September 10, 2021

09.09.2021: НБУ підвищив облікову ставку до 8,5 %

НБУ підвищив облікову ставку до 8,5 %

  • НБУ підвищив облікову ставку до 8,5 %.
  • Верховна Рада прийняла закони про банки з пакета угоди зі МВФ.
  • Путін і Лукашенко оголосили про запуск "єдиного оборонного простору"
  • У Білорусі та Росії почалися масштабні військові навчання "Захід-2021".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні три законопроєкти в банківській сфері, які входили до пакета меморандуму про співпрацю зі МВФ від червня 2020 р. Один із законів стосується підвищення незалежності НБУ. Глава регулятора Шевченко анонсував приїзд місії Фонду до України наприкінці вересня. За його словами, результатом її роботи може стати отримання Україною другого траншу кредиту stand by у розмірі $700 млн або навіть більше.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про примусове годування в'язнів, що оголосили голодування за рекомендацією лікаря та за рішенням суду. Також за основу прийнято законопроєкт про індексацію пенсій, яка відбуватиметься щорічно 1 березня.
    Фінкомітет парламенту рекомендував прийняти закон про підвищення гарантованої суми вкладів до 600 тис. грн та переведення державного Ощадбанку на систему гарантування вкладів.
    У парламенті представлено звіт Тимчасової слідчої комісії за результатами розслідування ситуації в Укрзалізниці. Винуватцями плачевного стану держкомпанії названо топменеджерів та наглядову раду, а також вплив олігархічних груп. Глава комісії депутат від "Слуги народу" Гришина стверджує, що ситуація стала виправлятися після призначення нового міністра інфраструктури. Після звіту слово взяв депутат Лєрос, який звинуватив президента та його оточення в корупції. Під час виступу на нього напав депутат Тищенко, близький до Офісу президента й особисто до Зеленського та силою відтягнув від мікрофона. Фракція "Слуга народу" планує усунути обох депутатів від засідань.
    Тимчасова слідча комісія з розслідування можливих протиправних дій представників влади та інших осіб проти суверенітету має намір оголосити результати розслідування "справи Вагнера" ​​10 жовтня. Секретар РНБО Данилов заявив, що Рада не має ніяких матеріалів щодо цієї справи. Журналісти CNN та групи Bellingcat обіцяють оприлюднити результати власного розслідування незабаром. За заявами тих, хто ознайомився з матеріалами, у них йдеться про державну зраду осіб із найближчого оточення президента Зеленського.
  • Конституційний суд розглядає справу про незаконність відеофіксації порушень Правил дорожнього руху через те, що штрафи накладаються на власників автівок, а не на осіб, які перебувають за кермом. МВС оголосило про встановлення на автомагістралях ще 20 камер автоматичної фотовідеофіксації. Усього встановлено 138 камер.
  • Прокуратура Києва провела обшуки в кількох департаментах міської адміністрації в рамках розслідування справи про незаконне передавання в оренду земельних ділянок у самому центрі столиці.
  • В. о. мера Кривого Рогу Вілкул звернувся до Верховної Ради з проханням про оголошення в березні 2022 р позачергових виборів після смерті голови міста Павлова.
  • НБУ оголосив про підвищення облікової ставки до 8,5 %. На думку чиновників, це дасть змогу знизити темпи інфляції до рівня менш ніж 10 %. За інформацією Держстату, інфляція на кінець серпня в річному вимірі склала 10,2 %. З початку року споживчі ціни зросли на 6,2 %. На думку чиновників НБУ, ціна на газ, опалення та гарячу воду протягом року зросте приблизно на 10 %. За рік ціни на комунальні послуги зросли на 36 %.
    Міжбанківський ринок був уже готовий до підвищення ставки, тому досить спокійно відреагував на повідомлення. Після оголошення пропозиція валюти зросла. НБУ двічі виходив на торги, купив понад $5 млн. Курс на п'ятницю встановлено на позначці 26,73 ₴/$ (-0,02 грн), 31,62 ₴/€ (-0,01 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн).
    Пресслужба регулятора повідомила про скорочення терміну видавання кредитів рефінансування з 90 до 30 діб. З початку IV кварталу "антикризові" заходи буде скасовано, попри загрозу оголошення ще одного "жорсткого карантину".

Київ

  • Будівлю Річкового вокзалу здано в оренду на 10 років підприємству "American University Kiev", яке має статутний фонд усього 1 тис. грн. Його керівники стверджують, що будуть проводити навчання студентів спільно з держуніверситетом штату Аризона (США).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено майже 61 тис. тестів на коронавірус, виявлено 3,6 тис. випадків зараження, одужали 1,3 тис. хворих, померли – 75, вакциновано 173 тис. осіб. МОЗ України анонсував запровадження 2 видів сертифікатів вакцинації – зеленого для вакцинованих 2 дозами препаратів та жовтого – для тих, кого щеплено однією дозою. Чиновники відмовилися повідомити, хто з депутатів дістав щеплення, посилаючись на лікарську таємницю. Водночас головний санлікар Кузін заявив, що батьки мусять вимагати від адміністрації шкіл інформацію про щеплення вчителів, а МОЗ перевірятиме довідки вчителів про вакцинацію. Він також оголосив, що уряд планує організувати рейди спільно з Нацполіцією для перевірки масочного режиму. За словами чиновника, маски мусять носити все, вакциновані особи тощо. МОЗ не планує масово прищеплювати громадян третьою дозою вакцин.
    У світі зафіксовано 607 тис. випадків зараження, померли 9,5 тис. осіб. Польща та Норвегія відкрили кордони для українських туристів без обов'язкової самоізоляції за умови пред'явлення сертифіката про вакцинацію або одужання.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація загострилася. Окупанти обстріляли з мінометів та важкої артилерії позиції українських військ і житловий сектор Верхньоторецького в околицях Горлівки, З мінометів обстріляна Красногорівка в околицях Донецька, Нью-Йорк (Новгородське) у районі Горлівки, а також Новозванівка й Катеринівка в Луганській обл. неподалік від Попасної. У Трьохізбенці на півночі Луганської області під мінометний обстріл потрапила опергрупа СБУ, яка збирала докази артобстрілу житлового сектору. 8 вересня внаслідок мінометного обстрілу в Кряківці контужено 6 бійців. Унаслідок обстрілів за минулу добу поранено 2 українських військовослужбовців, втрат серед мирних жителів немає.
  • СБУ повідомила, що "влада" окупованих територій Донбасу масово видає російські паспорти перед виборами до Держдуми, які відбудуться 17 вересня. У "республіках" розгорнуто агітаційні пункти для запису в керівну російську партію "Єдина Росія", підготовлено автобуси для вивезення людей для голосування до Ростовської області.

Україна та світ

  • Президент Зеленський планує відвідати відкриття чергової сесії Генеральної Асамблеї ООН. Одним із питань сесії буде розгляд ситуації на тимчасово окупованих територіях України. Президент РФ Путін відмовився від поїздки на сесію.
  • У Москві відбулася зустріч президента РФ Путіна та Білорусі Лукашенка. По її закінченні було оголошено про формування "єдиного оборонного простору" та єдиного енергетичного ринку. Українські прикордонні війська оголосили про готовність до провокацій на білоруському кордоні після початку великих російських військових навчань "Захід-2021". Навчання за планом триватимуть тиждень на території Білорусі та РФ.

Тренди

  • Верховна Рада планує впродовж цієї сесії ухвалити закон про збирання кодів ІПН одержувачів міжнародних посилок під приводом підвищення ефективності боротьби з контрабандою. Усі без винятків перевізники та поштові оператори виступили проти нововведення, оскільки це може зруйнувати логістику та призвести до сплати штрафів за зривання термінів доставлення.

 

No comments:

Post a Comment