November 19, 2021

18.11.2021: МВС запобігло замаху на міністра агропрому Лещенка

МВС запобігло замаху на міністра агропрому Лещенка

  • МВС запобігло замаху на міністра агропрому Лещенка.
  • Журналістка Соколова оприлюднила додаткові свідоцтва щодо "Вагнергейту".
  • Львівський суд заарештував активіста проти примусової вакцинації Стахіва.

В Україні

  • Президент Зеленський ухвалив рішення РНБО про введення санкцій проти 28 осіб, зокрема, 23 співробітників спецслужб РФ. З них 8 осіб було включені до санкційного списку ЄС як учасників окупації Криму Росією.
  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні поправки до бюджету, які дають змогу спрямувати 3 млрд грн на віртуальні виплати 1 тис. грн за вакцинацію.
    Ухвалено закон про публічні електронні реєстри, які, за твердженням чиновників, дасть можливість позбутися надання громадянами довідок під час отримання держпослуг і максимально їх автоматизувати. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що влада планує перевести в електронний формат 95 % держпослуг протягом 2022 р.
    За основу прийнято законопроєкт про об'єднання структур Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування від тимчасової непрацездатності та нещасних випадків.
    Прийнято закон про спрощену закупівлю послуг із встановлення та монтажу кисневих станцій для лікарень.
    Врегульовано законом порядок застосування співробітниками прикордонної служби озброєння та бойової техніки, а також здійснення поверхового огляду.
    Прийнято закон про страхування, який суттєво змінює правила гри на ринку.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про виділення з бюджету 2,5 млрд грн на "велике будівництво" та на створення національної авіакомпанії. За словами колишнього спікера парламенту Разумкова, створення такої компанії, яка закуповуватиме літаки за кордоном, може мати корупційний складник.
    З поправками президента прийнято закон про надання права Фонду гарантування вкладів фізосіб виступати цивільним позивачем на процесах проти позичальників збанкрутілих банків.
    З розгляду тимчасово знято "ресурсний" законопроєкт, який у разі прийняття різко збільшить фіскальний тиск на малий та середній бізнес, а також на громадян. Президентська фракція має намір його ухвалити за "прискореною" процедурою без розгляду всіх поправок.
    Відправлено на доопрацювання законопроєкт, який дав би змогу скасувати обов'язок проведення держзакупівель товарів та послуг на суму від 50 тис. грн. За твердженням авторів, він відкрив би можливість оперативно закуповувати послуги територіальним громадам, зокрема, медичних та освітніх.
    Створено тимчасову слідчу комісію з розслідування загибелі депутата Полякова.
    Президент Зеленський планує виступити із посланням до Верховної Ради в грудні.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський провів брифінг із приводу організації замаху на міністра агропромисловості Лещенка. За словами Монастирського, замах пов'язаний із діяльністю міністра до моменту набуття ним державної посади. За інформацією ЗМІ, Лещенко міг привласнити кошти американського інвестора, частину яких незабаром вклав у виборчу кампанію президента Зеленського. Після призначення міністром Зеленський виділив йому державну охорону. Журналісти підозрюють, що міністр брав участь у незаконних схемах відчуження держземель під час керівництва Держгеокадастром. Монастирський заявив, що замовників убивства Лещенка можуть засудити до довічного ув'язнення.
  • Слідом за головою Закарпатської облради, у відставку подали голова облдержадміністрації Полосков та 3 його заступники.
  • Подав у відставку голова Фонду держмайна Сенниченко.
  • Влада намагається погасити скандал після публікації групою Bellingcat матеріалів про провалення спецоперації із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнера". Генпрокурор Венедиктова заявила, що матеріали журналістського розслідування буде долучено до справи, яка порушена за цим фактом. Начальник головного управління розвідки Буданов стверджує, що глава Офісу президента Єрмак не міг давати вказівки про перенесення дати операції, оскільки не мав такого права. Журналістка 5 каналу Соколова опублікувала документи, що свідчать про перенесення початку операції за вказівкою вищого військово-політичного керівництва. У відповідь на звинувачення чиновників Офісу президента вона заявила, що ця інформація має велике суспільне значення.
  • НБУ визнав банківську групу бізнесмена Фіали, до якої входять банк Юнекс та компанії Драгон Капітал, Інвесткапітал та Артуа.
  • Зранку котирування долара були низькими через продаж великих обсягів валюти експортерами для сплати податків. По обіді попит на валюту зріс через виведення нерезидентами коштів із країни після погашення гривневих ОВДП Мінфіном у середу. На п'ятницю курс зафіксовано на позначці 1 26,44 ₴/$ (-0,07 грн), 29,97 ₴/€ (-0,03 грн), 3,61 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Епідеміологічна ситуація в Україні покращується вже кілька днів поспіль – осіб, що одужали, уже більше, ніж тих, хто заразилися. У четвер у країні зроблено 112 тис. тестувань на коронавірус, підтверджено 20,0 тис. випадків, одужали 22,3 тис. хворих, померли – 725. Вакциновано за добу 294 тис. осіб.
    Суд у Львові заарештував одного з активістів руху проти примусової вакцинації Стахіва із правом внесення застави в майже 1 млн грн.
    У світі за добу зафіксовано 605 тис. випадків інфікування коронавірусом, померло 8 тис. хворих. Після масових маніфестацій президент Франції Макрон оголосив про відмову від запровадження карантину для нещеплених громадян. В Австрії в суботу заплановано масові маніфестації проти оголошеного уряду локдауну для осіб без щеплень від коронавірусу. Власники бізнесу та австрійська поліція масово відмовляються перевіряти сертифікати вакцинації. Єврокомісія планує подовжити дію сертифікатів на термін понад рік. Індія готова в грудні відновити експорт вакцин за програмою COVAX.

Війна

  • У четвер окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ із мінометів у Мар'їнці на околиці Донецька та в Кам'янці – неподалік Авдіївки. Перестрілки сталися на околицях Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському) та Південному (Чигирях). За зведенням штабу операції об'єднаних сил, українська армія за добу втрат не зазнала.
  • Новопризначена міністерка в справах тимчасово окупованих територій Верещук анонсувала створення Центру соціально-гуманітарного реагування для розмінування територій у зоні бойових дій на Донбасі, надання допомоги особам, що постраждали від підривів та навчання населення правилам поведінки в замінованих зонах. Вона сподівається на участь у роботі Центру профільних міжнародних організацій та держав-партнерів.

Україна та світ

  • У ніч на четвер групі мігрантів вдалося прорватися з Білорусі до Польщі за 100 км від місця першої спроби прориву. Їх незабаром затримали польські прикордонники. Решту мігрантів білоруська влада перемістила з наметового містечка на кордоні до розташованого неподалік логістичного центру. За словами прессекретаря білоруського президента Лукашенка, він запропонував канцлеру Меркель створити "гуманітарний коридор", яким 2 тис. мігрантів змогли б потрапити до Німеччини. У відповідь на подібне рішення влада країни зобов'язалася б повернути на батьківщину мігрантів, що залишилися. Міністри закордонних справ країн "великої сімки" та єврокомісар із зовнішньої політики звинуватили режим білоруського президента Лукашенка в організації міграційної кризи на кордоні з Польщею. Міністр внутрішніх справ Словенії, яка головує у ЄС, запропонував закрити кордони Союзу для мігрантів. РНБО України повідомила про можливі провокації для перенаправлення мігрантів від польського до українського кордону. Держприкордонслужба повернула до Білорусі 15 мігрантів, які намагалися потрапити до України через пункт пропуску в Чернігівській обл. як "туристи".
  • Польща закінчила прокладання дном Балтійського моря газогону Baltic Pipe до берегів Данії. За ним надходитиме до 10 млрд м³ на рік із Норвегії, що дасть змогу відмовитися від постачання газу Газпромом, контракт із яким спливає в грудні 2022 р. Введення газогону в експлуатацію заплановано на вересень 2022 р.
  • Заст. єврокомісара з політики добросусідства та розширення Матернова заявила, що в країни ЄС поки дійшли консенсусу щодо вступу України до Союзу.
  • Російський президент Путін звинуватив Францію та Німеччину в потуранні владі України у відмові від виконання мінських домовленостей. Російське МЗС опублікувало конфіденційне листування із зовнішньополітичними відомствами Франції та Німеччини про підготовку до можливої ​​зустрічі в "нормандському форматі", що спричинило їхню вкрай негативну реакцію. За словами міністра Лаврова, причиною публікації стало те, що "позиція Росії регулярно спотворюється". Глава українського МЗС Кулеба вважає, що оприлюднення цих документів добиває "нормандський формат" переговорів. За його словами, Україна разом із європейськими та американськими партнерами працює над планом стримування Росії від подальшої агресії, який містить жорсткі економічні санкції та зміцнення Збройних сил.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що спроби України розв'язати "конфлікт" на Донбасі в силовий спосіб призведуть до "чергової катастрофи". Він також повідомив, що в грудні може відбутися зустріч президентів Путіна та Байдена. За словами Пєскова, на ній обговорюватиметься ситуація навколо України та активність військ НАТО поруч із кордонами РФ.
    Начальник Головного управління розвідки Міноборони Буданов вважає, що ескалація на кордонах України сягне максимуму наприкінці січня.

No comments:

Post a Comment