October 12, 2021

11.10.2021: З 21 жовтня міжобласні поїздки потребуватимуть сертифікату вакцинації або тесту

З 21 жовтня міжобласні поїздки потребуватимуть сертифікату вакцинації або тесту

  • З 21 жовтня міжобласні поїздки потребуватимуть сертифікату вакцинації або тесту.
  • Медведчуку пред'явлено ще одну підозру в держзраді.
  • Наглядова рада Укрексімбанку звільнила Мецгера.
  • Медведєв звинуватив "керівництво України" у втраті національної ідентичності.

В Україні

  • На сайті президента набрала 25 тис. голосів петиція про заборону концертів російських артистів до деокупації Криму та відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації підвищила з 1 грудня тарифи Укрпошти на 15 %.
  • Голосіївський районний суд відправив під нічний домашній арешт главу Укрексімбанку Мецгера та директора департаменту банку Пікалова за перешкоджання діяльності журналістів. Мецгер написав заяву про звільнення за власним бажанням, наглядова рада негайно звільнила його з посади.
  • Вищий антикорупційний суд відпустив мера Одеси Труханова під заставу 30 млн грн. Прокуратура звинувачує його в махінаціях із землею, що спричинили збитки місцевій громаді на суму 533 млн грн.
  • Главі політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кумові російського президента Медведчуку вручено підозру в держзраді із можливістю виходу під заставу в 1 млрд грн. Усі фінансові операції Медведчука заблоковано за рішенням РНБО, тому внесення застави для нього є проблемним.
  • Офіс президента за допомоги правоохоронних органів й надалі тисне на мера Києва Кличка задля отримання контролю над містом. Прокуратура Києва провела обшуки в департаменті молоді та спорту. Чиновникам департаменту вручено підозри в розтраті бюджетних коштів через неконкурентну закупівлю послуг.
  • На міжбанку у вихідний день у США активність була досить низькою, обсяг угод склав $112 млн, пропозиція знову перевищувала попит. НБУ купив $5 млн і знову поставив лот на купівлю нижче ринкової ціни, позначивши максимум зміцнення гривні. На вівторок курс встановлено на позначці 26,36 ₴/$ (+0,01 грн), 30,50 ₴/€ (+0,02 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 94 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 12 тис. осіб, одужали – 5,4 тис. хворих, померли – 352. Вакциновано за добу 123 тис. громадян. Кабмін посилив обмеження на міжрегіональні пасажирські перевезення – з 21 жовтня в регіонах "жовтого", "помаранчевого" та "червоного" рівня карантину водії, екіпаж і всі пасажири мусять мати сертифікат вакцинації, тест ПЛР або на антиген, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до поїздки, або довідки про одужання. МОЗ оголосило, що громадяни можуть безплатно зробити ПЛР-тестування на зараження коронавірусом за умови підозри на зараження, ознак інших гострих респіраторних інфекцій, вірусної або позашпитальної пневмонії, а також симптомів, які не виключають зараження на коронавірус. У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про допуск до будівлі за умови пред'явлення довідки про вакцинацію або одужання протягом 6 місяців.
    Мерія Львова планує запровадити допуск до закладів громадського харчування за умови пред'явлення сертифікатів вакцинації та перевести школярів на дистанційне навчання з 18 жовтня.
    У світі зафіксовано 315 тис. випадків зараження, померли 4,7 тис. осіб.
    За інформацією британських спецслужб, російський агент викрав формулу вакцини AstraZeneca, яку надалі було використано для розроблення російського препарату "Супутник-V". Російська влада заперечує факт викрадення інформації.
    AstraZeneca оголосила про створення препарату проти коронавірусу – суміші антитіл, яка знижує ризики шпиталізації та смерті під час лікування.
    Франція з 11 жовтня дозволила в'їзд до країни туристам з України, які пройшли повний курс вакцинації препаратами, які схвалено регулятором ЄС.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному та Талаківці, у Красногорівці в околицях Донецька, у Південному та Зайцевому, а також у Кримському на березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл. Українська армія знову зазнала втрат – унаслідок обстрілу поранено військовослужбовця.

Україна та світ

  • У Гаазі Арбітражний трибунал приступив до розгляду позову України проти Росії про затримання трьох військових кораблів та 28 членів їхніх екіпажів у районі Керченської протоки у 2018 р відповідно до положень Конвенції ООН із морського права. Представники РФ заявили, що українські судна намагалися перетнути "російське внутрішнє море". МЗС України впевнений, що суд визнає свою юрисдикцію в цьому процесі.
  • Заст. секретаря РНБО Росії Медведєв опублікував у виданні "Комерсант" статтю, яка присвячена Україні. Він заявив, що Україна перебуває в пошуку власної ідентичності та особливого шляху, а її керівництво – "нещасні люди", які не «мають стійкої самоідентифікації". За його словами, Зеленський "продав свою мову та свою ідентичність" і дістав "щоденний когнітивний дисонанс" у зв'язку зі зміною політичної та моральної орієнтації через острах нового Майдану. Він назвав український закон про корінні народи "ублюдочним", а Кримську платформу – "дебільною". За його словами, Кремль готовий до переговорів лише з новим, проросійським керівництвом України, а не з маріонетками Заходу.
  • За повідомленнями ЗМІ, на саміті Україна-ЄС планується підписання угоди про "відкрите небо", яку було парафовано ще у 2013 р. Угода дасть змогу працювати в Україні авіакомпаніям-лоукостерам країн Євросоюзу та підвищити туристичну привабливість країни.
  • Прем'єр-міністр Грузії Гарібашвілі виключив видавання Україні колишнього президента Саакашвілі.
  • Президент Зеленський провів відеоконференцію з канцлером Німеччини Меркель та президентом Франції Макроном для підготовки зустрічі в "нормандському форматі". Макрон і Меркель також переговорили з президентом РФ Путіним, який поскаржився на "пробуксовування врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту".
  • ЄС розширив санкції за підрив територіальної цілісності України, долучивши до списку осіб, які причетні до порушення прав людини в Криму.

Тренди

  • Президент Зеленський стверджує, що переїхав на держдачу в Конча-Заспі через свою охорону, "якій потрібен окремий будинок". Після переїзду він продав свій будинок у селі Іванковичі під Києвом та перевіз на держдачу меблі.

No comments:

Post a Comment