September 16, 2021

15.09.2021: Кабмін передав до Верховної Ради проєкт держбюджету на 2022 р

Кабмін передав до Верховної Ради проєкт держбюджету на 2022 р

  • Кабмін передав до Верховної Ради проєкт держбюджету на 2022 р.
  • Член делегації в ТКГ Гармаш заявив, що рішення про імплементацію "формули Штайнмаєра" вже прийнято.
  • Колишній заступник генпрокурора Голомша стверджує, що Чорновола вбили кастетом.

В Україні

  • Уряд схвалив і вніс до Верховної Ради проєкт бюджету на 2022 р. Доходи бюджету заплановано на рівні 1,27 трлн грн, витрати – 1,44 трлн грн, річний пороговий дефіцит бюджету – 0,19 трлн грн. Стеля держборгу встановлена в розмірі 2,72 трлн грн, а граничний обсяг гарантованого державою боргу – у 0,37 трлн грн. Бюджет розрахований на підставі курсу 28,7 ₴/$, зростання ВВП 3,8 % на рік, інфляції – 6,2 %.
    На обслуговування президентського Офісу чиновники запланували витратити 1,09 млрд грн, це менше, ніж цього року на 0,18 млрд грн. На ремонт доріг заплановано виділити понад 120 млрд грн.
    Схвалено та передано на затвердження РНБО Стратегію кібербезпеки України. У документі державою-агресором названо Росію.
    Кабмін підняв граничні ціни на моторне паливо – до 31,61 грн/л на бензин А-92 й до 29,32 грн/л на дизпаливо. Мережі АЗС негайно підняли розцінки.
    Прийнято постанову про підключення сервісу розмитнення автомобілів до додатка для смартфонів "Дія".
    50 % -1 арештованих акцій "Донецькоблгазу", що належали втікачу-олігархові Курченку, передано в управління "Нафтогазу".
    Кабмін за дорученням президента Зеленського виключив зі списку на приватизацію держпакети акцій обласних енергокомпаній та передав їх в управління Міністерству енергетики.
    З 1 жовтня пенсіонерам віком 70–75 років буде видано надбавка до пенсії в розмірі до 300 грн.
    Ліквідовано Державну архітектурно-будівельну інспекцію, усі її функції передано новій Держінспекції архітектури та містобудування. Міністр розвитку громад та територій Чернишов стверджує, що до штату нового відомства не включено працівників інспекції, яку ліквідовано.
  • Велика палата Верховного Суду повернула до суду першої інстанції (Печерського суду Києва) позов сім'ї Суркісів про незаконність конвертації їхніх депозитів у сумі $350 млн у капітал під час націоналізації Приватбанку.
  • Київська прокуратура та Нацполіція провели обшуки в столичних комунальних підприємствах "Київавтодор" та "Київавтошляхміст" і вилучили документи про закупівлі товарів та послуг у рамках розслідування справи про розтрату коштів місцевого бюджету.
  • За інформацією Міністерства економіки, ВВП України за 7 місяців зріс на 2,1 %. За січень-липень 2020 р ВВП знизився на 6,1 %.
  • Другий транш "макрофінансової допомоги" (кредиту під низькі відсотки) Єврокомісія перерахує Україні в жовтні.
  • Торги на міжбанку пройшли спокійно, НБУ купив $5 млн. Курс на четвер встановлено на позначці 26,65 ₴/$ (+0,01 грн), 31,52 ₴/€ (+0,06 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено майже 73 тис. тестів, підтверджено зараження на коронавірус 5,7 тис. осіб, одужали 1,5 тис. хворих, померли – 101, вакциновано 119 тис. громадян. Чиновники МОЗ стверджують, що в 18 регіонах із 25 перевищено граничний рівень "захворюваності" (інфікування), а в 7 регіонах – динаміку рівня шпиталізацій. Уряд та Національна служба здоров'я й надалі затримують виплати "коронавірусних" доплат медичним працівникам. Кабмін подовжив термін дії міжнародних "зелених" сертифікатів вакцинації до 1 року з моменту другого щеплення. В Україні з початку серпня з Європи доставлено понад 3 млн доз вакцини AstraZeneca, термін зберігання яких спливає в жовтні-листопаді. За нинішніх темпів вакцинації значну частину препаратів не буде використано й має бути утилізовано.
    У світі зафіксовано 564 тис. випадків зараження, померли 10,2 тис. осіб. Уряд Словенії встановив обов'язкове пред'явлення сертифікатів вакцинації на робочих місцях та під час відвідування закладів обслуговування та громадського харчування. Фахівці Агентства з контролю продуктів та медикаментів США вважають, що третя доза вакцини для посилення імунітету не потрібна.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у районі Авдіївки, перестрілки сталися в Південному (Чигирях) в околицях Горлівки й у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат. З початку вересня на фронті загинуло 4 українських військовослужбовців, 36 – дістали поранень.
  • Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, яка вчергове закінчилася без результатів. Росія наполягає на ухваленні плану дій, який запропоновано "республіками". Один із членів української делегації журналіст Гармаш повідомив, що Україна і представник ОБСЄ наполягали на імплементації "формули Штайнмаєра", але Росія відмовилася обговорювати цю пропозицію. Гармаш висловив упевненість, що рішення про законодавче закріплення "формули" керівництво України вже прийняло. Глава російської делегації Гризлов заявив про відмову української делегації проводити переговори в очному форматі в Мінську, а також про заперечення проти участі в них представників "республік".
  • На голосування на виборах до російської Держдуми до Ростовської області новоспечених "громадян РФ" із Донецька й області довезуть 825 автобусами й 12 потягами.

Україна та світ

  • Ціна ф'ючерсів на газ у Європі на жовтень впритул наблизилася до абсолютного рекорду – $1000/1000 м³ на тлі падіння запасів газу в підземних сховищах та скорочення постачання Росією. Глава МЗС РФ Лавров визнав, що дозвіл на експлуатацію газогону "Північний потік-2" може бути отримано лише на початку 2022 р Лавров заявив, що Україна "весь час щось канючить у Заходу", зокрема, компенсації збитків після запуску газогону. У Києві відбулися переговори між Україною та Німеччиною з питання транзиту газу. За словами глави Нафтогазу Вітренка, на них було піднято питання про подовження договору на транзит російського газу, укладання довготермінових контрактів із європейськими компаніями та про сертифікацію "Північного потоку-2".
  • Рада Федерації РФ напередодні виборів до Держдуми направила компаніям Google та Apple виклики на засідання комісії із захисту суверенітету. Чиновники звинувачують компанії у втручанні в процес виборів.
    ФСБ РФ заявила про прямі зв'язки Меджлісу кримськотатарського народу з українськими спецслужбами. Меджліс визнано в Росії екстремістським і заборонено. ФСБ назвала Меджліс "основним провідником української реваншистської політики та модератором протестних і сепаратистських проявів".
  • Прессекретар Білого Дому Саакі не підтвердила інформацію про постачання Україні системи протиповітряної та протиракетної оборони "Залізний купол".
  • Прикордонний комітет Білорусі заявив про обстріл прикордонного знака з української території.

Тренди

  • Глава Верховної Ради Разумков заявив, що попри відправлення президентського законопроєкту про олігархів на розгляд Венеціанської комісії, формальних перешкод для його прийняття парламентом немає.
  • Ексзаступник. генпрокурора Голомша стверджує, що лідер Народного Руху Чорновіл загинув не внаслідок катастрофи. За його словами, експертизою встановлено, що політика та його водія вбито ударами кастетів у голову. Офіс генпрокурора спростовує цю інформацію.

 

No comments:

Post a Comment