November 10, 2021

09.11.2021: Пасажирські перевезення Укрзалізниці буде передано в управління Deutsche Bahn

Пасажирські перевезення Укрзалізниці буде передано в управління Deutsche Bahn

  • Пасажирські перевезення Укрзалізниці буде передано в управління Deutsche Bahn.
  • ЦВК оголосила про перемогу на виборах двох представників "Слуги народу".
  • Черкаську область оголошено "червоною" карантинною зоною з 12 листопада.
  • В Україні утилізовано пів мільйона доз вакцини AstraZeneca.
  • Затримано ката донецької "Ізоляції" Куликовського.

В Україні

  • Кабмін має намір узяти кредит у холдингу Cargill двома траншами на загальну суму $250 млн: $100 млн на 3 роки під 5,15 % річних, і на 5 років – $150 млн під 5,85 % річних.
  • Центральна виборча комісія оголосила переможцями позачергових виборів у 2 мажоритарних округах Черкаської та Херсонської областей представників партії "Слуга народу". Депутатку Верещук, яку було призначено міністром, замінить перший кандидата зі списку президентської партії.
  • Міністр інфраструктури Кубраков оголосив про передавання наступного року в управління німецькому оператору Deutsche Bahn служби пасажирських перевезень Укрзалізниці. Президент Зеленський оголосив про початок "Великого будівництва" на залізниці.
  • Глава НАЗК Новіков закликав президента Зеленського ветувати та повернути на доопрацювання закон про фінансування політичних партій. За його твердженням, правки, що було внесено в останній момент, дадуть змогу партіям приховувати реальні витрати.
  • Держбюро розслідувань пред'явило підозри 9 колишнім чиновникам режиму Януковича в скоєнні особливо тяжких злочинів – розстрілі активістів Майдану 18–20 лютого 2014 р. Усі підозрювані, міністри оборони та внутрішніх справ та їхні заступники, голова СБУ та командувач Внутрішніх військ – виїхали за межі України. У разі їхньої присутності в Україні їх буде взято під варту.
  • Європейські посли в Україні висловили жаль із приводу закриття бізнесменом Ківаном англомовного видання Kyiv Post та заявили про необхідність захисту незалежних ЗМІ.
  • За інформацією Держстату, рівень інфляції за підсумками жовтня знизився в річному вимірі до 10,9 % з 11 % у вересні. Набір товарів та послуг за місяць здорожчав на 0,9 %.
  • За інформацією ЗМІ, у новому меморандумі про співпрацю зі МВФ влада України взяла на себе зобов'язання відмовитися від регулювання цін на газ, тепло та гарячу воду після закінчення опалювального сезону. Це означає неминуче зростання комунальних тарифів для населення, починаючи з травня 2022 р. Ціни видобувних, генерувальних та збутових компаній на газ і тепло включатимуть усі витрати, інвестиційну складову тощо.
  • Мінфін розмістив держоблігації на суму 6,7 млрд грн та €167 млн. Основні продажі гривневих ОВДП припали на 1- та 6-річні зобов'язання. У сумі це склало 4,8 млрд грн. Валютний ринок не відчув результатів аукціону, а більшість облігацій, які буде погашено в середу, є складовою портфелю НБУ. Торги пройшли у рваному режимі, котирування підійматися та опускалися, а наприкінці сесії повернулися до значень понеділка. Загальний обсяг угод сягнув $209 млн. Курс на середу встановлено на позначці 26,09 ₴/$ (+0,01 грн), 30,21 ₴/€, 3,67 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу протестовано на зараження коронавірусом 147 тис. осіб, підтверджено інфікування у 23,3 тис. Одужали 16,3 тис. хворих, померли – 816. Зроблено 267 тис. щеплень, повністю вакциновано понад 8 млн осіб. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила "червоною" карантинною зоною Черкаську обл. з 12 листопада. МОЗ розширило список професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації. До нього включено співробітників бюджетних підприємств та організацій, підконтрольних центральним органам влади, працівників служб соцзахисту, а також стратегічних підприємств. Наказ набирає чинності 9 грудня.
    МОЗ повідомило про утилізацію 0,5 млн доз вакцини AstraZeneca, термін придатності яких сплив. Ще кілька сотень тисяч доз мусять бути використані протягом 1–2 тижнів, інакше їх також доведеться знищити.
    Держприкордонслужба розгорнула під Києвом мобільний шпиталь на 60 ліжок з автономним електроживленням та польовою кухнею. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про виділення 3 млрд грн представникам малого бізнесу та їхнім найманим працівникам, які постраждали внаслідок запровадження карантину.
    Чиновники МОЗ запропонували "амністію" для осіб, які мають підроблені сертифікати вакцинації. Їм пропонують зробити щеплення та виправити дані в базі в обмін на інформацію про спосіб отримання документу.
    У світі зафіксовано 461 тис. випадків зараження, померло 7.? тис. хворих. Єврокомісія виключила Україну та Сінгапур із "зеленого" списку країн. Водночас деякі країни можуть дозволити в'їзд повністю вакцинованим громадянам. Кіпр, як і раніше, відкритий для українських туристів, Бельгія закрила можливість в'їзду без істотних причин.

Війна

  • На Донеччині протягом доби було практично тихо. Перестрілки сталися у Водяному на ділянці фронту в районі азовського узбережжя та в Луганській обл. – у Новоолександрівці на околицях Попасної. Втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • У Києві затримано одного з організаторів убивств та знущань з українських військовослужбовців та мирних мешканців Донецька Куликовського, який катував бранців у в'язниці, на яку було перетворено завод "Ізоляція".
  • Прокуратура викрила схему розкрадання пенсій мешканців окупованих територій посадовцями Пенсійного фонду в Донецькій обл. Вони оформляли та отримували кошти за підробленими документами – у середньому, 400 тис. грн на міс.

Україна та світ

  • На думку посла в Польщі Дещиці, нелегальні мігранти можуть спробувати пробитися до України, якщо їм не вдасться прорватися до Польщі. Речник Єврокомісії Стано заявив, що режим Лукашенка заманює мігрантів до країни, обіцяючи їм безперешкодний транзит до Європи. Прем’єр-міністр Польщі Моравецький вважає відповідальним за атаку мігрантів російського президента Путіна. Лукашенко поскаржився Путіну на "жорсткі дії" Польщі та стягування військ до кордону. Глава МЗС РФ Лавров звинуватив країни Заходу в кризі на білорусько-польському кордоні. За його словами, їхні агресивні дії провокують міграцію з країн Близького Сходу. Литва оголосила режим надзвичайного стану в прикордонній 5-кілометровій зоні з 10 листопада. У вівторок увечері двом групам мігрантів вдалося прорватися через польський кордон, деяких з них прикордонники зловити не змогли. Міністр закордонних справ Німеччини Маас наполягає на посиленні санкцій проти Лукашенка та чиновників його режиму.
  • За інформацією ЗМІ, Білорусь відмовила в постачанні електроенергії лише кільком українським підприємствам, решта продовжує її отримувати. Ситуація в енергетиці України є вкрай напруженою, на складах ТЕС – у понад 6 разів менше вугілля, ніж необхідно для стабільної роботи. Постачання вугілля з Казахстану заблоковано Росією.
  • Новопризначена міністерка в справах тимчасово окупованих територій Верещук заявила, що Україна має зробити все, щоби Путін сів за стіл переговорів у "нормандському форматі". Посольство Франції в Україні заявило, що Париж та Берлін дали відповідь на пропозиції глави МЗС РФ Лаврова, проте він відмовився від зустрічі.
  • Газпром збільшив прокачування газу через українську ГТС до рівня жовтня, проте обсяги на 20 % менші за законтрактовані. Російський монополіст почав закачування газу до європейських підземних сховищ. На тлі енергетичної кризи у Європі президент Франції Макрон заявив про розморожування програми будівництва ядерних реакторів.
  • Глава російського "Сбербанку" Греф не вбачає перспектив в Україні та шукає покупця на український дочірній банк.
  • Міністр оборони США Кірбі обговорив ситуацію на російсько-українському кордоні із головами військових відомств країн ЄС. Він підтвердив, що США уважно стежать за перекиданням російських військ.

 

No comments:

Post a Comment