролю за цінами ліквідовано. За оцінкою низки експертів, вартість "борщового набору" (крім картоплі) за рік зросла у 2,6 раза.
  • За оцінкою Асоціації фахівців у сфері нерухомості, різке зростання цін на житло на 35–40 % на первинному ринку призвело до падіння попиту, яке рієлтори оцінили у 30 %.

No comments:

Post a Comment