November 03, 2021

02.11.2021: Україна імпортує електроенергію з Білорусі та Словаччини через зупинення ТЕС Ахметова

Україна імпортує електроенергію з Білорусі та Словаччини через зупинення ТЕС Ахметова

  • Україна імпортує електроенергію з Білорусі та Словаччини через зупинення ТЕС Ахметова.
  • Бюджет 2022 р. прийнято в першому читанні.
  • У першому читанні ухвалено законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за підроблення сертифікатів вакцинації.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні бюджет на 2022 р. Кабміну доручено у 2-тижневий термін підготувати оновлений проєкт бюджету до другого читання на підставі пропозицій депутатів під час обговорення документа в першому читанні.
    Ухвалено закон про перехід з 1 травня на нову систему обліку газу, яку запроваджено в ЄС – замість об'ємних одиниць враховуватимуться енергетичні, у кВт•год, оскільки за розрахунків у кубометрах не враховується калорійність палива.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про зміну зарахування акцизу до місцевих бюджетів від продажу тютюнових виробів та електронних сигарет.
  • Президент Зеленський запровадив санкції проти понад 100 юридичних та фізичних осіб РФ за участь та організацію виборів на окупованих територіях Криму та Донбасу.
  • Подали у відставку міністр оборони Таран та міністр економіки Любченко. Офіс президента має намір замінити 5 міністрів. Монобільшість Верховної Ради має намір відправити міністрів у відставку і призначити їхніх наступників 3 листопада.
  • Командувач Збройних сил Залужний призначив своїм радником лідера "Української добровольчої армії" Яроша.
  • Не вщухає скандал на виборах Харківського міського голови. Слідом за кандидатом Добкіним, "Блок Світличної" та ще один кандидат – Немічев вимагають від правоохоронців негайного розслідування фактів фальсифікування результатів виборів на користь секретаря міськради Терехова.
  • Антимонопольний комітет із власної ініціативи перевірить дотримання процедури в процесі продажу держпакету акцій Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик").
  • Верховний суд тимчасово зупинив розгляд позову судді Конституційного суду Тупицького про незаконність його усунення з посади президентом Зеленським до моменту розгляду Конституційним судом подання 49 депутатів про неконституційність указів президента.
  • Печерський суд змінив запобіжний захід голові політради партії "Опозиційна платформа – За життя", куму російського президента Медведчуку з домашнього арешту на особисте зобов'язання. Проте він, як і раніше, залишається під домашнім арештом за іншим звинуваченням.
  • НАБУ оголосило в міжнародний розшук одеського бізнесмена Галантерника за підозрою в розкраданні землі місцевої громади. ЗМІ називають Галантерника "тіньовим господарем" Одеси.
  • За інформацією Мінфіну, дефіцит загального фонду держбюджету 2021 р. за місяць збільшився на 37 % й на 1 листопада перевищив 54 млрд грн. У законі про бюджет максимальний дефіцит бюджету передбачено в розмірі 5,5 % ВВП, що становить 246,6 млрд грн.
  • Мінфін розмістив держоблігації на загальну суму 6,66 млрд грн, причому чиновникам для цього довелося суттєво збільшити прибутковість короткострокових ОВДП. Результати аукціону ніяк не вплинули на валютний ринок. Торги пройшли дуже спокійно, покупців та продавців валюти було небагато. НБУ купив $5 млн. На вівторок курс встановлено на позначці 26,29 ₴/$, 30,49 ₴/€ (+0,05 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Темпи тестування знову зросли через наплив людей, які не бажають вакцинуватися. За добу зроблено 157 тис. тестів, підтверджено 23,4 тис. випадків інфікування коронавірусом. Одужали 11,9 тис. хворих, померли – 720. Вакциновано 310 тис. громадян. За результатами опитування групи "Рейтинг", 43 % респондентів не планують вакцинуватися, і лише 18 % готові щеплюватися.
    Верховна Рада ухвалила постанову про допуск до будівлі парламенту лише за пред'явленням сертифікату вакцинації, ПЛР-тесту або довідки про одужання. У першому читанні проголосовано законопроєкт щодо запровадження кримінальної відповідальності за підроблення документів про вакцинацію. Прийнято поправки до закону про лікарські засоби, які дають змогу реєструвати вакцини та препарати для лікування та запобігання захворюванню на коронавірус за прискореною процедурою в період надзвичайної ситуації та/або карантину.
    Прем'єр-міністр Шмигаль не вбачає необхідності допомоги малому бізнесу в "червоних" карантинних зонах, оскільки, за його словами, підприємцям спрощено доступ до кредитів і знижено розцінки на оренду державного та комунального майна.
    Окружний адмінсуд Києва 26 листопада розгляне позов про визнання протиправним наказу МОЗ щодо обов'язкової вакцинації осіб певних професій.
    Міністерство цифрової трансформації оголосило про можливість генерації в додатку "Дія" сертифікатів вакцинації для дітей віком від 12 років батьками дитини, яка дістала 2 дози щеплення. У системі "Дія" стався серйозний збій – громадяни не могли протягом дня авторизуватись та завантажити сертифікати.
    У світі зафіксовано 384 тис. випадків зараження, померло 6,9 тис. чол. Країни ЄС знову посилюють карантин. Канцлер Німеччини Меркель попередила про посилення обмежень для нещеплених громадян. Уряд Нідерландів знову запровадив вимогу носіння масок у закритих приміщеннях, повсюдного пред'явлення "паспортів здоров'я" та закликав перевести працівників на віддалений режим роботи. Міністр культури Естонії Отт пішла у відставку через незгоду з відмовою уряду у виплаті компенсацій за втрати бізнесу внаслідок карантинних обмежень.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Павлополі – на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, Луганській обл. – у Новозванівці на околицях Попасної. У Причепилівці на трасі Р-66 українські війська було двічі обстріляно з мінометів. У районі Майорська окупаційні війська провели дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій загинув український боєць.
    Командувач об'єднаними силами Павлюк заявив, що війська на Донбасі відкривають вогонь у відповідь за рішенням командира лише у випадках, коли є загроза життю вояків чи втрата позицій.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про нарощування угруповання окупаційних військ на Донбасі та перекидання важкої артилерії до лінії фронту. Секретар РНБО Данилов знову заперечував посилення російського угруповання поблизу кордону та назвав ці повідомлення "дезінформацією". За даними Міністерства оборони, на початок листопада поблизу кордонів України та на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей зосереджено приблизно 90 тис. російських військовослужбовців, особовий склад Чорноморського флоту РФ тощо. На тлі ескалації російської загрози США перекинули до Чорного моря 2 військові кораблі. Російське керівництво відмовчується у відповідь на заяви Заходу, проте президент Путін практично відкрито погрожує американським кораблям у Чорному морі.

Україна та світ

  • Через важку ситуацію в енергетиці Україна запросила аварійну допомогу в Словаччині та Білорусі. Білорусь розпочала постачання електроенергії до України загальною потужністю 500 МВт "на прохання української влади". Водночас українські теплові електростанції скорочують виробництво електроенергії через недостатні запаси вугілля на складах. За твердженням оператора мереж – підприємства Укренерго, допомога знадобилася через аварії на енергогенерувальних потужностях компанії олігарха Ахметова ДТЕК – Курахівській, Криворізькій та Бурштинській ТЕС. Укренерго звернулося до Держінспекції енергонагляду із проханням про перевірку обладнання на електростанціях компанії. Пресслужба ДТЕК назвала заяву Укренерго "політичним тиском".
  • Європейський суд із прав людини розпочав розгляд позову колишнього президента Януковича до України. Він скаржиться на упередженість до нього правоохоронних органів та судів і стверджує, що під час його втечі з Києва на нього було скоєно замахи.
  • Президент Зеленський виступив на "кліматичному саміті" в Глазго перед практично порожнім залом. За повідомленнями його пресслужби, на полях саміту він зустрівся із президентом США Байденом та держсекретарем Блінкеном. Темою обговорення були ситуація на Донбасі та проблеми в енергетиці. Блінкен пообіцяв Зеленському брати участь у зміцненні енергетичної безпеки країни, зокрема,  через зниження ризиків після введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2".
  • Газпром не забронював додаткових потужностей для транзиту газу Україною в І-III кв. 2022 р. Ціна газу на європейських хабах знову почала зростати й сягнула в Нідерландах $854/1000 м³. Німецька преса звинувачує Газпром в енергетичному шантажі через скорочення постачання газу, що спричинило зростання цін на газ для німецьких споживачів. Наслідки скорочення подачі газу до Європи відчула й Сербія, де через нестачу палива було зупинено велику ТЕС.

Тренди

  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, понад 71 % респондентів заявили, що країна рухається в неправильному напрямі. З липневого опитування кількість незадоволених зросла на 3 %. Водночас трохи менше ніж 50 % опитаних вважають за необхідне дострокові президентські вибори.
    У партійному рейтингу "Опозиційна платформа – За життя" практично наздогнала "Слугу народу", слідом йдуть "Батьківщина" та "Європейська солідарність". Ще дві партії мають потенційну можливість попадання до парламенту – "Сила та честь", а також віртуальна "партія Разумкова".
  • За словами голови Ради НБУ Данилишина, банки направили на купівлю ОВДП довгострокові кредити рефінансування, які надав Нацбанк на пільгових умовах у 2020–2021 роках. Ставки за облігаціями набагато нижчі за обслуговування цих кредитів, тому банки вклали кошти в них, а не в кредитування реального сектору економіки.


 

No comments:

Post a Comment