November 12, 2021

11.11.2021: Міністр культури Ткаченко подав у відставку

Міністр культури Ткаченко подав у відставку

  • Міністр культури Ткаченко подав у відставку.
  • МВС та Держприкордонслужба готуються до міграційної кризи.
  • Рейтинги Зеленського та "Слуги народу" впали до мінімуму з 2019 р.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про приведення вимог до якості дитячого харчування та реклами цієї продукції відповідно до законодавства ЄС. Також підписано закон про стимулювання енергоефективності у всіх галузях економіки.
  • Подав у відставку міністр культури Ткаченко через незгоду з обмеженням його повноважень урядом. Ткаченко до обрання депутатом та призначення міністром був генеральним продюсером каналу "1+1" олігарха Коломойського.
  • Секретаря міськради Харкова Терехова оголошено мером після перемоги в першому турі виборів. Він здобув лише трохи понад 50 % голосів виборців, які проголосували.
  • Криза в енергетиці країни зростає. Компанія Укренерго зробила запит на аварійне перетікання зі Словакії потужністю 100 МВт, щоб уникнути відключення споживачів "Бурштинського енергоострова". Причиною стало відключення енергоблоку Бурштинської ТЕС. Міністерство енергетики повідомило зростання на 6,5 % споживання електроенергії за 10 місяців цього року проти аналогічного періоду 2020 р. Заст. міністра Немчинов заявив, що Україна веде з Катаром переговори про постачання зрідженого газу через термінал у Польщі.
  • Патрульна поліція з 12 листопада буде використовувати мобільні діагностичні станції для перевірки технічного стану автотранспорту, крім особистого.
  • Одеський бізнесмен Ківан, власник видання KyivPost, призначив головним редактором канадця Шеньє, який уже очолював газету з 2016 до 2018 р. Колектив редакції відмовився від переговорів із власником та співпраці з новим менеджером та готується запустити власне видання.
  • Антимонопольний комітет дозволив найбільшим платіжним системам VISA та MasterCard зменшити комісію за платежі всередині країни до 1,2 %. З 1 липня 2022 р. комісію планують зменшити до 1,0 %, а з 1 липня 2023 р. – до 0,9 %.
  • У вихідний день у США обсяг торгів був досить невеликим – близько $106 млн. Попит та пропозиція після обіду збалансувалися, курс на п'ятницю встановлено на позначці 26,10 ₴/$ (+0,04 грн), 29,91 ₴/€ (-0,20 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За зведенням українського МОЗ, у країні за добу проведено 128,1 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 24,1 тис. осіб. Одужали 21,9 тис. хворих, померли – 750. Вакциновано 279 тис. осіб. Львівська облдержадміністрація заборонила поїздки в приміському транспорті невакцинованим громадянам, які не мають негативного тесту. "Укртрансбезпека" спільно з Нацполіцією провели рейди з виявлення нелегальних перевізників, які не дотримуються карантинних обмежень. Прем'єр-міністр Шмигаль вважає за необхідне відкрити школи після усунення нещеплених вчителів. МОЗ готує наказ про вакцинацію всіх медпрацівників.
    У світі зафіксовано 496 тис. випадків зараження, померло 6,6 тис. осіб. Регулятор ЄС схвалив 2 нові препарати для лікування коронавірусу.
    За словами міністра закордонних справ Кулеби, 11 країн ЄС залишили можливість в'їзду для туристів з України, попри рішення Єврокомісії про виключення країни із "зеленого" списку.

Війна

  • На Донбасі відновилися бої із застосуванням важкої артилерії та мінометів. Під артобстріл потрапили позиції українських військ у Мар'їнці на околиці Донецька та в Новозванівці на околицях Попасної в Луганській обл. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному та Гнутовому на схід від Маріуполя, у Зайцевому на північ від Горлівки, у районі Світлодарського водосховища – у Луганському та Троїцькому, а також у Кримському на березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл. Місія ОБСЄ повідомила про втрату безпілотника на окупованій території в Луганській обл. після його придушення засобами РЕБ військ "республік". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій дістав поранення український військовослужбовець.
  • Відновилась робота КПВВ "Станиця Луганська". За день через нього пройшли в обох напрямках понад 1 тис. людей.
  • Новопризначена міністерка із питань тимчасово окупованих територій Верещук представила концепцію інтеграції внутрішньо переміщених осіб до 2024 р. За її словами, головними їхніми проблемами є брак житла та недостатні заходи соціального захисту.

Україна та світ

  • За словами директора компанії "Оператор ГТС України" Макогона, Газпром прокачує через Україну до Європи лише обумовлені контрактом обсяги газу.
  • За словами міністра внутрішніх справ Монастирського, відстань від місця скупчення нелегальних мігрантів у Білорусі до українського кордону 250–300 км, тож українські прикордонники встигнуть підготуватися до можливої ​​спроби прориву. Міністр повідомив, що визначено 10 ділянок, на яких може бути здійснено подібний прорив. Він заявив, що до охорони кордону додатково залучено 8,5 тис. військовослужбовців Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції за підтримки 15 вертольотів. Монастирський не вважає вогнепальну зброю інструментом боротьби з мігрантами. Росія заперечує участь компанії "Аерофлот" у процесі перекидання мігрантів до Білорусі. У разі підтвердження цієї інформації на компанію може бути накладено міжнародні санкції. Єврокомісар з енергетики Джентілоні заявив, що Європа має відповідь на погрози білоруського президента Лукашенка про припинення транзиту газу до ЄС у разі перекриття кордону з Польщею або ж запровадження "неприйнятних" санкцій. Єврочиновник заявив, що ЄС за такого розвитку подій збільшить постачання газу з Норвегії, Африки та Росії. Польський президент Дуда заявив, що його країна та й уся Європа стали об'єктом гібридної атаки КДБ Білорусі. Міністр оборони Латвії Пабрікс допускає "похмурі сценарії" в разі розвитку конфлікту та вважає головним його вигодонабувачем Росію. Президент Зеленський пообіцяв президенту Латвії Науседі "адекватну реакцію" на міграційну кризу. Кілька десятків мігрантів прорвалися через Білорусь до Фінляндії. На тлі кризи канцлер Німеччини Меркель вдруге за 2 дні говорила з Путіним про мігрантів. Путін також поскаржився Меркель на "деструктивну політику Києва", який робить ставку на силові методи розв'язання проблеми "республік" Донбасу, зокрема, застосовуючи бойові безпілотники. За інформацією агентства Bloomberg, США попередили європейських союзників щодо підготовки Росії до можливого вторгнення до України.

Тренди

  • Держбюро розслідувань вручило депутату Леросу підозру в "грубому порушенні громадського порядку за мотивами неповаги до суспільства" у відповідь на образу жестом президента Зеленського. Більшість експертів та користувачів соцмереж називають дії Бюро помстою Зеленського.
  • За даними опитування служби "Рейтинг", понад половина (55 %) респондентів підтримують розпуск Верховної Ради та проведення позачергових виборів. 65 % – незадоволені діяльністю президента Зеленського, 68 % – прем'єр-міністра Шмигаля, 80 % – роботою Кабміну, 83 % – Верховної Ради. Підтримка Зеленського за місяць впала до 19 %, наступні – Порошенко (12,9 %), Бойко та Тимошенко (9,7 % та 9,6 %) та колишній спікер парламенту Разумков (7,8 %). Підтримка вступу до НАТО збільшилася до 58 %, до ЄС – залишилася на попередньому рівні (62 %). Партійний рейтинг показав повну розгубленість виборців – попереду поки що з мінімальним відривом "Слуга народу" (15 %), далі йдуть "Європейська солідарність" (12,4 %), Батьківщина (10,7 %) "Опозиційна платформа – За життя" (9,7 %), віртуальна "партія Разумкова" (6,0 %) та "Сила та честь" (5,1 %).
  • Укрексімбанк повернув на роботу двох співробітників, які скоїли напад на журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях".

No comments:

Post a Comment