November 13, 2021

12.11.2021: Фонд держмайна продав київський завод "Електронмаш"

Фонд держмайна продав київський завод "Електронмаш"

  • Фонд держмайна продав київський завод "Електронмаш".
  • На Донбасі підірвалися на міні та загинули 2 військовослужбовці.
  • МВФ ухвалить рішення про виділення другого траншу кредиту 22 листопада.

В Україні

  • Аукціон із продажу держпідприємства Електронмаш на Великій окружній дорозі Києва виграла компанія, що належить бізнесменові з Нікополя. Вона запропонувала за об'єкт 970 млн. грн. На напівзанедбаній території заводу розташовані 2 великі ТРЦ і багато торгових точок.
  • Укрпошта оголосила про купівлю банку. За 200 млн грн куплено найменший у країні банк "Альпарі", який має лише одне відділення й постійно показує збитки. Голова наглядової ради банку – колишній президент Ющенко.
  • 22 листопада рада директорів МВФ ухвалюватиме рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand by у розмірі $700 млн.
  • У п'ятницю після вихідного дня в США торги на міжбанку пожвавилися. Низький курс долара стимулював покупки імпортерів, банки також зіграли на підвищення, попри початок періоду бюджетних платежів. Курс на понеділок встановлено на позначці 26,11 ₴/$ (+0,01 грн), 29,90 ₴/€ (-0,01 грн), 3,62 ₴/10 руб (-0,05 грн). НБУ на міжбанку за тиждень купив $858,3 млн. Отже, регулятор викупив майже всю валюту від розміщення єврооблігацій компанією Укренерго під погашення боргу за "зелену" електроенергію.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість проведених тестів зменшується вже кілька днів поспіль, відповідно знизилася кількість зареєстрованих випадків зараження коронавірусом. У п'ятницю проведено 125,4 тис. тестів, підтверджено 23,6 тис. випадків. Одужали 25,4 тис. хворих, померли – 695. За добу зроблено майже 300 тис. щеплень. Чиновники МОЗ повідомили про підготовку запуску сертифікатів одужання та вакцинації дітей у додатку "Дія". Спікер Верховної Ради Стефанчук підписав розпорядження про заборону перебування в будинках парламенту невакцинованих депутатів та працівників апарату, а також членів Кабміну без негативних тестів. З 13 листопада для доступу до приміських електричок та автобусів Київської обл. вимагатимуть сертифікат вакцинації або негативний ПЛР-тест.
    У світі простежується тенденція до стабілізації – за добу зафіксовано 529 тисяч випадків інфікування, померло 7,6 тисяч осіб. Водночас, попри тотальну вакцинацію населення, у Європі швидко зростає кількість випадків зараження. Це підштовхнуло уряди Нідерландів, Німеччини та Данії посилити карантин. Європейський центр із контролю захворювань очікує зростання кількості інфікованих та смертей на 50 % протягом наступних двох тижнів. За словами міністра закордонних справ Кулеби, понад третина країн ЄС зберегли можливість в'їзду вакцинованих українських туристів.

Війна

  • На Донбасі армія знову зазнала втрат: унаслідок підриву на вибуховому пристрої загинули двоє військовослужбовців. Ще один дістав поранення внаслідок обстрілу. Окупанти обстріляли з мінометів та важкої артилерії позиції українських військ у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь та в Зайцевому на північ від Горлівки. Перестрілки та вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Новолуганському та Троїцькому в районі Світлодарського водосховища, а також у Луганській обл. – у Попасній і неподалік – у Новоолександрівці.
  • Новопризначений міністр оборони Рєзніков оголосив, що до кінця наступного року для Збройних сил буде придбано ще кілька турецьких бойових безпілотників Bayraktar.
  • СБУ та Держбюро розслідувань вручили колишньому міністрові енергетики Демчишину підозру в справі про контрабанду вугілля з донбаських "республік" та фінансування терористичних організацій.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ та оборони Франції застерегли Росію від подальших посягань на територіальну цілісність України та закликали відновити переговори в "нормандському" форматі. Міністри також звернулися до РФ із проханням вплинути на Білорусь із метою врегулювання міграційної кризи. Міністр закордонних справ України Кулеба заявив, що криза на польському кордоні є гібридною війною Росії проти Європи. ЄС наступного року планує виділити €25 млн на зміцнення кордонів із Білоруссю. Керівництво Єврокомісії та держсекретар США Блінкен висловили стурбованість переміщенням російських військ до кордонів України. Прессекретар російського президента Путіна заявив, що РФ нікому не загрожує, а переміщення військ її територією не повинно викликати занепокоєння. Пєсков також звинуватив НАТО в посиленні напруженості навколо Росії. Росія направила десантників на навчання до Білорусі безпосередньо поруч із кордонами Польщі та Литви. Секретар РНБО Данилов заявив, що стаття агентства Bloomberg про можливе вторгнення російських військ не є новиною українського керівництва.
  • Держпідприємство "Антонов" подовжило контракт на перевезення в рамках програми НАТО та ЄС, який було підписано у 2019 р. Партнерам для перевезень буде надано 2–5 транспортних літаків, обумовлено можливість використання великотоннажних літаків "Мрія" та "Антей".
  • Глава Газпрому Міллер заявив, що компанія наразі заповнює газом європейських сховищ, і перевиконає план транзиту газу територією України. Директор "Оператора ГТС України" Макогон очікує наступного тижня на рішення німецького регулятора про приєднання до процесу сертифікації російського газогону "Північний потік-2".

Тренди

  • Депутату Леросу вручено ще одну підозру в невиконанні рішення суду, який зобов'язав його спростувати інформацію про торгівлю державними посадами братом голови Офісу президента Єрмака.
    Наглядова рада Укрексімбанку все-таки звільнила двох чиновників, які скоїли напад на журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях". За твердженням Лероса, звільнений голова банку Мецгер й надалі ним керує й ходить на роботу, очікуючи на призначення на одну з посад у програмі президента "Велике будівництво".
  • За інформацією ЗМІ, один із катів донецької в'язниці на заводі "Ізоляція" Куликовський ще з квітня 2019 р. перебував під охороною головного управління розвідки та давав свідчення, які використовувалися для підготовки спецоперації зі звільнення в'язнів. Однак після нападу співробітників СБУ та розсекречення розвідгрупи Куликовський залишився практично без контролю, і лише нещодавно з помпою його було "захоплено" спецслужбами. Журналісти Bellingcat заявили, що в'язниця "Ізоляція" – повністю підконтрольна структурам російської ФСБ.

 

No comments:

Post a Comment