October 16, 2021

15.10.2021: Ще 4 області оголошено "червоною" карантинною зоною

Ще 4 області оголошено "червоною" карантинною зоною

  • Ще 4 області оголошено "червоною" карантинною зоною.
  • Приватбанк обмежив кількість переказів із картки на картку.
  • РНБО ухвалила план оборони країни й виключила зі списку санкцій 108 контрабандистів.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО, на якому було затверджено план оборони країни, а також збільшення бюджету оборонної галузі до 5,95 % ВВП.
    Затверджено стратегію інформаційної безпеки та стратегія біологічної безпеки та захисту.
    Секретар РНБО Данилов оголосив про запровадження санкцій проти 237 осіб, що причетні до організації виборів до російської Держдуми на окупованих територіях Криму та Донбасу.
    За його словами, у боротьбі з контрабандою "є зрушення", але певні особи зі списку санкцій усе ще ведуть свою діяльність. За словами Данилова, надходження до бюджету внаслідок боротьби з контрабандою збільшилися на 47 млрд грн. Він також повідомив, що зі списку контрабандистів та "злодіїв у законі" виключено 108 осіб, які були внесені туди "помилково або навмисно". Міністру внутрішніх справ Монастирському доручено провести додаткову перевірку ще 9 осіб із цього списку. Данилов заявив, що Зеленський ініціював введення кримінальної відповідальності за контрабанду у вигляді 20 років позбавлення волі.
    Введено санкції проти російської мережі магазинів-дискаунтерів "MERE".
    РНБО доручила СБУ перевірити законність отримання дозволів на видобуток вуглеводнів 23 компаній, які є власниками ліцензій та видобувають їх. РНБО планує створити вебпортал з інформацією про компанії, що мають ліцензії на користування надрами.
    Президент Зеленський вивів зі складу РНБО ексспікера Верховної Ради Разумкова та ввів замість нього новопризначеного главу парламенту Стефанчука.
  • Приватбанк обмежив до 100 кількість перекладів із картки на картку в місяць, нібито для боротьби з відмиванням грошей за вимогами фінмоніторингу.
  • Посли країн "великої сімки" провели зустріч із главою НБУ Шевченком, на якій обговорили виконання Україною вимог меморандуму про співпрацю зі МВФ, а також реформу банківського сектору.
  • НБУ впродовж тижня купив на міжбанківській біржі $119,6 млн, минулого тижня – $228 млн. Усього з початку року регулятор купив $1,904 млрд, продав $0,197 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 90 тис. тестів, виявлено 13 тис. випадків зараження на коронавірус. Одужали 5,9 тис. хворих, померли – 277. Вакциновано 148 тис. громадян. Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила Запорізьку, Одеську, Дніпропетровську та Донецьку області "червоними" карантинними зонами. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що громадяни нехтують вакцинацією, тому уряд має нібито єдиний вихід із ситуації – посилення карантинних обмежень. Він оголосив, що чиновники міністерства планують і надалі розширювати список професій, працівники яких підпадають під обов'язкову вакцинацію. Вони мають намір долучити до нього листонош, співробітників органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств та установ. Ляшко заявив, що уряд планує вакцинувати населення "бустерною" дозою вакцин або ,навіть, провести повторну вакцинацію, попри низьке охоплення щепленнями наразі. Секретар РНБО Данилов оголосив, що влада очікує піку захворюваності з 25 жовтня протягом 10 днів. У Херсоні почали роботу "протиковідні" патрулі, що перевіряють сертифікати та довідки в транспорті й у громадських місцях, на в'їзді в Одесу виставлено блок-пости для перевірки сертифікатів.
    У світі зареєстровано 435 тис. випадків зараження, померли 7 тис. осіб. В Італії відбулися масові маніфестації проти "паспортів здоров'я", які є обов'язковими для всіх працівників.
    Компанія Pfizer подала заявку регулятору ЄС на застосування свого препарату для вакцинації від коронавірусу дітей від 5 до 11 років. Управління з нагляду за якістю продуктів та медикаментів схвалило застосування "бустерної" дози вакцини Johnson&Johnson для осіб віком понад 18 років.

Війна

  • На Донбасі бойові дії, зі застосуванням мінометів тощо, тривали всією лінією фронту. Вогневі контакти та перестрілки сталися в Лебединському на ділянці в районі азовського узбережжя, у районі Донецька – у Красногорівці й передмістях Авдіївки, на півночі Луганської обл. – у районі Попасної – у Новозванівці, поруч із КПВВ на окуповану територію – у Золотому, а також у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка", де по позиціях українських військ було зроблено постріл із протитанкового ракетного комплексу. Унаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця. Секретар РНБО Данилов заявив, що командири на Донбасі мають право віддавати накази на вогонь у разі порушення режиму тиші.

Україна та світ

  • Нафтогаз звернувся до Єврокомісії із проханням про приєднання до переговорів про сертифікацію російського газогону "Північний потік-2". Глава підприємства "Оператор ГТС України" Макогон заявив, що Газпром не використовує для прокачування в Європу навіть потужності, за які сплачує, а з початку року вже тричі скорочував обсяги. Глава Нафтогазу Вітренко повідомив, що прокачування з початку року скоротилася на понад 2 рази.
  • Україна закликала світову спільноту не визнавати результати перепису населення, який було проведено окупаційною владою в Криму. Представник ЄС із зовнішньої політики Стано заявив, що Євросоюз засудив перепис, а також чергову призовну кампанію на окупованому півострові.
    Україна на конференції щодо виконання Договору про обмеження звичайних озброєнь у Європі повідомила про розгортання Росією на території окупованого Криму 39 носіїв ядерної зброї та про плани подальшого розгортання нових та переозброєння підрозділів, що вже розміщено, потенційними носіями ядерної зброї.

Тренди

  • Прессекретар президента Никифоров повідомив, що для звільнення міністра оборони Тарана Зеленський підстав поки не вбачає.

 

No comments:

Post a Comment