September 21, 2021

20.09.2021: Кабмін подовжив "адаптивний" карантин до кінця року

Кабмін подовжив "адаптивний" карантин до кінця року

  • Кабмін подовжив "адаптивний" карантин до кінця року.
  • Глава ТСК Верховної Ради Безугла гальмує розслідування справи найманців "Вагнера".
  • У Білорусі за участь у протестах засуджено на 3 роки українського громадянина.

В Україні

  • Фракція "Слуга народу" вирішила призначити нового керівника апарату Верховної Ради. За словами заст. глави фракції Кравчук, мова про відставку спікера Разумкова поки не йде. Разумков закликав правоохоронні органи розслідувати чутки про отримання депутатами хабарів за голосування.
  • З Нафтогазу звільнилися 5 іноземців – 3 членів наглядової ради та 2 члени правління.
  • Чиновники Держрезерву повідомили, що цього року кошти на закупівлю зерна не були передбачено, тому запаси впали до критичного рівня. На складах досі перебуває зерно урожаїв 1999–2018 рр.
  • За даними Держстату, в II кварталі ВВП виріс на 5,7 %. Експерти назвали причиною такого зростання різке падіння ВВП у попередні періоди.
  • Місія МВФ у режимі онлайн розпочала роботу з українською владою щодо перегляду програми кредитування stand by.
  • У понеділок на міжбанківській біржі обсяг торгів знову був невеликим, попри останній день періоду сплати податків. Сума продажів склала всього приблизно $140 млн. Зранку попит незначно перевищував пропозицію, проте по обіді ситуація вирівнялася. Курс на вівторок встановлено на позначці 26,71 ₴/$, 31,27 ₴/€ (-0,19 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 64 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 5,1 тис. осіб, одужали 2,2 тис. хворих, померли – 137, вакциновано – 109 тис. громадян. Через уповільнення темпів вакцинації чиновники прагнуть примусити населення до щеплень адміністративними заходами, обмежуючи права тих, хто відмовляється. Міністр фінансів Марченко заявив, що Кабмін "вивчає можливість" запровадження обов'язкового ПЛР-тестування невакцинованих працівників власним коштом. Він "не впевнений", що держава мусить надавати медичну допомогу невакцинованим, хоча це прямо суперечить Конституції. Кабмін подовжив "адаптивний" карантин та запровадив верифікацію відвідувачів громадських місць за допомоги сертифікатів вакцинації, довідок про тестування або перенесене захворювання. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що західні області країни впритул наблизилися до "червоного" рівня карантину. За його словами, у країні проводиться спецоперація з виявлення підроблених довідок про ПЛР-тести та сертифікатів вакцинації. Чиновники МОЗ заперечують, що смерть студента в Київській обл. сталася внаслідок щеплення від коронавірусу. Кабмін планує оголосити всю територію країни "жовтою" карантинною зоною з 22 вересня.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 397 тис. випадків, померли 5,7 тис. людей. В австралійському Мельбурні влада закрила будівельні майданчики після масових протестів працівників, які відмовилися вакцинуватися.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Кам'янці в околицях Авдіївки та в Катеринівці на півночі Луганської області. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному на азовському узбережжі, у Новомихайлівці на південь від Донецька, у Новоолександрівці та Новозванівці в околицях Попасної Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • МЗС України зажадав від білоруської влади звільнення українського громадянина Ференца, якого було засуджено за порушення громадського порядку та псування майна під час масових виступів після фальсифікації президентських виборів. Доказів його провини в суді наведено не було, сам засуджений винним себе не визнав.
  • Більшість західних країн та Туреччина не визнали легітимними вибори до Держдуми РФ на території окупованого Криму. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що вибори пройшли із серйозними порушеннями, перед та під час їхнього проведення посилилися репресії проти опозиції, а Росія обмежила розмір та формат спостережної місії ОБСЄ. За інформацією ЦВК РФ, до Держдуми проходять 5 партій, партія влади "Єдина Росія" набирає майже 50 % голосів. Результати електронного голосування разюче відрізняються від офлайнового, більшість голосів у ньому здобула "Єдина Росія".

Тренди

  • Заст. голови Верховної Ради Стефанчук запропонував, у разі необхідності, проводити засідання парламенту в режимі онлайн, наприклад, під час спалаху епідемії.
  • Фракція "Слуга народу" продавила включення до порядку денного засідань цього тижня президентський законопроєкт про олігархів, не дочекавшись висновків Венеціанської комісії, а також "ресурсний" законопроєкт, який влада називає "антиахметовськими" та який, на думку експертів, істотно посилить податковий тиск на малий та середній бізнес.
  • Головний редактор видання "Цензор.Нет" Бутусов повідомив, що тимчасова слідчу комісію, яка розглядає провал спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнера", відмовилася заслухати колишнього главу Головного управління розвідки Бурбу. Глава комісії, депутат від "Слуги народу" Безугла перенесла засідання без пояснення причин. Водночас Безугла звинуватила опозицію в зриванні роботи комісії, а "певних українських суб'єктів" – у скоординованих із російськими пропагандистами дезінформаційних діях.

 

No comments:

Post a Comment