October 19, 2021

18.10.2021: Досягнуто домовленість про виділення МВФ Україні другого траншу кредиту stand-by

Досягнуто домовленість про виділення МВФ Україні другого траншу кредиту stand-by

  • Досягнуто домовленість про виділення МВФ Україні другого траншу кредиту stand-by.
  • Цього тижня ЄС може виключити Україну з "зеленого" списку безпечних країн.
  • Росія загрожує "активними діями" в разі вступу України до НАТО.

В Україні

  • Парламентська фракція "Слуга народу" планує виключити зі складу депутатку Буймістер, яка голосувала проти практично всіх законопроєктів, запропонованих президентом, законопроєкт про олігархів тощо. Фракція має намір обрати першим віцеспікером парламенту свого представника – голову партії Корнієнка.
  • Міністерство економіки запропонувало підвищити роздрібні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, віскі, коньяк та не-ігристі вина, що, за твердженням чиновників, дасть змогу збільшити надходження до державного та місцевих бюджетів на 300 млн грн на рік.
  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кум російського президента Медведчук заявив, має лише одне громадянство – українське. Його "абсолютно не цікавить" ідея президента Зеленського про його обмін на українських полонених та інших утримуваних Росією й "республіками" Донбасу осіб.
  • У Кривому Розі знайдено мертвим брата мера Павлова, який загинув у серпні.
  • Представник МВФ в Україні Владкова-Холлар оголосила про досягнення угоди про перегляд програми кредитування stand-by на рівні персоналу. Другий транш кредиту Україна може отримати в листопаді, після рішення ради директорів Фонду. Запланована сума траншу – майже $700 млн. Основні вимоги МВФ для подовження програми кредитування – повернення до фіскальної політики до початку пандемії і зниження фіскальних ризиків, зокрема, в енергетиці, а також посилення незалежності НБУ. Цього тижня Верховна Рада має намір прийняти в другому читанні три закони, що стосуються Нацбанку: щодо підвищення незалежності регулятора, зниження впливу Ради НБУ на його політику, зміни способу закупівлі юридичних послуг, запровадження "етичного кодексу" співробітників та Ради, змінення комунікації з урядом під час підготовки бюджетної декларації.
  • Після довгих вихідних у період податкових платежів експортери залили міжбанківську біржу валютою. Основним її покупцем став Нацбанк, який тричі виходив на торги, виставляючи пропозиції нижче середньоринкової ціни, На вівторок курс встановлено на позначці 26,34 ₴/$ (-0,01 грн), 30,56 ₴/€ (+0,12 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,03 грн). Минулого тижня регулятор купив майже $120 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок було проведено 118 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 15,5 тис. осіб, одужали – 7,8 тис., померли – 538 хворих. Через обмеження урядом права на роботу невакцинованим, темпи кампанії щеплень зросли – упродовж доби щеплено 193 тис. громадян. Президент Зеленський заявив, що не хоче оголошувати ще один "локдаун", для чого, за його словами, треба прискорити вакцинацію. Нацполіція оголосила, що "ретельно перевірятиме" сертифікати вакцинації в громадських закладах та установах, а також на транспорті.
    У світі зафіксовано 345 тис. випадків зараження, померли 4,9 тис. людей. За повідомленням європейських ЗМІ, Україну цього тижня буде виключено з "зеленого" списку країн, громадяни яких можуть в'їжджати на територію Шенгенської зони без проходження карантину.
    Французька компанія Valneva оголосила про створення нової вакцини, яка, за її твердженням, ефективніша за препарат компанії AstraZeneca.

Війна

  • На Донбасі в понеділок бойові дії, із застосуванням мінометів тощо, тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному, в околицях Донецька – у Пісках та Авдіївці, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, а також у Кримському на березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій ЗСУ втрат не зазнали.

Україна та світ

  • У відповідь на висилку співробітників російського представництва при НАТО, Росія тимчасово зупинила роботу військової місії та інформаційного бюро Альянсу в Москві. Після оголошення Пентагоном про "відкриті двері" НАТО для України та Грузії, прессекретар російського президента Пєсков заявив, влада країни вважає вступ України в НАТО найгіршим сценарієм, який призведе до "прийняття активних заходів щодо забезпечення власної безпеки".
  • До України прибула ще одна партія військової допомоги США – медичні препарати та комплекти, а також озброєння й боєприпаси.
  • Нафтогаз подав заявку німецькому регулятору на участь у процесі сертифікації російського газогону "Північний потік-2". За словами глави компанії Вітренка, це дасть можливість перешкоджання процесу введення газогону в експлуатацію.

Тренди

  • Венеціанська комісія розкритикувала президентський законопроєкт про перехідний період деокупації та реінтеграції Донбасу, назвавши його "скоріш політичними вказівками", ніж нормативно-правовим актом. На думку експертів комісії, його прийняття створить правовий вакуум у питаннях реінтеграції Криму та Севастополя. Комісія запропонувала 5 блоків поправок до практично всіх основних статей документа.

 

No comments:

Post a Comment