October 23, 2021

22.10.2021: Україна запропонувала прокачати до ЄС ще 50 млрд м³ російського газу з 50 % знижкою

Україна запропонувала прокачати до ЄС ще 50 млрд м³ російського газу з 50 % знижкою

  • Україна запропонувала прокачати до ЄС ще 50 млрд м³ російського газу з 50 % знижкою.
  • Мінекономіки знову підвищило граничні ціни на моторне паливо.
  • США поставили до України ще одну партію військової допомоги.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив рішення РНБО про реформування Держспецзв'язку.
  • Міністерство економіки підвищило граничні ціни на автомобільне паливо – до 33,20 грн/л на бензин (+0,63 грн проти середини жовтня) і до 32,07 грн/л на дизпаливо (+0,72 грн). Чиновники пояснили, що ціни на брендове "поліпшене" паливо не підпадають під держрегулювання.
  • Підприємство Укренерго відкрило аукціони на постачання електроенергії з РФ та Білорусі в листопаді. З 1 листопада введено мораторій на імпорт електроенергії з Білорусі.
  • Новим главою Верховного суду обрано секретаря його Великої палати суддю Князєва. Він обійме посаду 1 грудня.
  • Зростання товарообігу у вересні склало 5,9 % проти аналогічного періоду торік. У серпні роздрібний товарообіг перевищив торішній на 9,6 %, Отже, за місяць товарообіг скоротився на 4 %, попри істотне зростання цін.
  • Швидке зростання котирувань долара стримує незначний попит на валюту. Імпортери в очікуванні чергових коронавірусних обмежень не поспішають купувати валюту, хоча активність на ринку досить висока – обсяг продажів за сесію склав $\265 млн. Нацбанк купив $5 млн і знову поставив лот на купівлю нижче ринкової ціни, позначивши курсове дно. На суботу курс встановлено на позначці 26,29 ₴/$ (+0,09 грн), 30,58 ₴/€ (+0,08 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,06 грн).

Київ

  • Підприємство Київтеплоенерго встановило тариф на теплопостачання в нинішньому опалювальному сезоні на рівні попереднього – 1654,41 грн/Гкал.
  • Столична прокуратура провела обшуки в ще одному комунальному підприємстві – "Плесо" в рамках розслідування порушень в охороні довкілля і природних ресурсів.

Пандемія коронавірусу

  • У країні зроблено 137 тис. тестів на коронавірус – майже стільки ж, скільки в четвер, тому не зростає й кількість підтверджених випадків інфікування. У п'ятницю підтверджено зараження 23,2 тис.осіб, у четвер – 23,8 тис. осіб. Одужали 8,3 тис. хворих, померли – 483. Вакциновано 289 тис. громадян. Київський крематорій спростував твердження депутата Радуцького про величезні черги на кремацію осіб, що померли від коронавірусу. Київська влада оголосила про підготовку до запровадження нових обмежень "червоного" рівня карантину з повсюдною вимогою пред'явлення сертифікатів вакцинації. Транспорт працюватиме у звичайному режимі. Міністерство освіти рекомендувало перевести вищі та середні спеціальні навчальні заклади на дистанційний режим навчання з 25 жовтня до 15 листопада, школи прийматимуть подібні рішення індивідуально. Під час в'їзду до країни було затримано колишню депутатку, героїню України Савченко, яка нібито пред'явила підроблений сертифікат вакцинації
    У світі зафіксовано 459 тис. випадків зараження, померли 7,9 тис. хворих. ЄС цього тижня не виключив Україну із "зеленого" списку країн, громадянам яких дозволено в'їзд до Шенгенської зони без проходження карантину, проте Мальта ввела заборону на в'їзд туристів з України, навіть вакцинованих.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали бої місцевого значення із застосуванням артилерії та мінометів і перестрілки всією лінією фронту від азовського узбережжя до півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, вогневі контакти сталися в Лебединському на приморській ділянці фронту, у Новоселівці Другій на схід від Волновахи, у Красногорівці в околицях Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, у Новолуганському та Луганському на Світлодарському водосховищі, у Луганській обл. – у Новозванівці в околицях Попасної й у Золотому, неподалік від КПВВ та ділянки розведення військ. Унаслідок бойових дій дістали поранень та бойових травм 2 українських бійців.

Україна та світ

  • Україна отримала від США ще один пакет військової допомоги. До нього включено протитанкові ракетні комплекси Javelin, боєприпаси до зброї за стандартами НАТО, медичні аптечки.
  • Німецький регулятор отримав заяви від Нафтогазу та Оператора ГТС України на участь у сертифікації російського газогону "Північний потік-2" як третіх осіб. Низка депутатів Європарламенту закликали керівництво ЄС до жорстких кроків проти газового шантажу Росії. Президент Зеленський звинуватив РФ в організації газової кризи в Європі й закликав країни ЄС до співпраці з Україною для спільної протидії російській газовій агресії. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що єдиним способом зруйнувати монополію Росії на постачання газу до ЄС є застосування норм третього енергопакета до газогону "Північний потік-2". Секретар РНБО Данилов заявив, що Україна готова транспортувати до Європи за спеціальним тарифом із 50 % знижкою ще 55 млрд м³ газу на рік, на додаток до 40 млрд м³ за контрактом із Газпромом.
    Парламент Молдови оголосив надзвичайний стан через критично недостатні запаси газу. РНБО доручила уряду України розглянути можливість надати допомогу Молдові через постачання певних обсягів газу із подальшим його поверненням.


No comments:

Post a Comment