October 24, 2021

23.10.2021: Рада суддів, нарешті, обрала членів Етичної ради

Рада суддів, нарешті, обрала членів Етичної ради

  • Рада суддів, нарешті, обрала членів Етичної ради.
  • Рівненську та Миколаївську області оголошено "червоною" карантинною зоною.

В Україні

  • Спікер парламенту Стефанчук заявив, що партія "Слуга народу" має намір наступного тижня переголосувати 3 поправки до президентського закону про олігархів, які суперечать одна одній, після чого закон буде відправлено на підпис Зеленському.
  • Кабмін прийняв рішення про припинення повноважень останнього члена наглядової ради Укрзалізниці, отже, компанія працює без цього органу.
  • Рада суддів обрала 4 членів Етичної ради за своєю квотою, розблокувавши судову реформу. У середині вересня Рада провалила цей відбір, що викликало негативну реакцію міжнародних партнерів.
  • У робочу суботу активність на міжбанківському ринку була незначною, а система електронних торгів Bloomberg дала збій. Тому Нацбанк залишив курс на понеділок на рівні 26,29 ₴/$, 30,58 ₴/€, 3,74 ₴/10 руб. Тиждень для НБУ був вдалим – регулятору вдалося купити $350 млн, а з початку місяця – майже $700 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу проведено 110 тис. тестів на коронавірус, відповідно, знизилася кількість підтверджених випадків інфікування – до 20,8 тис. Одужали 6 тис. хворих, померли – 386. За добу вакциновано 178 тис. громадян. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну оголосила "червоною" карантинною зоною ще дві області – Рівненську та Миколаївську. Чернівецька облдержадміністрація посилює в області обмеження з 24 жовтня. Укрзалізниця відкриває пункти вакцинації на залізничних вокзалах обласних міст і вузлових станціях. Президент Зеленський перенаправив до Верховної Ради петицію, що набрала 25 тисяч підписів, про запровадження кримінальної відповідальності за примусову вакцинацію.
    У світі в суботу зафіксовано 374 тис. випадків зараження, померли 5,9 тис. осіб. В Естонії відбулася багатотисячна маніфестація проти обов'язкової вакцинації. Уряд Румунії з 25 жовтня запровадив на місяць нічну комендантську годину й масковий режим, а також обов'язкові перепустки на вхід до громадських місць, крім магазинів, аптек та церков. Уряд Австрії готується оголосити "локдаун" для невакцинованих громадян у разі збільшення навантаження на лікарні. Попри охоплення вакцинацією 70 % громадян і навіть більше, у багатьох європейських країнах фіксується різке зростання кількості заражень.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї, гранатометів та протитанкових ракетних комплексів у Новогригорівці на Світлодарському виступі, з мінометів – у Новозванівці в околицях Попасної в Луганській обл. Унаслідок обстрілу поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Радник міністра енергетики Зеркаль заявила, що українська газотранспортна система в стані прокачати до кінця поточного року 11 млрд м³ російського газу, а "Північний потік-2" – лише 5,6 млрд м³. Росія відверто тисне на ЄС для запуску "потоку" й повного контролю над енергетичною системою Європи. Співголова партії, що перемогла на виборах до Бундестагу – Соціал-демократичної партії Німеччини Вальтер-Борьянс, виступає за якнайшвидший запуск газопроводу, їхній можливий партнер по коаліції – Партія Зелених, категорично проти цих планів.
    Газпром пригрозив зупинити постачання газу до Молдови з 1 грудня. Російський монополіст вимагає сплатити всі борги й укласти новий контракт на постачання.

No comments:

Post a Comment