October 28, 2021

27.10.2021: Україна з 1 листопада відновлює імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

 

Україна з 1 листопада відновлює імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

  • Україна з 1 листопада відновлює імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Ще 7 областей оголошено "червоною" карантинною зоною.
  • Завод "Більшовик" купив бізнесмен Хмельницький.
  • Через звинувачення WADA подали у відставку голова Українського антидопінгового центру та його заступник.

В Україні

  • Україна відновлює з 1 листопада імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Аукціон на право імпорту з Білорусі виграв "Енергоатом", з РФ – "ЕРУ трейдинг" та "ОНК груп". Загалом право імпорту отримали 10 компаній.
  • Кабмін так і не одержав фінансовий звіт Нафтогазу за перше півріччя.
  • Аукціон із приватизації Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик") виграли компанії, що належать бізнесмену Хмельницькому.
  • НБУ домігся через суд продажу готелю "Салют" у центрі Києва, який був у заставі під кредит рефінансування, виданий банку олігарха Жеваго, "Фінанси та кредит", який було оголошено банкрутом.
  • За інформацією голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, до бюджету за два місяці "податкової амністії" надійшло лише 6 млн грн.
  • Торги на міжбанку йшли дуже інтенсивно, обсяг операцій зріс до $255 млн. Зранку гривня почала швидко зміцнюватися. НБУ купив $5 млн, і знову виставив лот нижче за ціну ринку, зафіксувавши стелю зростання курсу гривні. По обіді попит на валюту зріс і долар знову подорожчав. Курс на четвер зафіксовано на позначці 26,37 ₴/$ (-0,05 грн), 30,64 ₴/€ (-0,03 грн), 3,76 ₴/10 руб (-0,03 грн). Банкіри не очікують на різкі курсові стрибки в четвер та п'ятницю через практично повну виплату відшкодування ПДВ експортерам.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в середу зроблено 151 тис. тестів на коронавірус, виявлено 26 тис. випадків інфікування. Одужали 10 тис. хворих, померли – 576. Вакциновано майже 292 тис. осіб. У світі за добу підтверджено зараження 478 тис. осіб, померло – 8,6 тис. хворих.
    З 30 жовтня комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила "червоною" карантинною зоною ще 7 областей – Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Хмельницьку та Чернігівську. Київська міська адміністрація попередила, що столицю буде оголошено "червоною" зоною протягом кількох днів. Головний санлікар Кузін заявив, що висока температура не є приводом для виклику карети швидкої, оскільки це зменшує шанси тих, хто реально потребує екстреної медичної допомоги. Після панічних репортажів з Одеси про переміщення хворих до інших медзакладів через брак кисню, заст. міністра охорони здоров'я Комаріда заявив, що всі лікарні області повністю забезпечені медичним киснем.
    За повідомленням "Радіо Свобода", Україна залишиться в "зеленому" списку ЄС принаймні ще 2 тижні. Болгарія оголосила про внесення України до "червоного" списку та дозволить в'їзд лише українським громадянам, які мають посвідку на постійне проживання. Міністр охорони здоров'я Словенії заявив, що в країні може бути знову запроваджено локдаун у разі зростання темпів зараження на коронавірус. Зростання кількості інфікованих зафіксовано й в Австрії, де темпи зараження вже перевищили торішні. Верхня палата румунського парламенту відхилила законопроєкт про обов'язкову наявність "сертифікату здоров'я" для всіх робітників приватного та державного сектору.

Війна

  • На Донбасі тривають бої в районі Гранітного на березі Кальміусу на схід від траси Донецьк-Маріуполь, де окупанти обстріляли українські війська з важкої артилерії та мінометів, а також скинули на позиції гранати з безпілотника. Перестрілки та бойові зіткнення сталися на ділянці фронту в районі азовського узбережжя – у Широкиному, Водяному та Лебединському, у Зайцевому на околицях Горлівки, у Новолуганському та Луганському на Світлодарському водосховищі, а також на півночі Луганської обл. – у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка", Кряківку на березі Сіверського Дінця було обстріляно з мінометів. Також під обстріл важкої артилерії потрапив житловий сектор села Трьохізбенка на лівому березі річки, пошкоджено та зруйновано житлові будинки та об'єкти інфраструктури. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок скидання гранати з безпілотника загинув український військовослужбовець. Втрат серед мирного населення немає. Місія ОБСЄ повідомила про загострення бойової ситуації – за добу зафіксовано 455 випадків порушення режиму припинення вогню.
  • На відеоконференції тристоронньої контактної групи представники "республік" зацікавилися застосуванням українськими військами розвідувально-бойового БПЛА "Байрактар", який знищив гармату разом з особовим складом у момент обстрілу позицій українських військ. Росія вимагала замінити в складі української делегації депутата Третьякову на голову політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, який перебуває під домашнім арештом за звинуваченням у держзраді, й у відповідь на відмову заблокувала роботу гуманітарної підгрупи.
    Представник МЗС Німеччини Зассе висловила стурбованість застосуванням українськими військами бойового безпілотника та загостренням бойових дій на Донбасі. Вона заявила, що БПЛА на Донбасі за мінськими домовленостями мають право застосовувати лише місія ОБСЄ. Посол України в Німеччині Мельник заявив у відповідь, що Україна має законне право на самооборону в умовах, коли по позиціях українських військ ведеться артилерійський вогонь. Він закликав уряд Німеччини замість висловлення стурбованості подвоїти зусилля як посередника для організації саміту "нормандської четвірки".

Україна та світ

  • Президент РФ Путін заявив, що Газпром почне закачування газу до підземних сховищ ЄС 8 листопада, після заповнення газом російських ПСГ.
  • Всесвітнє антидопінгове агентство звинуватило чиновників Національного антидопінгового центру України в махінаціях, після чого у відставку пішли голова центру Курліщук та його заступник.
  • МЗС РФ пригрозило Нідерландам припиненням співпраці з російськими музеями через рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота кримських музеїв до України. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія вчинить певні юридичні дії для повернення золота до Криму.
  • Уповноважена з прав людини Денисова після відвідування в Грузії її колишнього президента – українського громадянина Саакашвілі заявила, що він відмовився від будь-якої медичної допомоги й надалі голодує, попри загрозу для життя.

Тренди

  • Глава НАБУ Ситник повідомив, що детективи Бюро вивчають понад 10 заяв про виплачування депутатам грошей "у конвертах".

No comments:

Post a Comment