October 13, 2021

12.10.2021: Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо"

Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо"

  • Україна та ЄС підписали угоду про "відкрите небо".
  • Нафтогаз встановив ціну газу для бюджетних організацій майже в 17 грн/м³.
  • Херсонську область з 15 жовтня оголошено "червоною" карантинною зоною.

В Україні

  • Нафтогаз встановив ціну газу для середньотермінових контрактів із бюджетними та релігійними організаціями на рівні 13,7 грн/м³ (а з урахуванням ПДВ та вартості транспортування – 16,7 грн/м³). Перед початком опалювального сезону керівництво низки регіонів заявило про надзвичайну ситуацію з постачанням газу. Чиновники НБУ вважають, що зростання цін у Європі та світі не відіб'ється на рахунках за комунальні послуги для громадян України. Заст. глави Офісу президента Тимошенко заявив, що жодних проблем із постачанням газу немає. Міністерство енергетики заявило, що питання про комерційний імпорт електроенергії з Білорусі та РФ не розглядається, попри зрив графіків постачання вугілля на склади електростанцій.
  • Кабмін надав держгарантії під випуск ОВДП для виплати підприємством Укренерго заборгованості виробникам "зеленої електроенергії".
    Затверджено стратегію розвитку "Ощадбанку" на 2021–2024 рр.
  • Печерський районний суд Києва відмовився відправити главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука під арешт із правом внесення застави в розмірі 1 млрд грн і залишив йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Прокуратура має намір оскаржити це рішення, оскільки вважає ці обмеження недостатніми, крім того, за словами прокурорів, є шанс втечі підозрюваного й подальших зв'язків із представниками РФ та терористичних організацій.
  • МВФ погіршив прогноз зростання ВВП у 2021 році з 4,0 % до 3,5 %, а оцінку середньорічної інфляції збільшив із 7,9 % до 9,5:%. Дефіцит поточного рахунку за підсумками року Фонд очікує на рівні 0,7 %, а в наступному році прогнозує його збільшення до 2,4 %.
  • Мінфін розмістив ОВДП усього на 0,5 млрд грн, залишивши їхню прибутковість на рівні минулого тижня. Нерезиденти не поспішають із купівлею облігацій, 5-річні ОВДП із найбільшою прибутковістю було продано всього на 0,17 млрд грн, тому на торгах на міжбанківській біржі це ніяк не відбилося. Після вихідного дня в США обсяги продажу валюти зросли, проте різниця між попитом та пропозицією була мінімальною. За оцінкою учасників торгів, Нацбанк купив приблизно $20 млн і знову встановив нижню планку курсу долара, поставивши лот на купівлю нижче за ринкову ціну. На середу курс встановлено на позначці 26,35 ₴/$ (-0,01 грн), 30,43 ₴/€ (-0,07 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Київська прокуратура разом із податковою міліцією та Нацполіцією перевірили ще кілька комунальних підприємств столиці та районних адміністрацій. Чиновникам Подільської адміністрації пред'явлено підозри в розкраданні коштів під час реконструкції Андріївського узвозу. Обшуки відбулися також у підприємстві "Київзеленбуд" у справі про зловживання під час реконструкції Куренівського парку й у Святошинської райдержадміністрації в справі про розкрадання коштів на ремонті ліфтів. Громадську думку готують до зміни влади в Києві після прийняття Верховною Радою змін до закону про столицю з передаванням основних повноважень голові міської адміністрації, якого призначатиме Офіс президента

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні впродовж доби проведено 119 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 16,3 тис. випадків зараження, одужали 6,5 тис. хворих, померли – 471, вакциновано 153 тис. громадян. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кабміну оголосила Херсонську область "червоною" карантинною зоною з 15 жовтня. Комісія також рекомендувала Міністерству освіти перенести початок канікул у школах із 18 на 25 жовтня. Заст. голови Київської державної адміністрації Старостенко заявила, що для запобігання "локдауну" в столиці потрібно прискорити вакцинацію, водночас за її словами, вакцин та пунктів щеплень цілком вистачає. Центральна виборча комісія звернулася до органів влади з проханням забезпечити протиепідемічні заходи під час проведення проміжних виборів до Верховної Ради в Черкаській та Херсонській областях. Головний санітарний лікар Кузін оголосив про встановлення в торгових центрах Києва, а також у Харкові або Дніпрі відеокамер для контролю масочного режиму та дистанціювання. За його словами, подібний захід ініційовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Чиновники міністерства оголосили, що в "червоних зонах" до міжрегіонального транспорту не пускатимуть навіть осіб, вакцинованих однією дозою препаратів, проте до дітей ці обмеження не застосовуватимуться.
    У світі зафіксовано 390 тис. випадків зараження, померли 6,7 тис. осіб.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли позиції українських військ із мінометів в околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці. Перестрілки та вогневі контакти із застосуванням гранатометів сталися в районі Горлівки – у Зайцевому, а також на півночі Луганської області – у Новозванівці в районі Попасній, у Причепилівці на трасі Р-66 та в Кримському на березі Сіверського Дінця. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • У Києві відбувся саміт Україна-ЄС. Головним реальним досягненням переговорів стало підписання угоди про "відкрите небо", яке відкладалося протягом понад 7 років через розбіжності між Великою Британією та Євросоюзом. Єврокомісія також має намір надати Україні другий транш кредиту ("макрофінансової допомоги"), попри зрив програми співпраці зі МВФ та невиконання вимог попереднього меморандуму. Чиновники ЄС підтримали ухвалення Верховною Радою "антиолігархічного закону" й закликали до подальших кроків у цьому напрямі. ЄС також наполягає на якнайшвидшому впровадженні судової та правоохоронної реформ, зокрема, на запуску роботи Вищої ради правосуддя, Етичної ради, реформі Конституційного суду та прийнятті закону про СБУ.
    Щодо втрати Україною транзиту російського газу, у комюніке лише констатовано намір залишити прокачування після закінчення терміну дії договору з Газпромом. Єврокомісар із закордонних справ Боррель підкреслив, що договір про пряме постачання газу Газпромом до Угорщини не суперечить європейському законодавству.
    Президент Зеленський закликав керівництво ЄС надати Україні перспективу членства. З огляду на підсумкову заяву саміту, Євросоюз не демонструє готовності до поглиблення відносин з Україною та надання членства. Це стосується й військової сфери – планується надання допомоги лише в підготовці військовослужбовців та кіберзахисті. Водночас Європа готова просуватися в наданні "промислового безвізу" (угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції).
    В усіх інших питаннях результат саміту подібний до підсумків попередніх зустрічей. Росію, як і раніше, названо агресором, а припинення війни на Донбасі Європа вбачає лише через реалізацію мінських домовленостей.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що перспективи саміту лідерів країн "нормандської четвірки" будуть зрозумілі після зустрічі міністрів закордонних справ, дата якої ще не визначено. За його словами, "поки немає прогресу" у виконанні Україною мінських домовленостей і рішень саміту в Парижі. Водночас Пєсков підкреслив, що для можливої ​​зустрічі Путіна та Зеленського готується "окремий порядок денний".

Тренди

  • Профільний комітет Верховної Ради рекомендував прийняти законопроєкт про збільшення податків ("ресурсний") за прискореною процедурою. У разі прийняття, закон різко збільшить податкове навантаження на малий бізнес, фермерів та приватних осіб, а на підприємства олігархів навантаження буде знижено. Крім того, законопроєкт значно розширює повноваження податкових органів.


No comments:

Post a Comment