September 07, 2021

06.09.2021: Ляшко хоче оголосити "жовтою" карантинною зоною всю Україну з 13 вересня

Ляшко хоче оголосити "жовтою" карантинною зоною всю Україну з 13 вересня

  • Ляшко хоче оголосити "жовтою" карантинною зоною всю Україну з 13 вересня.
  • Ціни на основні продукти в Україні швидко зростають.
  • Укладання труб "Північного потоку-2" завершено.

В Україні

  • За інформацією Мінагрополітики, в Україні з моменту запуску ринку землі укладено 12,8 тис. угод купівлі-продажу, обсяг продажів склав 27,8 тис. га.
  • Мінфін повідомив, що протягом пів року видано 785 кредитів на "доступну іпотеку під 7 % річних" на загальну суму 0,67 млрд грн.
  • В Україні за рік зафіксовано різке зростання цін на основні харчові продукти. Зокрема, цукор подорожчав на 75 %, соняшникова олія – ​​на 70 %. Чиновники й надалі стверджують, що інфляція в країні становить приблизно 10 % у річному численні, попри зростання тарифів та цін на продовольство та послуги.
  • Міненерго повідомило, що запаси вугілля на складах теплових електростанцій – наразі критично малі й у 2,3 раза менш, ніж нормативні. Обсяги виробництва електроенергії на ТЕС знижуються. На Луганську ТЕС олігарха Ахметова в Щасті вугілля постачається з Росії.
  • Через вихідний день ​​у США торги на українській міжбанківській біржі відбувалися на умовах розрахунків у вівторок. У зв'язку з цим покупців валюти було небагато, і пропозиція значно перевищувала попит. НБУ двічі виходив на торги, купуючи долари, а по обіді встановив цінник набагато нижче ринкової ціни. Курс на вівторок встановлено на позначці 26,81 ₴/$ (-0,12 грн), 31,81 ₴/€ (-0,16 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Київметробуд просить перенести термін запуску лінії метро на масив "Виноградар" із листопада 2021 р на травень 2023 р. Підприємство заявило про невиконання фінансових зобов'язань міською владою – мер Кличко в червні направив кошти, які було зарезервовано на будівництво метро, ​​на добудову Подільсько-Воскресенського мостового переходу.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні в понеділок було проведено 48 тис. тестів, виявлено зараження коронавірусів 2,2 тис. осіб, Одужали – 1,4 тис. Хворих, померли – 53. Вакциновано за добу 133,9 тис. осіб. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 403 тис. Випадків інфікування, померли 6,7 тис. хворих.
    Міністр охорони здоров'я Ляшко повідомив про направлення до Кабміну клопотання про оголошення всієї території країни "жовтою" карантинною зоною з 13 вересня. Під час "жовтого" або "помаранчевого" карантинного режиму чиновники планують дозволити відвідування навчальних закладів лише за умови вакцинації понад 80 % персоналу.

Війна

  • На Донбасі бойові дії зі застосуванням мінометів розгорнулися на півночі Луганської обл. – у Катеринівці, Новозванівці та Золотому, Перестрілки сталися в Невельському в околицях Донецька, у Зайцевому на північ від Горлівки й у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
    Окупаційні війська 6 вересня відкрили пункт пропуску "Оленівка-Новотроїцьке". Для виїзду з "ДНР" громадянам потрібно отримати дозвіл "міжвідомчого штабу" та надати згоду на проходження експрес-тесту або перебування в стаціонарі після повернення на неконтрольовану Україною територію.

Україна та світ

  • Газпром знову не забронював додаткові потужності транзиту газу Україною обсягом 15 млн м³ на добу., На думку аналітиків, це спровокує подальше зростання цін на газ у Європі. Російський монополіст відзвітував про завершення прокладання труби другої гілки газогону "Північний потік-2" та готовий розпочати постачання газу нею вже цього року. Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон стверджує, що метою Росії є повне припинення транзиту українською газотранспортною системою. Це призведе до посилення залежності Європи від російських енергоносіїв та надасть Росії можливість додаткового тиску на Україну, зокрема, військового.
  • Суд у Нідерландах може винести рішення в справі про знищення авіалайнера MH17 у вересні, листопаді або грудні 2022 р.
  • Посли країн ЄС у середу схвалять подовження персональних санкцій проти російських громадян та підприємств за окупацію Криму. Окупаційна влада півострова відправила під арешт до 4 листопада заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українська делегація під час візиту президента Зеленського до США запропонувала укласти угоду про зону вільної торгівлі між країнами.

Тренди

  • За словами членів фракції "Слуга народу" та спікера парламенту Разумкова, протягом найближчих тижнів низка міністрів уряду можуть піти у відставку за власним бажанням або примусово звільнені.
  • Канал олігарха Ахметова "Україна 24" закрив програму "Велика деолігархізація", на якій виступала колишній прессекретар президента Мендель. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова назвала президентський законопроєкт про олігархів неконституційним та запропонувала направити його на розгляд Венеціанської комісії. Глава парламенту Разумков заявив, що депутати вивчають звернення Денисової. Представник Зеленського в Конституційному суді Веніславський не вбачає в законопроєкті загроз, на які звернула увагу омбудсмен.
  • За словами адвокатів попереднього президента Порошенка, кримінальні провадження проти нього, які було відкрито за заявою олігарха Коломойського, були терміново закриті перед візитом президента Зеленського до США.


No comments:

Post a Comment