August 12, 2021

11.08.2021: Шмигаль анонсував часткове зменшення тарифу на електроенергію з 1 жовтня

Шмигаль анонсував часткове зменшення тарифу на електроенергію з 1 жовтня

  • Шмигаль анонсував часткове зменшення тарифу на електроенергію з 1 жовтня.
  • Призначено нового начальника Нацполіції Києва.
  • На Донбасі окупанти вбили мирного жителя.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про стимулювання розвитку екологічного транспорту, а також про спеціальний правовий режим для підприємницької сфери IT "Дія-Сіті".
  • Кабмін звільнив начальника управління Нацполіції в Києві Крищенка та призначив на цю посаду очільника управління в Полтавській області Виговського. На думку низки експертів та журналістів, це призначення пов'язане з наміром чиновників Офісу президента посилити тиск на київського мера Кличка, якого вони вважають реальним конкурентом Зеленського на прийдешніх президентських виборах.
    Скасовано норму про збільшення на 50 % "соціальних" нормативів для призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, яку було запроваджено у квітні 2020 року на період карантину.
    Затверджено програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 р – на неї буде асигновано 8,9 млрд грн.
    Як і припускали експерти, уряд призначив в. о. глави Укрзалізниці колишнього топменеджера компаній Ахметова та Фіали Камишина, який працював радником міністра інфраструктури Кубракова. До його призначення правління Укрзалізниці підвищило тарифи на перевезення залізної руди та агропродукції, а також на пробіг порожніх вагонів. За твердженням чиновників це дасть змогу компанії отримати додатково до 10 млрд грн на рік. Підвищення тарифів вдарить насамперед по залізорудних підприємствах олігархів Ахметова, Новинського та Коломойського, лобісти яких блокували рішення протягом кількох років.
    Кабмін запустив у тестовому режимі видавання ліцензій на низку видів діяльності через портал "Дія" – на роздрібну та гуртову торгівлю алкоголем, тютюновими виробами, паливом, на продаж наркотичних та психотропних речовин, діяльність у сфері туризму та дошкільної освіти, а також працевлаштування за кордоном.
    Прем'єр-міністр Шмигаль анонсував зниження з 1 жовтня тарифу на електроенергію до 1,44 грн/кВт•год для домогосподарств з об'ємом споживання до 250 кВт•год.
  • Віцепрем'єр-міністр Любченко поки не вбачає необхідності в держрегулювання цін на скраплений газ для автотранспорту.
  • За інформацією Мінагрополітики, із 1 липня укладено 5,5 тис. угод купівлі-продажу землі, продано майже 11 тис. га за середньою ціною 26,8 тис. грн.
  • Адвокат колишнього судді Чауса оголосив, що Держбюро розслідувань провадження в справі про викрадення його підзахисного не відкривало.
  • Київський апеляційний суд задовольнив позов брата глави Офісу президента Єрмака про визнання неправдивою інформації про продаж посад, яку поширив депутат Лєрос.
  • До Вищого антикорупційного суду передано справу про хабарі, які отримав за участю кількох посередників депутат Юрченко, якого було виключено з фракції "Слуга народу".
  • Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Любченко стверджує, що Україна безболісно здійснить пікові виплати з погашення та обслуговування зовнішнього боргу. У серпні вони складуть 27,5 млрд грн ($1 млрд), у вересні – 104,9 млрд грн (майже $4 млрд). За його словами, підвищення облікової ставки НБУ до 8 % є "надмірним", оскільки, як він вважає, "причини інфляції не пов'язані з монетарними чинниками". Любченко висловив намір надати Кабміну право погодження монетарної політики НБУ, а також планів Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.
  • Кабмін затвердив стратегію розвитку державного Приватбанку до 2024 р. Чиновники планують збільшити прибуток банку до 2024 р до 30 млрд грн на рік та підвищити його інвестиційну привабливість.
  • НБУ визнав банк "Земельний капітал" неплатоспроможним через порушення нормативів ліквідності та недостатності коштів для обслуговування зобов'язань перед вкладниками і кредиторами.
  • Обсяги торгів на міжбанку зросли до $243 млн через продаж валюти металургійними підприємствами. Долари активно скуповували нерезиденти, які одержали кошти від великого погашення ОВДП Мінфіном у середу. Портфель вкладень нерезидентів у гривневі ОВДП постійно скорочується, на тлі небажання чиновників підвищувати прибутковість облігацій. За оцінкою банкірів, НБУ купив приблизно $5 млн, що практично не вплинуло на ринок. Курс на четвер зафіксовано на позначці 26,80 ₴/$ (+0.04 грн), 31,41 ₴/€ (+0,05 грн), 3,62 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, у країні зафіксовано 1247 випадків зараження коронавірусом, одужали – 1039 осіб, померли – 24 хворих, вакциновано 162 тис. громадян Кабмін подовжив режим надзвичайної ситуації та "адаптивний карантин" до 1 жовтня посилаючись на зростання кількості шпиталізацій. Львівська облдержадміністрація рекомендувала керівництву ВНЗ заселяти до гуртожитків тільки вакцинованих студентів. За твердженням міністра освіти та науки Шкарлета це вимога не є незаконною.
    У світі кількість зареєстрованих упродовж доби випадків знову перевищила 700 тис., померли – 10,3 тис. хворих. Професор Оксфордського університету Поллард назвав колективний імунітет "міфічним". Він вважає, що вірус буде інфікувати людей незалежно від вакцинації, проте наполягає на її масовому проведенні. Центр із контролю та профілактики захворювань США рекомендував вакцинуватися вагітним, а також робити третє щеплення особам з ослабленим імунітетом. Уряд Греції має намір передати Україні 100 тис. доз вакцини AstraZeneca. Вартість акцій компанії Pfizer на Нью-Йоркській товарній біржі сягнула історичного максимуму.

Війна

  • На Донбасі окупанти посилили обстріли позицій українських військ і населених пунктів, усе частіше застосовують важку артилерію. У селі Новоселівка Друга на північ від траси Донецьк-Горлівка внаслідок артилерійського обстрілу житлового сектора загинув місцевий мешканець. Під артобстріл потрапили об'єкти інфраструктури в Новомихайлівці в околицях Донецька – постраждали будівлі ферми та лінія електропередач, унаслідок чого було знеструмлено кілька населених пунктів. З мінометів обстріляно поле в районі селища Нью-Йорк (Новгородське) в околицях Горлівки. Зіткнення із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Пісках на околиці Донецька, а також у Луганському та Миронівському в районі Світлодарського водосховища. Окупанти активно проводять авіарозвідку на півночі Луганської області за допомоги безпілотника "Орлан-10" російського виробництва. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу осколкове поранення дістав український військовослужбовець.
  • За словами прессекретаря тристоронньої контактної групи Арестовича, українську делегацію на переговорах до кінця року очолюватиме віцепрем'єр-міністр Резніков через реабілітацію після операції на серці глави – колишнього президента Кравчука.

Україна і світ

  • Держдепартамент США призначив спецпредставником із питань енергетики колишнього радника президента Хохштейна. За твердженням відомства, його завданням буде зменшення ризиків від введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Хохштейн був відвертим критиком будівництва й називав його загрозою безпеці ЄС та НАТО.
  • Прессекретар президента Зеленського повідомив, що канцлеру Німеччини Меркель надіслано запрошення на саміт "Кримської платформи", проте заявив, що її участь у заході поки під сумнівом.
  • США підвищують мито на нафтогазові труби великого діаметра в 4 рази – до понад 30 %. Основним постачальником таких труб з України є компанія "Інтерпайп" олігарха Пінчука.
  • СБУ повідомило про заборону в'їзду на територію України на 3 роки російському співакові Кіркорову.
  • Голова Конституційного суду Білорусі Міклашевич оголосив про намір вилучити з основного закону положення про нейтралітет країни, оскільки вона є учасником військово-політичного блоку ОДКБ.
  • Ціна газу на хабах ЄС перевищила $550/1000 м³ після того, як Газпром різко скоротив постачання газу через аварію на підприємстві в Уренгої. Замість заповнення підземних сховищ у Європі Газпром викачує з них залишки газу для виконання контрактів, водночас не збільшує обсяги транзиту через Україну.

Тренди

  • Віцепрем'єр-міністр Любченко наполягає на розкритті персональних даних платників податків. Кабмін розробляє законопроєкт про право Податкової служби перевіряти походження грошей під час придбання громадянами "цінних активів" зі стягненням податків у разі відмови від розкриття джерела коштів. До Верховної Ради внесено для обговорення законопроєкт від "Слуги народу" про реєстрацію мобільних номерів та ідентифікаційних номерів телефонів (IMEI) за номером паспорту. За твердженням депутатів, це дасть змогу ефективно боротися із "сірим імпортом" телефонів і дасть можливість споживачам захистити персональні дані. Правозахисники вказують на неприпустимість подібних обмежень, які вже неодноразово із середини 2000-х рр. намагалися протягнути через парламент депутати від Партії регіонів та Блоку Порошенко.
  • 70 % респондентів опитування Центру Разумкова не згодні з твердженням президента Путіна про "єдиний народ", згодні з ним – 12,5 % опитаних.
  • Лідерами витрат на політичну рекламу в соцмережі Facebook стали кандидат у депутати Верховної Ради Шевченко – на період виборів в Івано-Франківській області, партія "Слуга народу", яка рекламує "велике будівництво" Зеленського й колишній прем'єр-міністр Яценюк.

 

No comments:

Post a Comment