November 02, 2021

01.11.2021: На позачергових виборах у 2 областях перемагають представники "Слуги народу"

На позачергових виборах у 2 областях перемагають представники "Слуги народу"

  • На позачергових виборах у 2 областях перемагають представники "Слуги народу".
  • Офіс президента визначився із кандидатурами нових міністрів.
  • Кличко передав законопроєкт про столицю на оцінювання Венеціанської комісії
  • У Європі з'явилися "справжні" підроблені сертифікати вакцинації.

В Україні

  • Подали у відставку міністр стратегічних галузей промисловості Уруський та міністр із реінтеграції окупованих територій Рєзніков. Президент Зеленський планує призначити Резнікова міністром оборони, а на його місце – депутатку Верещук.
    Парламентська фракція президентської партії "Слуга народу" призначила "свого" голову апарату Верховної Ради. Новий керівник – Штучний – обіймав цю посаду з вересня 2019 до липня 2020 року.
  • За даними Центральної виборчої комісії, на виборах мера Харкова із мінімальною перевагою над 50 % голосів перемагає секретар міськради Терехов. Громадянська мережа "ОПОРА" зафіксувала фальшування на його користь на 9 виборчих дільницях. Його найближчий конкурент, депутат Верховної Ради від "Опозиційної платформи – За життя", Добкін, уважає результати голосування фальсифікованими й заявив, що оскаржуватиме їх у суді. Партія "Слуга народу" не висувала свого кандидата, ймовірно одержавши запевнення Терехова в лояльності.
  • За попередніми підсумками голосування, у мажоритарних округах на позачергових виборах до Верховної Ради перемогу здобули представники партії влади. У Черкаській обл. переміг мер Золотоноші Войцехівський, а в Херсонській обл. – в. о. голови ОДА Козир, після того, як із виборів знявся його конкурент, якому було запропоновано посаду голови ОДА.
  • Державна митна служба повідомила, що на 1 листопада здійснено пільгове митне оформлення 66 тис. автівок на єврономерах, до бюджету надійшло 2,3 млрд грн. Пільговий період встановлено до 10 листопада.
  • З 1 листопада ціни на електроенергію для підприємств зросли на 27,7 % – до 3,20 грн/кВт•год у єдиній енергосистемі та до 2,15 грн/кВт•год – на Бурштинському енергоострові.
  • Обсяг торгів на міжбанківській біржі був набагато меншим за звичайний – усього $135 млн, що визначило досить великий розкид котирувань. Курс на вівторок встановлено на рівні 26,22 ₴/$ (-0,02 грн), 30,44 ₴/€ (-0,16 грн), 3,70 ₴/10 руб (-0,02 грн). На думку банкірів, найближчими 2 днями курс визначатиме поведінка нерезидентів – чи зацікавлять їх гривневі ОВДП, які розмістить Мінфін у вівторок, і чи не конвертують вони кошти у валюту після погашення держоблігацій, які було випущено раніше. Минулого тижня НБУ вперше за 2 місяці був змушений продавати долари. Регулятор купив $54,5 млн, продав $49,6 млн.

Київ

  • Мер Києва Кличко направив до Венеціанської комісії для отримання висновку законопроєкт про столицю, який депутати від "Слуги народу" планують ухвалити найближчим часом. Документ суттєво обмежує права міського голови та передає контроль над фінпотоками до рук призначеного Офісом президента голови міської адміністрації.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено понад 133 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 19,5 тис. осіб. Одужали 12,6 тис. хворих, померли – 700. Вакциновано 273 тис. громадян. МОЗ очікує на пік захворюваності протягом 2 тижнів, після чого прогнозує спад. За словами заступника міністра Комариди, чиновники планують закупівлю вакцин і на наступні 2 роки. Мер Києва Кличко заявив, що "локдаун" у Києві триватиме понад місяць. Міністр освіти та науки Шкарлет повідомив, що через неповну вакцинацію вчителів приблизно 6 тис. шкіл працюють дистанційно.
    Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт про посилення відповідальності за підроблення сертифікатів вакцинації та результатів тестів.
    У світі зафіксовано 344 тис. випадків інфікування, померло 5 тис. хворих. У Європі сталася надзвичайна подія. Було виявлено підроблений сертифікат вакцинації, який дійсний для Франції, Нідерландів та Польщі. Злочинець продає подібні сертифікати за €300. Тепер перед владою стоїть серйозне питання – що робити з уже згенерованими сертифікатами. Ба більше, майже половина громадян користуються видрукованими на папері QR-кодами.

Війна

  • На Донбасі не припиняються локальні сутички. В Авдіївці військ обстріляли позиції українських військ із мінометів. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Павлополі та Водяному на схід від Маріуполя, а також у районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському та Світлодарську. Унаслідок бойових дій загинув український боєць.
  • Видання Politico опублікувало супутникові знімки, що підтверджують зосередження російських військ та великої кількості техніки в Смоленській обл. поблизу кордону з Україною. США провели консультації із союзниками через нагнітання Росією напруженості та перекидання російських військ. Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечує факт розміщення нових військових з'єднань армії РФ поблизу українського кордону.
  • Держприкордонслужба констатувала зменшення в жовтні на 60 % кількості людей, що перетинають лінію фронту через КПВВ "Станиця Луганська" проти вересня. Причиною названо запровадження обмежень на переміщення "владою ЛНР".

Україна та світ

  • Україна в рамках договору з ЄС про відкрите небо приєдналася до системи Євроконтролю. Оплата перевізниками послуг Украероруху здійснюватиметься через Центральне бюро маршрутних зборів. Йдеться не лише про закордонні, а і про українські авіакомпанії.
  • Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що Росія швидко скорочує постачання газу до ЄС Україною. Падіння прокачування сталося в жовтні, після укладання контракту Угорщиною з Газпромом, після чого Росія почала качати газ через "Турецький потік" та Трансбалканський газогін в обхід України.

Тренди

  • За результатами опитування Центру Разумкова, у разі проведення позачергових президентських виборів до другого туру вийшли б чинний президент Зеленський (18,7 % підтримки) та його попередник Порошенко (12,7 %). Слідом за ним соціологи поставили співголову партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойка, колишнього голову парламенту Разумкова та лідера "Батьківщини" Тимошенко. За Зеленського та Порошенка не проголосували за жодних умов понад 30 % респондентів.

 

No comments:

Post a Comment