November 18, 2021

17.11.2021: Опубліковано розслідування Bellingcat про "Вагнергейт"

Опубліковано розслідування Bellingcat про "Вагнергейт"

  • Опубліковано розслідування Bellingcat про "Вагнергейт".
  • Офіс генпрокурора оголосив про завершення розслідування Майданських справ.
  • 71 % респондентів групи "Рейтинг" вважають обмеження для невакцинованих порушенням цивільних прав.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про запровадження адміністративної відповідальності за продаж лікарських засобів дітям, які не досягли 14 років. Заборону на продаж ліків дітям було введено законом, ухваленим у липні.
    Ухвалено закон із пакета Угоди про асоціацію з ЄС про мультимодальні перевезення вантажів та пошти з використанням кількох видів транспорту.
    Розширено коло посадових осіб, які зобов'язані подавати електронні декларації. До нього включено членів правління Фонду соцстрахування, Фонду страхування на випадок безробіття, Пенсійного фонду та його наглядової ради.
    Збільшено повноваження нещодавно створеного Бюро економічної безпеки в розслідуванні злочинів у сфері економіки. Йому надано повноваження щодо негласних розшукових дій. Посилено кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків, запроваджено великі адмінштрафи за ненадання інформації на вимогу детективів Бюро.
  • Держбюро розслідувань оголосило про завершення розслідування злочинів Януковича та чиновників його режиму проти активістів Майдану. Членами злочинної групи названо, крім самого колишнього президента, міністра оборони, голову СБУ та його першого заступника-керівника Антитерористичного центру, міністра внутрішніх справ та його заступника, командувача Внутрішніх військ, в. о. начальника Головного управління МВС у Києві, начальника міліції громадської безпеки в Києві та командира спецпідрозділів "Беркут", який був підпорядкований Головному управлінню МВС Києва. За словами голови департаменту з розслідування справ Майдану Іванова, Янукович 11 разів дзвонив до російського президента Путіна під час розстрілів активістів з 18 до 20 лютого. Він стверджує, що слідство встановило факт віддавання розпоряджень про розгін мітингувальників Януковичем та керівниками силових відомств. Також у цей період зафіксовано численні розмови глави МВС Захарченка з міністром внутрішніх справ РФ Колокольцевим та керівника СБУ Якименко з директором ФСБ Бортніковим. Генпрокурор Венедиктова заявила, що особам, яких підозрюють, загрожує довічне ув'язнення, тому вони переховуються в Росії. За її словами, після вироку суду потерпілі та їхні родичі можуть розраховувати на компенсації, попри те, що підозрювані наразі перебувають за кордоном.
  • Держпідприємство "Гарантований покупець" повернуло на свої рахунки кошти, призначені для погашення різниці між "зеленим" та звичайним тарифом перед компанією ДТЕК олігарха Ахметова. Усім іншим виробникам альтернативної електроенергії виплати здійснено в повному обсязі. Це цільова виплата, під яку оператор Укренерго випустив єврооблігації, тому ДТЕК вважає дії "Гарантованого покупця" незаконними та має намір відшкодувати збитки через суд. Депутати від президентської партії звинуватили Ахметова у відкритому протистоянні із Зеленським та підозрюють його в створенні кризової ситуації в енергетиці для закріплення свого місця в українській політиці. Ахметов заявив, що не просився й не планує проситися на зустріч із президентом. Він стверджує, що успішна Україна для нього набагато важливіша за зустрічі з Зеленським.
  • Антимонопольний комітет не дозволив компанії бізнесмена Хмельницького купити перший київський машинобудівний завод ("Більшовик") через невідповідність вимогам Фонду держмайна документів, поданих на участь у приватизації. АМКУ й надалі проводить розслідування можливої ​​змови для зменшення вартості об'єкта.
  • На полігоні в Херсонській обл. неподалік адмінкордону з окупованим Кримом, відбулися навчання морської піхоти із залученням танків та гелікоптерів.
  • Торги на міжбанківській біржі пройшли дуже динамічно. НБУ виставив заявку на продаж доларів, вище за ринкову й надалі курс не перетнув цю планку. Наприкінці сесії почали активно продавати валюту експортери, яким потрібна гривня для сплати податків, що спричинило зниження котирувань до рівня вівторка. Обсяг продажів був досить великим – понад $280 млн. На четвер курс встановлено на позначці 26,51 ₴/$ (+0,10 грн), 30,00 ₴/€ (-0,03 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Київ

  • Глава Дерегуляторної служби Кучер заявив, що влада столиці не може підвищити тарифи на проїзд у комунальному транспорті без погодження зі Службою. Асоціація перевізників заявила, що в разі прийняття КМДА рішення про підвищення вартості проїзду ціна поїздки в маршрутках також зросте. Депутати Верховної Ради від президентської партії розкритикували це рішення влади Києва й уважають запланований тариф несправедливим. Експерти підрахували, що в разі такого зростання цін вартість проїзду для студентів буде більшою за їхню стипендію, а багатьом працівникам їздити на роботу буде економічно невигідно. Щоби скандал не спалахнув ще сильніше, мер Кличко оголосив про відмову підвищувати ціни на проїзд "до кінця опалювального сезону". Він звинуватив уряд у тиску на міську владу, яка, за його твердженням, буде компенсувати втрати від підвищення цін на енергоносії та зростання зарплат коштом місцевого бюджету. За словами мера, влада столиці буде змушена підняти тарифи на комунальні платежі, "інакше весь бюджет буде витрачено лише на дотації".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в середу проведено 114 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 20,6 тис. осіб. Одужали 19,6 тис. хворих, померли – 752. За добу вакциновано 298 тис. осіб. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що майже 600 тис. осіб. не прийшли на щеплення другою дозою препаратів. Він оголосив про намір посилити карантинні обмеження для невакцинованих громадян навіть у "жовтих" карантинних зонах. Кабмін виділив із бюджету 33 млн грн для закупівлі кисневих концентраторів для лікарень Донецької обл. та реконструкції інфекційного відділення в Одеській обл. Устаткування для виробництва вакцин та ліків проти коронавірусу, яке ввозитимуть до України, звільнено від ПДВ. Виплати лікарням за "ковідним" пакетом підвищено на майже 10 %. Міністр культури Ткаченко оголосив про добір "6 тисяч" підприємств, які надаватимуть послуги коштами, нарахованими за вакцинування. Уряд планує нараховувати ці кошти на "віртуальну картку" через додаток "Дія".
    За результатами опитування соцслужби "Рейтинг" понад 71 % респондентів вважають обмеження для невакцинованих громадян порушенням громадянських прав. 36 % опитаних категорично не бажають вакцинуватися. 55 % респондентів підтримують обов'язкову вакцинацію працівників певних професій (вчителів, медиків, держслужбовців). 53 % – проти заборони відвідування невакцинованими громадських закладів та 65 % – проти заборони користування громадським транспортом.
    Влада столиці має намір відновити заняття в школах із 22 листопада.
    Активіст проти вакцинування Стахів не з'явився на засідання суду щодо обрання йому запобіжного заходу. Наступне засідання відбудеться в четвер, виписано ордер на його примусовий привід до суду.
    Ситуація із захворюваністю на коронавірус у Європі погіршується, попри тотальну вакцинацію населення. У Німеччині кількість зафіксованих випадків перевищила показники попередньої хвилі епідемії. Низка країн різко посилила обмеження насамперед для нещеплених громадян. Уряд Швеції, у якій щеплено понад 85 % населення, запроваджує сертифікати вакцинації, проте їхнє використання не буде обов'язковим. Влада Бельгії вимагає носіння масок дітьми від 10 років й, за можливості, переведення співробітників на віддалену роботу до середини грудня У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено зараження 596 тис. осіб, померло – 8,4 тис.

Війна

  • На Донбасі окупанти вели обстріл українських військ із мінометів на околицях Донецька – у Мар'їнці та Невельському, з важкої артилерії та мінометів – на півночі Луганської обл. – у Новоолександрівці на околиці Попасної, у Золотому поруч із КПВВ на окуповану територію, у Причепилівці на трасі Р-66 та на березі Сіверського Дінця – у Кримському та Кряківці. Перестрілки та вогневі контакти із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися на приморській ділянці фронту – у Лебединському, а також у Шумах у районі Горлівки. Унаслідок бойових дій та обстрілів поранено і травмовано 5 українських військовослужбовців.
  • Група журналістів Bellingcat опублікувала розслідування про зривання спецоперації із захоплення найманців приватної військової компанії Вагнера. За їхніми відомостями, операція розпочалася у 2018 р. за власною ініціативою Головного управління розвідки Міноборони, а колишній президент Порошенко до неї не мав стосунку. Після перемоги Зеленського на виборах йому було повідомлено про те, що операція триває. У фінальній її стадії в середині липня 2019 р. голова ГУР Бурба та заступник голови СБУ Баранецький прийшли на доповідь до Зеленського Однак, за даними журналістів, "президент був зайнятий", і розвідників прийняв заступник глави (на той час) Офісу президента Єрмак, який попросив перенести операцію на тиждень. Він доводив свою вимогу тим, що не хоче зірвати перемир'я Зеленського, яке було оголошено з 27 липня. Розвідка перебронювала квитки для найманців, однак у цей період стався витік інформації і їх було заарештовано КДБ Білорусі, і незабаром передано Росії. Більшість із них брали участь у війні проти України на Донбасі та були б цінними свідками на процесі про російську агресію в Україні. Після провалення операції її керівників було звільнено Зеленським без пояснення причин. Співробітники Офісу президента заявляють, що Єрмак не мав повноважень керувати розвідкою. Розслідування показало, що президент Зеленський брехав, заявляючи, що операція проводилася не українськими спецслужбами.

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, уряд Німеччини очікує введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2" не раніше березня 2022 р. Газпром спробує обійти європейське законодавство зареєструвавши дочірню компанію для експлуатації ділянки труби, що проходить територією Німеччини.
  • Президент Білорусі Лукашенко зупинив прокачування нафти через нафтопровід до Польщі. Постачання електроенергії в Україну також припинено через зупинення енергоблоку Білоруської АЕС.
    Унаслідок атак мігрантів протягом доби дістали травми 12 польських прикордонників, військових та співробітників правоохоронних органів. Канцлер Меркель двічі телефонувала президенту Білорусі Лукашенку з пропозиціями про врегулювання кризи та надання біженцям гуманітарної допомоги. Вона заявила про повну солідарність із Польщею щодо мігрантів. Політики Німеччини та її союзників різко критикують Меркель за контакти з Лукашенком. На їхню думку, ці переговори легітимізують білоруського лідера як президента. 18 листопада в. о. міністра внутрішніх справ Німеччини Зеєхофер приїде на переговори до Варшави щодо мігрантів. Президент Польщі Дуда заявив, що не визнає домовленостей між Меркель та Лукашенком. Він стверджує, що небезпеки військового конфлікту з Білоруссю немає, а війська до прикордонної зони введено через напружену ситуацію з мігрантами. За його словами, білоруська влада відмовилася від польської гуманітарної допомоги. На думку прем'єр-міністра країни Моравецького, Путін та Лукашенко за допомоги міграційної кризи реалізують план відволікання уваги від концентрації російських військ на українському кордоні. Моравецький вважає небезпечними для єдиної Європи дії канцлера Меркель під час попередньої кризи 2015 р., коли сотні тисяч мігрантів із країн Північної Африки та Близького Сходу потрапили до Європи.
    Білоруські спецслужби відвели частину мігрантів від польського кордону, проте поруч із пунктом пропуску збудовано ще один табір, у якому наразі перебувають приблизно 1 тис. осіб.
    МВС України проведе масштабні навчання на півночі країни поблизу кордону з Білоруссю за участю підрозділів усіх силових структур, територіальної оборони та громадських формувань. На Західну Україну перекинуто бригаду швидкого реагування Нацгвардії. Міністр закордонних справ Кулеба вважає основною небезпекою спецоперації Путіна з мігрантами можливість їхнього використання як диверсантів у разі їхнього проникнення на територію країни.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що в разі вторгнення російських військ на територію України ЄС надасть лише дипломатичну, політичну, економічну та фінансову допомогу. На військову підтримку розраховувати не варто, оскільки між Україною та Євросоюзом укладено лише угоду про асоціацію, а не військовий союз. Глава Пентагону Остін заявив, що керівництво США не знає про цілі Росії, яка здійснює перекидання військ до кордонів України й закликав російську владу пояснити свої наміри та виконувати мінські домовленості. За словами прем'єр-міністра Великобританії Джонсона, вторгнення Росії в Україну стало б "трагічною помилкою". Він попередив партнерів із ЄС, що їм рано чи пізно доведеться обирати між збільшенням обсягів купівлі російських енергоносіїв та підтримкою України. Президент Зеленський обговорив із головою Єврокомісії фон дер Ляєн ситуацію на українсько-російському кордоні, міграційну кризу та проблеми для енергетичної безпеки ЄС після введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2".
  • Комітет Генеральної асамблеї ООН більшістю голосів підтримав проєкт резолюції щодо порушення Росією прав людини в Криму, у якому зафіксовано підтримку "Кримської платформи". Документ закликає Росію звільнити українських політв'язнів та забезпечити права кримських татар. Голосування резолюції відбудеться в грудні.

Тренди

  • 26 листопада набирає чинності наказ Мінфіну щодо порядку обліку товарних запасів підприємцями, який остаточно поховає спрощену систему оподаткування та ведення діяльності. Після набуття наказом чинності підприємцям буде потрібно найняти бухгалтера, оскільки ведення повної бухгалтерії займе часу більше, ніж сам бізнес – особливо це вплине на дрібні торгові точки з великим асортиментом. На кожен товар чиновники вимагають накладну та документи про походження, прикриваючись "боротьбою з контрабандою".
  • Колишній глава парламенту Разумков стверджує, що на депутатів, які увійшли до його міжфракційної групи, чиниться тиск, їм загрожують наслідками за непокору вказівкам Офісу президента.

 

No comments:

Post a Comment