September 25, 2021

24.09.2021: Розслідувачі Bellingcat обіцяють оприлюднити матеріали "Вагнергейту" найближчими днями

Розслідувачі Bellingcat обіцяють оприлюднити матеріали "Вагнергейту" найближчими днями

  • Розслідувачі Bellingcat обіцяють оприлюднити матеріали "Вагнергейту" найближчими днями.
  • У законі про олігархів виявлено ​​правову колізію.
  • Російські літаки скоїли провокацію в районі навчальних стрільб ВМС України.

В Україні

  • Наступного дня після прийняття Верховною Радою президентського закону про олігархів з'ясувалося, що депутати поспіхом проголосували за поправки, що є взаємозаперечними. Депутат від "Слуги народу" Гетманцев заявив, що парламент їх переголосує. Проте є ймовірність, що глава парламенту Разумков підпише закон і передасть його на підпис президенту. Представник президента в Конституційному суді депутат Веніславський не сумнівається, що суперечностей у законі немає й Разумков його все-таки підпише. У цьому випадку Зеленський буде змушений його ветувати й повернути зі своїми правками, що затягне процедуру повторного прийняття.
    Голова Венеціанської комісії в телефонній розмові із Зеленським попросив прислати для оцінювання текст закону, що було прийнято. Єврокомісія поки не планує запровадження санкцій проти тих, кого РНБО або інший орган оголосять олігархами.
  • За даними Держстату, рівень офіційного безробіття в країні в II кварталі знизився до 9,3 % і становить 1,6 млн осіб.
  • Розслідування замаху на помічника президента Шефіра триває. Керівництво Нацполіції перевело персонал на посилений графік роботи. Зеленський збільшив свій і без того величезний кортеж, який тепер буде пересуватися з великою швидкістю.
  • Колишні судді Конституційного суду Тупицький та Касмінін подали позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою скасувати конкурс на посаду нових суддів за квотою президента на їхні місця, з яких їх було звільнено указами Зеленького.
  • Зранку котирування долара на міжбанку істотно просіли, що дало змогу НБУ купити $5 млн. Проте після обіду експортери отримали відшкодування ПДВ і курс гривні почав знижуватися. Наприкінці сесії він сягнув рівня вечора четверга. Офіційний курс на понеділок встановлено на позначці 26,64 ₴/$ (+0,12 грн), 31,22 ₴/€ (+0,13 грн), 3,65 ₴/10 руб. Упродовж тижня НБУ купив на міжбанку $20,5 млн.
    За твердженням чиновників Нацбанку, попри відтік інвестицій нерезидентів з українських гривневих ОВДП, загрози для курсу немає. Проти прогнозу чиновників на початок року, він може скласти до $1,5 млрд. За 3 останні місяці вкладення нерезидентів в ОВДП зменшилися на 13,6 млрд грн, – з 107,4 млрд грн до 93,8 млрд грн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у країні впродовж доби проведено 79 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 8,3 тис. осіб, одужали 2,8 тис. хворих, померли – 133, вакциновано 159 тис. громадян. Головний санітарний лікар Кузін заявив, що Житомирська, Луганська, Львівська та Харківська області можуть бути оголошені "червоною" карантинною зоною вже за 2–3 тижні. Чиновники міністерства стверджують, що Київ та ще 8 областей за встановленими ними покажчиками вже відповідають критеріям "помаранчевої" зоні карантину. Глава управління Держспоживслужби в Києві Рубан вважає, що Київ ще не наблизився до цього рівня обмежень. Міністерство цифрової трансформації повідомило, що QR-коди цифрових сертифікатів можна згенерувати на порталі "Дія" без використання додатку.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 500 тис. випадків зараження, померли 8,5 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація знову ускладнилася. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів у Верхньоторецькому в районі Горлівки та в Новолуганському на березі Світлодарського водосховища. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Лебединському та Водяному на приморській ділянці фронту, у Світлодарську в районі водосховища, а також на півночі Луганської обл. – у Новозванівці та в Золотому – неподалік від ділянки розведення військ і КПВВ на окуповану територію. На азовському узбережжі – у Широкиному та Водяному – на позиції українських військ із безпілотників було скинуто гранати, а в Нью-Йорку (Новгородському) в околицях Горлівки окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій армія втрат не зазнала.
  • СБУ повідомила, що РФ уже визнає дипломи ВНЗ "ДНР". "Міністерство освіти ДНР" очолює кадровий російський розвідник Кушаков, якого було перекинуто до "республіки" з Придністров'я.

Україна та світ

  • Німецький енергетичний регулятор оголосив, що попри допуск польської газової компанії PGNiG до процесу сертифікації російського газогону "Північний потік-2", вона не матиме права вето на рішення, а лише дорадчий голос.
  • На міжнародних біржах ф'ючерси на нафту знову подорожчали й перевищили рівень 2018 р.
  • Російські літаки здійснили провокацію в районі проведення військових навчань ВМС України. Вони перетнули траєкторії польоту повітряних мішеней, що могло спричинити знищення одного з них. Україна минулого тижня оголосила частину акваторії Чорного моря закритою на період маневрів.

Тренди

  • Журналісти-розслідувачі групи "Bellingcat" не отримали пояснень від українських чиновників про провалення спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнер". Журналісти переконані, що ФСБ РФ не знала про цю операцію. Група обіцяє оприлюднити результати свого розслідування найближчими днями, а повнометражний документальний фільм – протягом пів року. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради на чолі з депутатом від президентської фракції Безуглою заслухала в закритому режимі колишнього главу Головного управління розвідки Міноборони Бурбу, після чого оголосила перерву в засіданнях. Безугла знову звинуватила "опозицію" в повторенні тверджень російських пропагандистів та спробах зірвати засідання комісії. Журналіст Bellingcat Грозєв стверджує, що найманців найняла українська розвідка, та спростував версію Безуглої.

 

No comments:

Post a Comment