September 30, 2021

29.09.2021: Угорщина погрожує заблокувати вступ України до ЄС і НАТО

Угорщина погрожує заблокувати вступ України до ЄС і НАТО

  • Угорщина погрожує заблокувати вступ України до ЄС і НАТО.
  • З 1 жовтня лікарняні видаватимуться тільки в електронному вигляді.
  • Кабмін має намір змусити підприємців платити ЄСВ та ПДФО щомісяця.
  • У ЄС йдуть розмови про скасування "безвізового режиму" для країн Східної Європи.

В Україні

  • Кабмін схвалив законопроєкт про щомісячне замість квартального подавання звітності та сплати податку на доходи фізосіб (ПДФО) та єдиного соцвнеску (ЄСВ). За твердженням чиновників, це призводить до несвоєчасного розрахунку соцвиплат із безробіття та лікарняних. На думку підприємців, це істотно ускладнить ведення бізнесу.
    Затверджено проєкт програми розвитку космічної галузі до 2025 р, який передбачає фінансування в розмірі понад 40 млрд грн, з яких 25 млрд має бути отримано "з інших джерел". За словами віцепрем'єр-міністра Уруського, чистий річний дохід від впровадження програми у 2025 складе 3 млрд грн.
    Уряд звільнив главу Міграційної служби Соколюка після обшуків у рамках розслідування розкрадань на будівництві нової будівлі відомства.
  • Міненерго сподівається на успішне проходження опалювального сезону через збільшення імпорту вугілля й запуск 14 з 15 блоків АЕС. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що підготовка до опалювального сезону успішно закінчується, а тарифи для населення будуть стабільними.
  • Під час осіннього призову в жовтні грудні на строкову службу буде призвано 13,5 тис. юнаків.
  • В Україні з 1 жовтня лікарняні видаватимуться тільки в електронному вигляді.
  • Нафтогаз планує вийти на балансувальний ринок електроенергії у 2022 р після передавання йому в управління 6 державних ТЕС і ТЕЦ.
  • НКРЕКП подовжила на місяць заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.
  • Вищий антикорупційний суд оштрафував суддю Окружного адмінсуду Києва Вовка за неявку на засідання про вибір йому запобіжного заходу.
  • На міжбанку йде активна торгівля валютою. Попит та пропозиція практично збалансовані. За сесію було продано $228 млн. Купівля Нацбанком 5 млн не вплинула на хід торгів. На четвер курс зафіксовано на позначці 26,57 ₴/$ (+0,01 грн), 30,98 ₴/€ (-0,05 грн), 3,66 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби в Україні проведено 93 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 11,7 тис. осіб. Одужали 3,9 тис. хворих, померли – 194. Вакциновано 120 тис. громадян, усього з початку кампанії 1 чи 2 дозами вакцин щеплено понад 7 млн осіб. За твердженням чиновників міністерства, Донецька та Чернівецька області вже дістали критеріїв "помаранчевої" карантинної зони. Кабмін планує затвердити прискорену реєстрацію препаратів для екстреного застосування без проведення випробувань українськими медичними установами. На думку експертів, це зроблено, щоби мати можливість препаратів Bamlanivimab та Etesevimab, які було отримано зі США як гуманітарна допомога, і які не рекомендовано там до застосування. Міністр охорони здоров'я Ляшко погрожує усуненням із посади керівникам лікарень, у яких зафіксовано продаж сфальсифікованих результатів тестів або сертифікатів вакцинації. Проєкт наказу МОЗ про обов'язкову вакцинацію містить список професій, які підлягають обов'язковому вакцинуванню. Це педагоги та співробітники органів виконавчої влади. Документ вимагає, щоби керівники організацій усували від роботи нещеплених співробітників. Чиновники ігнорують положення Конституції про те, що відомості про здоров'я, інформація про щеплення тощо, є персональними даними, які є конфіденційними. За даними Міністерства охорони здоров'я, на 29 вересня вакциновано однією або двома дозами 69 % вчителів.
    Кабмін виділив додатково 205 млн грн на боротьбу з наслідками епідемії, з яких 168 млн грн має бути спрямовано на доплати медикам. Ще 395 млн грн буде направлено на обладнання лікарень кисневими системами. У країні рівня у 80 % щеплених співробітників ще не мають 6 тис. з 15 тис. шкіл, що не дає їм можливості роботи в "жовтому" карантинному режимі. Нацполіція спільно з Міністерством цифрової трансформації розробили програмний продукт для зчитування QR-кодів сертифікатів (електронних або паперових).
    У світі зафіксовано 486 тис. випадків зараження, померли 8,8 тис. осіб. Швеція повністю скасовує всі коронавірусні обмеження з 29 вересня. Словенія тимчасово зупинила вакцинацію препаратом Johnson & Johnson після смерті жінки, проте уряд країни закуповує додаткові партії цієї ж вакцини в Угорщині, оскільки "переваги переважують ризики". У країні тривають протести проти вакцинації та посилення коронавірусних обмежень.

Війна

  • На Донбасі протягом доби було відносно спокійно. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Лебединському на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька, у Шумах у районі Горлівки й у Золотому неподалік від ділянки розведення військ та КПВВ на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат. Представник ОБСЄ на переговорах тристоронньої контактної групи Кіннунен заявив, що на фронті спостерігачі щодня фіксують понад 250 випадків порушень режиму припинення вогню – це вже більше, ніж у липні 2020 р до оголошення "перемир'я Зеленського".

Україна та світ

  • Кабмін затвердив Стратегію деокупацію Криму, яка, за твердженням чиновників, є "комплексним документом", що містить "детальні кроки". Для реалізації стратегії чиновники планують створити державний "Національний центр розвитку миру" для збирання доказів злочинної діяльності РФ на окупованому півострові, зокрема, про порушення прав людини.
  • Російська влада пригрозила повністю заблокувати в країні відеохостинг Youtube у разі відмови від зняття блокування в Європі російських пропагандистських каналів холдингу Russia Today.
  • Низка західних ЗМІ повідомили, що Франція, Італія та Німеччина підняли в рамках ЄС питання про можливість скасування "безвізового режиму" для країн Західних Балкан, України, Грузії та Молдови через систематичні зловживання громадянами цих країн і зростання заяв на отримання притулку. Президент Німеччини Штайнмаєр спростував цю інформацію, український уряд не отримував жодних повідомлень від Єврокомісії з цього приводу. Віцепрем'єр-міністр Стефанишина назвала ці повідомлення "інсинуаціями", які спрямовано на розхитування позицій України перед самітом із ЄС. За твердженням чиновників МЗС, підстав для скасування "безвізового режиму" з ЄС "немає й не може бути".
  • Після різких виступів представників української влади проти договору Угорщини з Газпромом про постачання газу "Турецьким потоком" угорський міністр закордонних справ Сіярто пообіцяв блокувати зусилля України щодо інтеграції в ЄС та НАТО через "втручання до енергетичної політики суверенної держави". Пресслужба компанії "Оператор ГТС України" повідомила, що угорський напрямок прокачування газу є одним із тих, що мають найбільший попит, через імпорт тощо. Президент РФ Путін на підсумковій пресконференції після переговорів із турецьким президентом Ердоганом подякував йому за незмінно послідовну позицію щодо газогону "Турецький потік".

Тренди

  • Перед другим читанням з "антиахметовського" законопроєкту зникли норми, які безпосередньо можуть вплинути на підприємства олігарха. Оподатковувану базу видобутку залізної руди зменшено, тобто, підприємства олігарха в разі зниження цін на руду платитимуть ренту менше тої, що є наразі. Також залишено пільги гірничодобувним підприємствам, екологічний податок для них знижено з 200 % до 10 %, з документа зникли норми про запровадження акцизу на "зелену" електроенергію. Отже, депутати вбачають "ресурсом" поповнення бюджету лише населення та малий бізнес.
  • На думку чиновників Державної податкової служби, криптовалютні активи не потрапляють під "податкову амністію", оскільки закон про легалізацію ринку криптовалют, який Верховна Рада прийняла на початку вересня Верховною Радою, ще не набув чинності.

 

No comments:

Post a Comment