November 11, 2021

10.11.2021: РНБО розглянула загрозу міграційної кризи

РНБО розглянула загрозу міграційної кризи

  • РНБО розглянула загрозу міграційної кризи.
  • Нацбанк на міжбанку за день купив майже $750 млн.
  • США та Україна підписали Хартію стратегічного партнерства.
  • Призначено керівника Національної служби здоров'я.

В Україні

  • Кабмін скоротив із 88 до 52 кількість небезпечних порід собак, власників яких зобов'язано страхувати можливу ​​шкоду третім особам.
    Підтримано включення до додатка "Дія" інформації про дозвіл на проживання для іноземців та осіб без громадянства. Місце проживання зможуть зареєструвати і громадяни з паспортом-книжкою, а не лише з ID-карткою.
    Компанію "Центренерго" буде об'єднано з кількома державними шахтами в акціонерне товариство, держпакет акцій якого уряд має намір продати в рамках "великої приватизації".
    Затверджено склад комісії, яка оцінюватиме ефективність роботи Нацагентства з питань запобігання корупції.
    Головою Національної служби здоров'я призначено заступницю. голови Чернівецької облдержадміністрації з питань медицини Гусак. Для обрання керівника відомства знадобилося 4 конкурси.
  • Профільний комітет парламенту схвалив усунення на 5 засідань депутата Лероса, який образив жестом президента під час призначення нових міністрів.
  • 10 листопада був останнім днем ​​пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах. З 11 листопада поліція має право штрафувати їхніх власників. Депутати від "Слуги народу" заявили, що не мають наміру оголошувати ще один пільговий період. До бюджету з моменту початку дії пільги надійшло понад 2,3 млрд грн, розмитнено лише 60 тис. із понад 500 тис. авто, які було ввезено до України. Учасники бойових дій на Донбасі мають право розмитнити такі авто до 8 лютого.
  • Виробники "зеленої" електроенергії виробили за 10 місяців. 10 МВт•год, частка такої енергії в енергобалансі країни зросла до 9 %. Підприємство "Гарантований покупець" виплатило виробникам із початку року 48,1 млрд грн, борги попередніх періодів тощо. Укренерго випустило єврооблігації під держгарантії для покриття різниці між "зеленими" та звичайними тарифами.
  • 10 із 12 українських ТЕС не мають навіть мінімальних запасів вугілля, 25 енергоблоків уже зупинено. Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи спростувала чутки про постачання вугілля та електроенергії з ЛНР на підконтрольну територію.
  • Колишній в. о. генпрокурора Чумак відкликав апеляцію з Вищого антикорупційного суду щодо закриття справи про завищення ціни енергетичного вугілля за схемою "Роттердам+". РНБО викликала НАБУ для надання пояснень за результатами розслідування.
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував бізнесмена Галантерника, якого ЗМІ називають "тіньовим власником Одеси". Профільний комітет Верховної Ради підтримав створення тимчасової слідчої комісії для розгляду порушень земельного законодавства мером Одеси Трухановим, який щільно співпрацює з Галантерником.
  • У проєкті меморандуму, який Україна готова підписати зі МВФ для отримання другого траншу кредиту stand by, уряд узяв на себе зобов'язання призначити незалежні наглядові ради компаній Укренерго, Нафтогаз та Енергоатом протягом 2022 року.
  • Міністерство сільського господарства США підвищило прогноз українського експорту пшениці у 2021/2022 маркетинговому році на 0,5 млн т – до 24,0 млн т, оцінивши загальний урожай у 33 млн т. Урожай кукурудзи оцінено в 38,0 млн т, з них буде експортовано 31,5 млн т.
  • Українські металургійні підприємства за 10 місяців збільшили валютний виторг на 80 % – до $11,5 млрд. Частка металургії в експорті України зросла з 16,2 % минулого року до 21,2 % цього року.
  • Мінфін підвищив прогноз виплат за держборгом у 2022 р. майже на 18 млрд грн – до 456,4 млрд грн. Прогноз виплат 2021 р. знижено на 2,1 млрд грн – до 593,9 млрд грн.
  • Продаж валюти компанією "Укренерго", яка розмістила єврооблігації, обвалила ринок. Усього за сесію було продано понад $1 млрд, з яких щонайменше $750 млн придбав Нацбанк. Інші учасники ринку також виявляли активність напередодні вихідного дня в США. На четвер курс встановлено на позначці 26,06 ₴/$ (-0,04 грн), 30,12 ₴/€, (-0,09 грн) 3,68 ₴/10 руб. За 3 попередні дні НБУ купив ще $503 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 140,5 тис. тестів на коронавірус, виявлено 24,7 тис. інфікованих. Одужали 18,9 тис. хворих, померли – 652. Вакциновано 277 тис. осіб. МОЗ повідомило, що термін придатності понад 800 тис. доз вакцин спливає наприкінці листопада. Президент Зеленський закликав населення вакцинуватись. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, кількість шпиталізацій тяжкохворих знизилася в 6 областях після оголошення їх "червоними" карантинними зонами. Мер Києва Кличко заявив, що в столиці зростає кількість шпиталізованих дітей, тому відкриття шкіл не планується, а навчання триватиме дистанційно. Він стверджує, що черги утворилися не тільки в лікарні, а й у крематорій, хоча люди, які в останні дні були там, цього не підтверджують.
    У черговому звіті Національної академії наук констатовано, що пік заражень уже позаду, проте максимум шпиталізацій ще не пройдено, оскільки хворі потрапляють до лікарень за тиждень чи більше. Серед тих, кого шпиталізовано, смертність украй висока – орієнтовно 20 %, серед решти – приблизно 3 %.
    Асоціація ритейлерів повідомила, що в "червоних" зонах відвідуваність торговельно-розважальних центрів впала на 30 %, а виторг скоротився до 80 %.
    У світі підтверджено тестами 537 тис. випадків зараження, померло 7,9 тис. чол. Нідерланди вимагатимуть від громадян України проходження обов'язкового карантину, а повністю вакциновані мають надати негативний результат тестів. Президент Макрон оголосив, що для людей похилого віку "паспорт вакцинації" буде недійсним без третьої дози вакцини. Міністр охорони здоров'я країни Веран заявив про початок "п'ятої хвилі" епідемії. Ізраїль готується до проведення навчань із протидії можливому спалаху нового штаму коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі бойові дії, із застосуванням мінометів тощо, тривали на приморській ділянці фронту – у Широкиному, а також на півночі Луганської обл. – у Катеринівці на околицях Попасної, у Причепилівці та Новотошківському на трасі Р-66 та в Золотому – неподалік КПВВ на окуповану територію. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців за добу не було.
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій Верещук повідомила, що Кабмін ухвалив постанову про погашення боргу з виплати пенсій перед українськими пенсіонерами, які мешкають в ОРДЛО та Криму. Їх будуть виплачувати поступово за нормою 1 прожиткового мінімуму на місяць, починаючи з наступного року. До бюджету 2022 р. буде закладено на ці цілі 11,2 млрд грн.

Україна та світ

  • У Вашингтоні держсекретар США Блінкен та міністр закордонних справ Кулеба підписали Хартію стратегічного партнерства між двома країнами. Вона передбачає підтримку суверенітету та відновлення територіальної цілісності України. США також зобов'язалися підтримувати Україну в її прагненні вступу до НАТО та ЄС. Документ замінить Хартію, яку було підписано у 2009 р.
    Блінкен заявив, що американська адміністрація поки не вважає дії Росії застосуванням енергетичної зброї.
  • Держприкордонслужба повідомила, що на кордоні з Білоруссю доки не зафіксовано появу груп незаконних мігрантів, проте підрозділи готові до загострення ситуації. Після засідання РНБО кордон проінспектує міністр внутрішніх справ Монастирський разом із заступниками. Міністр оголосив про посилення охорони кордону із залученням підрозділів Нацгвардії та територіальної оборони. Один із депутатів німецького Бундестагу запропонував розмістити мігрантів із Білорусі в Україні, на що секретар РНБО Данилов запропонував німецьким депутатам узяти додому 2–3 біженці або розмістити їх у будівлі парламенту.
    Президент Білорусі Лукашенко заявив, що влада країни не затримуватиме мігрантів, які намагаються потрапити до ЄС транзитом через країну. З 10 листопада розпочинається спільне патрулювання білоруського кордону авіацією та ППО Росії та Білорусі.
    Польща не відкидає повного закриття кордону з Білоруссю через міграційну кризу. Міністр-координатор спецслужб Жарін припускає, що найближчим часом до кордону прибудуть ще кілька груп мігрантів, яких буде розкидано по ділянках для спроби прориву в різних місцях. Поблизу кордону виявлено замаскований під карету швидкої мікроавтобус, який перевозив мігрантів. Канцлер Меркель звернулася до російського президента Путіна із проханням вплинути на Лукашенка для припинення атак мігрантів на кордон. Єврокомісар із закордонних справ Боррель запропонував створити до 2025 р. загальноєвропейські сили швидкого реагування на гібридні загрози. Представники країн ЄС затвердили ще один пакет санкцій проти Лукашенка та урядовців його режиму.
  • Міністр закордонних справ Білорусі Макей заявив, що Крим "насправді зараз є російською територією".
  • Суд Тбілісі скасував арешт колишньому президенту Саакашвілі за звинуваченням у розгоні мітингу у 2007 р. Саакашвілі перебуває під арештом за двома іншими звинуваченнями. Стан його здоров'я погіршився, його перевезено до лікарні.
  • Газпром збільшив обсяги прокачування газу Україною до рівня контрактних зобов'язань, після чого ціни на європейських хабах знизилися до $800/1000 м³

Тренди

  • Колишній міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що не збирається вступати до партії колишнього спікера парламенту Разумкова.

No comments:

Post a Comment