October 27, 2021

26.10.2021: НАЗК не знайшла в декларації Зеленського ознак незаконного збагачення

НАЗК не знайшла в декларації Зеленського ознак незаконного збагачення

  • НАЗК не знайшла в декларації Зеленського ознак незаконного збагачення.
  • Мінекономіки Німеччини погодило сертифікацію "Північного потоку-2".
  • Голландський суд ухвалив рішення про повернення скіфського золота до України.
  • На Донбасі війська застосували бойовий безпілотник "Bayraktar".

В Україні

  • Нацагентство з питань запобігання корупції не знайшло ознак незаконного збагачення під час перевірки електронної декларації президента Зеленського, з огляду на інформацію, яку опублікували журналісти в розслідуванні "Pandora Papers". НАЗК так і не отримало відповіді на запити до компетентних установ Британських Віргінських островів та Белізу, де зареєстровано офшорні компанії президента. Водночас НАЗК і надалі розслідує справу проти ще одних фігурантів "Pandora Papers" – родини Герег, які є власниками мережі будівельних супермаркетів у Криму.
  • Кабмін знизив ціну газу для побутових споживачів, які залишилися без постачальника та перейшли до "постачальника останньої надії", з листопада – з 16,56 грн/м³ до 7,96 грн/м³ з ПДВ.
    Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд погасить коштом бюджету постачальникам теплової енергії різницю між "економічно обґрунтованим" та встановленим тарифом, що накопичилася з 2016 р.
    Кабмін призначив тимчасових членів правління Укрзалізниці до завершення конкурсу на ці посади. Із 6 призначених чиновників – троє, в. о. голови правління Камишин тощо, працювали в компаніях олігарха Ахметова.
  • Укренерго таки проведе "за резервною процедурою" аукціон на постачання електроенергії з РФ та Білорусі на листопад. Аукціон, який було оголошено раніше, скасовано судом за позовом компанії ДТЕК олігарха Ахметова.
  • За даними Держказначейства, дефіцит загального фонду держбюджету за підсумками 9 місяців склав 40,6 млрд грн, а у вересні – 26,9 млрд грн. Запозичення у вересні склали 60,6 млрд грн, з початку року – 370,7 млрд грн, на погашення боргів у вересні було направлено 74,6 млрд грн, з початку року – 269,3 млрд грн.
  • За інформацією Мінфіну, сукупний держборг у вересні скоротився на 0,55 % у доларах і становив трохи більше за $90 млрд, а в гривні – на 1,6 % – до 2,445 трлн грн.
  • Мінфін успішно розмістив держоблігації на суму 7,2 млрд грн і $395 млн, з них 1-, 2-х та 6-річні гривневі ОВДП – на суму приблизно 6,5 млрд грн. Уже в середу очікується погашення раніше на суму 13 млрд грн, які було емітовано раніше. Тому не виключено, що частину коштів буде перекладено в нові цінні папери й тиск на валютний ринок буде не дуже суттєвим. Виплати відшкодування ПДВ експортерам скоротили їхній валютний продаж, обсяг торгів за день не перевищив $150 млн – менш за середній рівень. Такий розклад дав нагоду  спекулянтам зіграти на зниження курсу гривні, проте Нацбанк швидко відреагував і виставив лот на купівлю з ціною трохи вищою за ринкову. Усі угоди було закрито за нижчими котируваннями. На середу курс встановлено на позначці 26,42 ₴/$ (+0,07 грн), 30,68 ₴/€ (+0,10 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,03 грн)

Київ

  • Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" попросило правоохоронні та контрольні органи тимчасово припинити обшуки та перевірки, що безперервно тривають із початку року, до моменту подавання тепла споживачам.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено рекордну кількість тестів на коронавірус – 143 тис., виявлено 22,6 тис. інфікованих, одужали 11,6 тис. хворих, померли – 692, вакциновано 291 тис. осіб. Чиновники міністерства охорони здоров'я стверджують, що за рівнем інфікування та заповненості стаціонарів під критерії "червоного" рівня карантину потрапляють уже 13 областей, найближчим часом цей режим буде оголошено в Київській та Івано-Франківській областях. Львівська мерія перевела всіх школярів на дистанційне навчання із 1 листопада. За даними компанії Poster, що автоматизує процеси в ресторанах та кафе, виторг закладів у "червоній" карантинній зоні впав на понад ⅓.
    Після вихідних темпи зараження та смертність у світі повернулися до колишніх показників – за добу зареєстровано 428 тис. випадків, померло 7,6 тис. осіб. Китайська влада закрила на жорсткий карантин 4-мільйонне місто Ланьчжоу через зареєстровані випадки захворювання. США внесли Україну до списку країн із найбільшим рівнем ризику зараження й не рекомендують туристам її відвідування.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення, окупанти ведуть обстріли позицій українських військ із мінометів, важкої артилерії та протитанкових ракетних комплексів. Унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено. Зіткнення та перестрілки сталися в Павлополі на північний схід від Маріуполя, у Гранітному на березі Кальміусу на схід від траси Донецьк-Маріуполь, у Південному та Зайцевому на околицях Горлівки, у Луганському на Світлодарському водосховищі, у Троїцькому на кордоні Луганської області, у Новозванівці неподалік від Попасної та в Кримському на березі Сіверського Дінця на північ від траси Р-66 "Бахмутка". Командувач Збройних сил Залужний дав наказ на застосування бойового безпілотника "Байрактар" у Гранітному у відповідь на артилерійські обстріли. Він знищив гаубицю разом із розрахунком, проте окупанти вночі відновили обстріли в цьому районі. Місія ОБСЄ зафіксувала впродовж попередньої доби 205 порушень режиму припинення вогню. Командування операції об'єднаних сил назвало дезінформацією повідомлення про зайняття українськими військами села Старомар'ївка на правому березі Кальміусу навпроти Гранітного.
  • За словами міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Резнікова, склад української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі через хворобу та реабілітацію її керівника, колишнього президента Кравчука, не змінюватиметься. Низка ЗМІ повідомили, що Офіс президента готує заміну глави місії та назвали кандидатом одного з лідерів "Опозиційної платформи – За життя" – Льовочкіна.

Україна та світ

  • Міністерство економіки Німеччини після консультацій з урядами Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії та Італії надало висновок, що сертифікація газогону "Північний потік-2" не загрожує безпеці постачання газу до Німеччини та ЄС. Німецький регулятор протягом 2–4 місяців має надати висновок щодо допустимості сертифікації компанії Nord Stream 2 AG (доньки російського Газпрому) і передати його на розгляд Єврокомісії. Газпром готовий розпочати постачання будь-якої миті, оскільки першу трубу газогону вже заповнено технічним газом. Радник Держдепартаменту США з енергетики Хохштейн заявив, що адміністрація Байдена не вбачає можливості зупинити введення в експлуатацію російського газогону та перемкнула увагу на зменшення негативних наслідків після завершення проєкту. Глава Нафтогазу Вітренко пошкодував, що німецька влада не радилася з Україною в процесі ухвалення рішення, хоча газогін безпосередньо зачіпає її економічні інтереси. Міністр закордонних справ України Кулеба заявив, що уряд підготував "низку асиметричних заходів" на випадок припинення Росією транзиту газу українською ГТС.
    Повноваження канцлера Німеччини Меркель завершилися, проте вона й надалі виконуватиме обов'язки глави держави до обрання нового канцлера.
    Міністри країн ЄС на екстреній зустрічі не змогли домовитися про способи подолання енергетичної кризи.
  • У Голландії після 7 років розгляду завершився судовий процес щодо передавання Україні скіфського золота з музеїв Криму. Апеляційний суд Амстердама після розгляду апеляції Росії ухвалив рішення "тимчасово, до стабілізації ситуації в Криму" передати експонати Історичному музею Києва. Росія планує подати касаційну скаргу на вердикт.
  • Ощадбанк оскаржив у Касаційному суді Франції рішення Апеляційного суду Парижа, який скасував виплату банку компенсації Росією за втрату активів в окупованому Криму.

Тренди

  • Заст. міністра внутрішніх справ Єнін заявив, що умислу під час внесення осіб до списку санкцій РНБО не виявлено.
  • Соцопитування центру Разумкова показало падіння рейтингів президентської партії "Слуга народу" – її підтримали лише 14,0 % опитаних, проти 17,1 % у серпні. Знизились і рейтинги більшості партій – у "Європейської солідарності" 10,0 % (10,7 %), в "Опозиційної платформи – За життя" – 8,1 % (10,7 %), Батьківщини – 7,4 % (8 2 %). Впали рейтинги Зеленського – до 16,6 %, Порошенка – до 9,2 %, Бойка – до 7,4 %, Тимошенко – до 7,1 %. Натомість у нового учасника рейтингу – колишнього спікера Разумкова – соціологи нарахували 5,7 % підтримки.

No comments:

Post a Comment