October 14, 2021

13.03.2021: Путін знову заявив про можливість руйнування української ГТС

 

Путін знову заявив про можливість руйнування української ГТС

  • Путін знову заявив про можливість руйнування української ГТС.
  • Нуланд і Козак обговорили в Москві врегулювання на Донбасі.
  • ВАКС учергове закрив справу "Роттердам+".

В Україні

  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував сина колишнього президента Януковича в справі про присвоєння державної резиденції "Межигір'я".
    ВАКС також відмовив "Центру протидії корупції" в оскарженні постанови прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи про втрати бюджету внаслідок застосування формули вартості енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • Генпрокурор Венедиктова заявила, що Адміністрація попереднього президента Порошенка могла відігравати ключову роль в організації "схеми Медведчука" постачання енергетичного вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей транзитом через Росію.
  • У Чорному морі зазнало аварії судно розмагнічування ВМС "Балта". Загрози життю екіпажу немає, проводяться рятувальні заходи.
  • На валютному ринку напередодні довгих вихідних обсяг угод незначно виріс – до $181 млн, пропозиція валюти помітно перевищувала попит. НБУ на початку сесії купив $5 млн і виставив заявку на купівлю за курсом, нижчим за ринковий, позначивши межу зміцнення гривні. Імпортери знизили активність напередодні прогнозованого "локдауну". Низка експертів пророкують зростання курсу долара через закупівлю агрохолдингами посівного матеріалу та палива, а також через необхідність закупівлі імпортерами енергоносіїв за кордоном насамперед газу, ціни на який наразі на максимумі. На понеділок курс встановлено на позначці 26,34 ₴/$ (-0,01 грн), 30,44 ₴/€ (+0,02 грн), 3,67 ₴/10 руб. Банкіри очікують істотного збільшення пропозиції в понеділок через початок періоду податкових платежів та необхідністю продажу експортерами валютного виторгу, який буде зараховано в четвер та п'ятницю.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зростають темпи тестування на коронавірус через необхідність пред'явлення тестів для відвідування громадських закладів та проїзду в транспорті. Відповідно зростає кількість зареєстрованих випадків інфікування. За добу проведено 117 тис. тестів, підтверджено 18,8 тис. випадків зараження. Одужали 7,6 тис. хворих, померли – 412. Вакциновано 164 тис. осіб. Головний санлікар Кузін заявив, що Житомирська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька та Харківська області впритул наблизилися до "червоного" рівня карантину. Укрзалізниця попередила, що перевозитиме пасажирів тільки за умови пред'явлення сертифікатів вакцинації або негативного результату ПЛР-тесту. Мер Львова Садовий оголосив про посилення карантину в місті з 18 жовтня. МОЗ опублікував проєкт наказу про розширення переліку професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації. До нього включено всі підприємства та організації центральних органів виконавчої влади, працівники соцслужб, а також співробітники держпідприємств стратегічного значення. У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про недопущення до будівлі депутатів, працівників апарату, журналістів та відвідувачів без документів, що підтверджують вакцинацію, негативних тестів або довідки про одужання протягом 6 місяців.
    У світі зафіксовано 443 тис. випадків зараження, померли 7,5 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі протягом минулої доби тривали бої місцевого значення всією лінією фронту від Азовського моря до Сіверського Дінця в Луганській області. На околиці Донецька в Мар'їнці позиції українських військ було обстріляно з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Новотроїцькому неподалік від КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Шумах в околицях Горлівки, у Луганській області – у Попасній та її околицях – у Новоолександрівці та Катеринівці, а також на трасі Р-66 – у Причепилівці та Новотошківському. Під час бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • У Москві відбулася зустріч між заступником держсекретаря США Нуланд та заступником глави адміністрації російського президента Козаком. Темою переговорів була ситуація на Донбасі. Нуланд і Козак підтвердили, що основою врегулювання вони вбачають мінські домовленості та заявили, що зустріч була "дуже продуктивною". За інформацією російських ЗМІ, найближчим часом відбудуться переговори міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" як альтернатива зустрічі глав держав, оскільки їхні політичні радники так і не змогли погодити підсумковий документ саміту.
  • Російський президент Путін заявив, що Газпром постачає до Європи стільки газу, скільки потребують покупці. За його словами, нарощувати транзит газу через Україну небезпечно, оскільки знос труби нібито становить 80 % й вона може "луснути". Путін назвав "нісенітницею" твердження про те, що "Північний потік-2" і "Турецький потік" Росія побудувала для припинення транзиту Україною.
    Пресслужба підприємства "Оператор ГТС України" спростувала твердження Путіна й повідомила, що цього року на ремонт, діагностику та технічне обслуговування системи витрачено 4,6 млрд грн. Також будуються 2 нові компресорні станції, ще 8 – заплановано ввести в експлуатацію до 2025 р.
    Єврокомісар з енергетики Сімпсон представила план дій ЄС для подолання газової кризи. Вона констатувала недостатність запасів газу в підземних сховищах і рекомендувала країнам Союзу направити кошти від продажу квот на викид парникових газів на компенсацію своїм громадянам, тимчасове звільнення їх від податків або надання їм відтермінування на оплату рахунків за електрику. За її словами, єдиним способом уникнути енергетичної кризи є прискорений перехід на альтернативні джерела енергії.


No comments:

Post a Comment