September 22, 2021

21.09.2021: У Верховній Раді представлено проєкт бюджету на 2022 р

У Верховній Раді представлено проєкт бюджету на 2022 р

  • У Верховній Раді представлено проєкт бюджету на 2022 р.
  • У країні зростають темпи тестування на коронавірус та кількість випадків зараження.
  • Зеленський та його фракція має намір зняти Разумкова з посади голови парламенту.

В Україні

  • Міністр фінансів Марченко представив у Верховній Раді законопроєкт про бюджет наступного року. Він підкреслив, що вперше в історії України бюджет розроблявся на підставі бюджетної декларації уряду. Глава бюджетного комітету Аристов заявив, що низка статей проєкту потребує доопрацювання. Парламент прийняв бюджет до розгляду.
    До порядку денного включено закон про зміни до бюджету цього року, зокрема, про збільшення витрат на субсидії та інфраструктурні проєкти.
    Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкти про трудові договори з нефіксованим робочим часом, про розширення прав роботодавців під час звільнення співробітників та про колективні договори, зокрема, з працівниками фізособи-підприємця.
    Законопроєкт про надання грантів на відкриття підприємницької діяльності трудовим мігрантам у разі повернення на батьківщину відправлено на доопрацювання, "оскільки він не стимулює повернення молоді".
    Прийнято закон про надання адмінпослуг під час карантину. Карантин не є підставою для скасування термінів надання послуг.
    Спікер Разумков призначив позачергове засідання парламенту на четвер, на якому має бути розглянуто законопроєкт про скасування запровадження програмних касових апаратів (ПРРО) для малого бізнесу. Глава президентської фракції Арахамія заявив, що сесію проведено не буде, оскільки йому не відомі підстави, за якими глава парламенту може призначити її, під час перебування на лікарняному. За словами депутата, фракція не планує відмовлятися від закону про посилення фіскалізації й не має наміру знову переносити терміни введення ПРРО. 17 вересня набув чинності наказ Мінфіну про правила установки та використання програмних реєстраторів. Пристрої, на яких встановлені ПРРО, мусять бути власністю суб'єкту підприємницької діяльності.
    Глава партії "Слуга народу", депутат Корнієнко, назвав дії Разумкова "некомандними". Він заявив, що робота з ним відбувається "у режимі листування". Корнієнко підтвердив, що Разумков, пославшись на регламент, відмовився внести на розгляд парламенту "спецпроцедуру" прийняття законопроєкту про олігархів, за якою всі правки затверджує профільний комітет. Корнієнко заявив, що фракція планує винести законопроєкт на голосування 23 вересня, попри відправлення його Венеціанській комісії на оцінювання. Арахамія стверджує, що за закон проголосують понад 230 депутатів. За оцінкою багатьох експертів та політологів, законопроєкт несе серйозні корупційні ризики, оскільки передає РНБО право визнання бізнесмена олігархом, а Рада повністю підконтрольна президенту. І цей орган може відмовитися включати бізнесмена до реєстру в обмін на позитивне висвітлення діяльності Зеленського в ЗМІ та фінансування (зокрема, прихованого) його партії.
    Офіс президента та депутати його фракції поширюють інформацію про можливе звільнення Разумкова з посади, через "фундаментальні розбіжності" з командою президента. Зеленський планує провести з'їзд своєї партії "Слуга народу" наприкінці вересня в Трускавці. За словами прессекретаря президента Никифорова, зустріч Зеленського з депутатами буде "фундаментальною". Під час цієї зустрічі може бути прийнято рішення про звільнення Разумкова.
  • Після наради в Офісі президента Рада суддів оголосила конкурс до Етичної ради.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Ватерландер оголосив про відмову від посади через зупинення проєктів видобутку газу й неможливості трансформації компанії, а також через неможливість спільної роботи з її керівником Вітренком.
  • Дарницький районний суд Києва звільнив від відповідальності учасника Антимайдану Кромського ("Топаза") за звинуваченням у викраденні та тортурах людини "через сплив терміну давності".
  • Мінфіну вдалося збільшити продаж ОВДП до 5 млрд грн через істотне збільшення прибутковості середньотермінових (1–2-річних) облігацій. ⅔ реалізації припало саме на ці облігації під 11,5 % -12,5 % річних. Також було продано 2,5-річні валютні ОВДП під 3,9 % річних на суму $85 млн. Торги на міжбанку пройшли спокійно, Виплати відшкодування ПДВ ще не почалися, а нерезидентів, схоже, не цікавлять українські гривневі держзобов'язання. Курс на середу зафіксовано на позначці 26,71 ₴/$, 31,36 ₴/€ (+0,09 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,02 грн).
    Зовнішній валовий борг України зріс на $2,2 млрд до $125,3 млрд через збільшення запозичень держсектору. Чиновники НБУ стверджують, що одночасно борг зменшився з 81,2 % ВВП на початку року до 75,9 % ВВП за підсумками півріччя.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 82 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 6,7 тис. випадків зараження, одужали 2,1 тис. хворих, померли – 105. Темпи вакцинації, як і раніше, низькі – у вівторок щеплено всього 116 тис. громадян. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що епідеміологічна ситуація в країні стрімко гіршає й нагадав, що вакцинація для громадян є безоплатною. Кабмін встановив "жовтий" карантинний режим в усій країні з 23 вересня.
    Україна отримала через ініціативу COVAX 159 тис. доз китайської вакцини CoronaVac, яка схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я для екстреного застосування. Чиновники стверджують, що "більшість" смертей після вакцинації не пов'язані зі щепленнями. До регіонів відправлено препарати Bamlanivimab та Etesevimab, використання яких не рекомендовано в США і які було доставлено до України як гуманітарна допомога. Препарати ще не схвалено українським регулятором. У Черкаській обл. у 24 школах встановлено сканери з функцією ідентифікації обличчя, вимірювання температури та контролю масочного режиму. Київська влада очікує зростання захворюваності до листопада й посилила агітацію за вакцинацію та моніторинг, школи закривати не планують, транспорт працюватиме й надалі. Львівська облдержадміністрація повідомила, що під час "жовтого" карантинного режиму не зможуть працювати 90 % шкіл області, оскільки в них не виконано вимогу про вакцинацію 80 % персоналу. Мер Івано-Франківська Марцінків пообіцяв виплатити 1 млн грн школі, 100 % персоналу якої буде щеплено.
    За даними сайту Worldometers, у світі за добу зафіксовано 457 тис. випадків зараження, померли 8,2 тис. хворих. Індія відновила експорт вакцин, який було зупинено у квітні після сплеску захворюваності в країні.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів українські війська в Кам'янці неподалік від Авдіївки, перестрілки сталися в Лебединському на приморській ділянці фронту, у Шумах в околицях Горлівки та в Новолуганському на березі Світлодарського водосховища. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Президент Зеленський зустрівся в США з представниками бізнесу та запросив їх стати частиною процесу трансформації України. За опитуванням Американської торгової палати в Україні, понад половина її учасників вважають головною перешкодою для інвестицій до країни корумповані суди, правоохоронні та податкові органи, а також олігархів.
    На зустрічі з представниками української діаспори Зеленський пообіцяв обов'язково впровадити подвійне громадянство. Він також похвалився своїми досягненнями, зокрема, ремонтом доріг.
    На переговорах із главою ООН Гутеррешем і головою Генеральної асамблеї ООН Шахідом Зеленський підняв питання про підтримку "Кримської платформи". З президентом Туреччини Ердоганом він обговорив питання про запровадження зони вільної торгівлі між двома країнами та допомогу у звільненні кримськотатарських активістів.
    На зустрічі з главою Єврокомісії фон дер Ляєн Зеленський підняв тему виклику для Європи з боку російського газогону "Північний потік-2". Прем'єр-міністр Польщі Моравецький заявив, що газогін є стратегічною помилкою ЄС і надає Росії додаткові інструменти цінового шантажу та тиску на Європу, що збільшує геополітичні ризики для регіону.
  • Найбільша фракція Європарламенту "Народна партія" закликає не визнавати вибори до Держдуми РФ через серйозні порушення під час їхнього проведення, перешкоджання опозиційним партіям та браку вільного вибору для громадян. Низка країн також закликали не визнавати вибори загалом.
  • Росія на керченській корабельні в Криму побудувала та спустила на воду вже другий ракетний корабель і будує третій.

Тренди

  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев повідомив, що за 3 тижні з початку "податкової амністії" подано декларації на загальну суму 30 млн грн, за якими до бюджету надійшло 1,5 млн грн.

 

No comments:

Post a Comment