September 18, 2021

17.09.2021: Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень

Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень

  • Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень.
  • Данилов оголосив про запуск системи моніторингу олігархів ще до прийняття закону.

В Україні

  • Президент Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень, у якому підбито підсумки воєнної реформи 2016–2020 рр. та визначено основні напрями реалізації військової стратегії країни до 2030 р, зокрема, модель побудови Збройних сил та інших підрозділів безпеки.
  • Профільний комітет парламенту рекомендував прийняти податковий законопроєкт, який влада називає "антиахметовськими". На думку більшості експертів та економістів, документ посилює фіскальний тиск на малий та середній бізнес, а олігархів не торкнеться. Їхні компанії просто закладуть підвищення податків до собівартості продукції. Як результат – за все заплатять кінцеві споживачі.
  • Вища рада правосуддя затвердила склад конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • Конституційний суд зобов'язав Верховну Раду внести зміни до Кримінального кодексу, забезпечивши можливість пом'якшення вироку особам, які відбувають довічне ув'язнення.
  • Радник президента з економічних питань Устенко вважає, що пробуксовування судової реформи не вплине на надання Україні наступного траншу МВФ, оскільки всі інші "маяки" вже виконано. За його словами, під час консультацій із місією Фонду українська сторона запропонує подовжити термін дії програми, яка розрахована на 18 місяців і має завершитися наприкінці 2021 р.
  • У передостанній робочий день періоду сплати податків кількість угод була незначною, обсяги продажу валюти лише трохи перевищили $100 млн. Вранці попит перевищував пропозицію, і курс долара зростав, проте після обіду котирування знову пішли вниз. На понеділок курс зафіксовано на позначці 26,70 ₴/$ (+0,04 грн), 31,46 ₴/€ (+0,09 грн), 3,68 ₴/10 руб. НБУ на міжбанку за тиждень купив $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 72,4 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано 6,2 тис. випадків зараження, одужали 1,8 тис. хворих, померли – 79, вакциновано 132 тис. громадян. У світі підтверджено тестами 565 тис. випадків, померли – 8,5 тис. осіб.
    За словами омбудсмена Денисової, на окупованій території Донбасу лікарні заповнено на 100 %, а вакцинація проводиться тільки російським препаратом "Супутник-V".
    Голова Київської облдержадміністрації Володін повідомив, що понад половину шкіл області буде закрито в разі оголошення її "жовтою" карантинною зоною.
    Американська адміністрація готує договір про закупівлю сотень мільйонів доз вакцин у компанії Pfizer для інших країн. Президент Байден має намір оголосити про передачу вакцин на сесії Генеральної асамблеї ООН і виступити з ініціативою про вакцинацію 70 % населення планети. У самих США прокурори 24 штатів виступили проти указу Байдена про поголовну вакцинацію працівників, оскільки обмеження для невакцинованих буде порушенням їхніх громадянських прав.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та вогневі контакти в Павлополі на ділянці фронту на схід від Маріуполя, у Зайцевому в околицях Горлівки та в Катеринівці на півночі Луганської обл. поруч із Попасною. У Пісках на околиці Донецька окупанти обстріляли українські війська з мінометів. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що внаслідок обстрілу 2 українських бійців дістали осколкових поранень.

Україна та світ

  • Президент Зеленський запровадив санкції проти 7 співробітників ФСБ Росії за отруєння опозиціонера Навального. Секретар РНБО Данилов повідомив, що санкції також буде оголошено проти учасників виборчого процесу до Держдуми РФ на окупованих територіях Донбасу та Криму.
  • Авіакомпанія-лоукостер Ryanair планує "агресивне розширення" своєї присутності в Україні після її приєднання до договору про "відкрите небо" з ЄС.

Тренди

  • До президентського законопроєкту про олігархів перед другим читанням внесли кілька суттєвих поправок. Введено визначення особи, яка виступає від імені олігарха, уточнено ознаки участі олігархів у політичному житті, до реєстру буде внесено інформація про їхні активи. Парламентський комітет із безпеки залишив РНБО відповідальним органом за ведення реєстру олігархів. Спікер парламенту Разумков вважає, що наступного тижня законопроєкт навряд чи буде винесено на голосування. Глава фракції "Слуга народу" Арахамія назвав омбудсмена Денисову "уповноваженою з прав олігархів", оскільки вона виступає проти цього закону. Секретар РНБО Данилов оголосив про завершення розроблення системи моніторингу олігархів, хоча закон ще не прийнято.

 

No comments:

Post a Comment