November 21, 2021

20.11.2021: Міністр оборони Рєзніков не вірить у наступ Росії

Міністр оборони Рєзніков не вірить у наступ Росії

  • Міністр оборони Рєзніков не вірить у наступ Росії.
  • Шмигаль прагне подовжити транзитний контракт із Газпромом ще на 15 років.

В Україні

  • До України поставлено ще 2 вертольоти H-125 компанії Airbus, які надійшли до Держприкордонслужби та братимуть участь у патрулюванні кордону з Білоруссю.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні в суботу проведено 66 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 10,6 тис. осіб, одужали 14,4 тис. хворих, померли – 377, вакциновано 152 тис. осіб. У світі за добу зафіксовано 488 тисяч випадків інфікування, померло 6 тисяч осіб. Уряд Канади надав дозвіл на вакцинацію дітей віком від 5 років препаратом Pfizer. Попри тотальне охоплення населення щепленням, у Чехії та Словаччині зафіксовано рекордну з моменту оголошення "пандемії" кількість тих, хто заразився та помер. У Відні та інших містах Австрії пройшли багатотисячні маніфестації проти порушення громадянських прав та примусової вакцинації населення, до протестувальників приєдналися поліціянти. Лідери політичних партій Німеччини, які ведуть коаліційні переговори в Бундестазі, виступають проти примусової вакцинації населення, оскільки це є порушенням конституції.

Війна

  • Доба на Донбасі минула відносно спокійно. Режим припинення вогню було порушено лише 1 раз. У Пісках на околиці Донецька сталася стрілянина з гранатометів та стрілецької зброї. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Розвідка США попередила європейських союзників про те, що російський президент Путін готується до агресії проти України із захопленням частини території та/або дестабілізації ситуації в країні та зміні влади на проросійську. США запропонували ЄС розробити комплекс спільних дій на випадок вторгнення. До Сенату США внесено пропозицію щодо запровадження "каскадних" санкцій у разі вторгнення Росії в Україну. Вони містять заходи проти російських чиновників, газогону "Північний потік-2", фінансових установ, а також блокування операцій із держборгом. ЄС підготував документ "Стратегічний компас безпеки та оборони" – план дій щодо забезпечення внутрішньої безпеки Союзу в довготерміновій перспективі. Новопризначений міністр оборони Резніков під час візиту до Вашингтона в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив, що не вірить у вторгнення Росії до України. За його словами, Збройні сили готові до відбиття агресії, а їхня бойова підготовка – на високому рівні. Рєзніков уважає, що Росія відреагує на дії Заходу лише в разі надвисокої ціни, яку доведеться заплатити за агресію.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль назвав "ідеальним рішенням" для України подовження на 15 років контракту на транзит російського газу до Європи. Шмигаль заявив, що ЄС може використовувати українські підземні сховища газу для створення "газового страхового фонду" для стабілізації криз, подібних до тієї, яку влаштувала Росія цієї осені, а також для вирівнювання піків споживання взимку.
  • Польська влада стверджує, що Білорусь застосувала новий метод організації прориву мігрантів на територію країни. Вони атакують на різних ділянках кордону одночасно. Міністр оборони Блащак не має сумнівів, що білоруські спецслужби координують дії поодиноких груп мігрантів. Естонія розпочала зведення загороджень на кордоні з Росією.
  • Болгарський президент Радєв знову заявив, що не вбачає драми в захопленні Росією Криму. Радєв учергове повторив, що "є реалії в політиці – Крим належить Росії" й назвав санкції ЄС неефективними. Міністр закордонних справ України Кулеба у відповідь на висловлювання Радєва запропонував йому уявити, що Росія напала на Болгарію, відхопила шматок території та вбила тисячі громадян. Кулеба звинуватив Радєва в підіграванні російській пропаганді.

Тренди

  • Уряд за 9 місяців 2021 р. надав держгарантії за кредитами державних організацій на 39 млрд грн, з них на 29 млрд грн – для Укравтодору. Укравтодор не має джерел фінансування, крім бюджетного, отже, його борги буде погашено коштом держбюджету. Отже, "держгарантії" є фактичним нарощуванням дефіциту бюджету.
  • На сайті президента набрала 25 тис. голосів петиція про заміну в рекламі слів "програма президента" фразою "коштом платників податків".

 

No comments:

Post a Comment