August 04, 2021

03.08.2021: Зеленський підписав закони про судову реформу з пакета умов МВФ

Зеленський підписав закони про судову реформу з пакета умов МВФ

  • Зеленський підписав закони про судову реформу з пакета умов МВФ.
  • Детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса.
  • Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП.
  • Захід вимагає якнайшвидшого розслідування смерті білоруського опозиціонера.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав два ключові закони судової реформи – про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя. Радник президента Устенко не виключає отримання у вересні другого траншу кредиту stand by у розмірі $700 млн від МВФ і успішного подовження програми співпраці. Прессекретар президента Никифоров заявив, що влада не має сумнівів щодо отримання траншу від Фонду, який, за його словами, буде задоволений процесом реформ.
  • Кабмін України мусить до 24 серпня визначити нову модель тарифів на електроенергію для населення. Більшість експертів не сумніваються в різкому підвищенні цін. Влада обіцяє не підвищувати тарифи "для незахищених груп населення".
  • Прем'єр-міністр Шмигаль пообіцяв запровадити з 2023 року "соціальні пакети", що включатимуть накопичувальні пенсії, спочатку – для працівників бюджетних підприємств та організацій.
  • Детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса в лікарні "Феофанія" та доставили його до СІЗО СБУ. 4 липня Вищий корупційний суд прийматиме рішення про його арешт.
  • Після аварії 30 липня на підприємстві "Рівнеазот", що належить олігархові Фірташу, Держекоінспекція виявила в Рівному в пробах ґрунту перевищення покажчиків забруднення нітратами у 2–10 разів.
  • Помер ще один шахтар, який постраждав унаслідок підземного вибуху на шахті в Покровську, що належить компанії ДТЕК олігарха Ахметова. Ще 8 гірників перебувають у лікарні з важкими опіками.
  • Мінфін знову провалив аукціон із розміщення ОВДП. Чиновникам вдалося розмістити облігації лише на 1,9 млрд грн, з них на 1,5 млрд – короткотермінові 1-річні з прибутковістю 11,15 % річних. На міжбанку йшла активна торгівля, на тлі інформації про виділення Україні безоплатної допомоги від МВФ. Валюту продавали держбанки та нерезиденти, НБУ купив приблизно $20 млн. На середу курс встановлено на позначці 26,84 ₴/$, 31,89 ₴/€ (-0,01 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0, 01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні знову поступово зростає кількість осіб, що заразилися та померли від коронавірусу. У вівторок тестами підтверджено 827 випадків зараження, виписано 533 хворих, померли – 25, вакциновано 125 тис. осіб. Після вихідних уряди почали фіксувати звичайні темпи поширення інфекції. За даними сайту Worldometers, кількість випадків інфікування за добу зросла до 614 тис., померли майже 10 тис. хворих.
    Швейцарія зняла обмеження на в'їзд туристів з України за умови пред'явлення довідки про вакцинацію або негативного тесту на коронавірус. Мер американського Нью-Йорка де Блазіо оголосив, що доступ до місць загального користування буде дозволено тільки за пред'явлення сертифікату вакцинації.
    Американська адміністрація повідомила про передавання 110 млн доз вакцин у рамках програми COVAX країнам, що розвиваються, ще 500 млн доз вакцини Pfizer буде передано 100 країнам із низькими доходами до кінця місяця.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої місцевого значення з застосуванням мінометів. Перестрілки та артдуелі сталися у Водяному та Широкиному на ділянці фронту в районі азовського узбережжя, у Водяному та Авдіївці в околицях Донецька, на Світлодарському водосховищі – у Світлодарську та Луганському, а також у Золотому на півночі Луганської області, поруч із ділянкою розведення військ. У Майорську на північ від Горлівки неподалік від КПВВ, що не працює, окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами, у Луганській області проводили авіарозвідку за допомоги безпілотника "Орлан-10" російського виробництва.
    Командувач Збройними силами Залужний заборонив чиновникам відвідування прифронтової зони у зв'язку з обійманням посади новим командувачем Операції об'єднаних сил, тому спікер Верховної Ради Разумков був змушений скасувати свою поїздку на Донбас.

Україна та світ

  • Захід висловив заклопотаність загибеллю в Києві білоруського опозиціонера Шишова. Єврокомісар із закордонних справ Боррель закликав українську владу до якнайшвидшого розслідування та здійснення правосуддя. Євродепутати вважають винуватцем загибелі Шишова режим Лукашенка. Глава МЗС Кулеба пообіцяв, що Україна зробить усе можливе для розслідування злочину. Під посольством Білорусі відбувся мітинг на згадку про загиблого активіста. Група журналістів-розслідувачів Bellingcat планує залучити всі наявні ресурси для виявлення винних у смерті. Глава групи Грозєв заявив, що за Шишовим стежили агенти російського ФСБ, які інфільтровані в середовище політбіженців із Білорусі.
    Влада Литви почала повертати до Білорусі десятки нелегальних мігрантів, які прагнуть прорватися через кордон. Депутати парламенту запропонували оголосити на кордоні з Білоруссю режим надзвичайного стану. Президент Зеленський підписав указ про виділення гуманітарної допомоги Литви – колючого дроту для укріплення кордону.
    Слідом за атлеткою Тимановською, ще 2 білоруських спортсменів вирішили не повертатися до батьківщини після закінчення Олімпійських ігор. Міністр закордонних справ Кулеба дав гарантії безпеки чоловікові Тимановської, що втік із країни до України. До України також виїхав тренер гандбольної команди "Віцязь" – активний учасник протестів проти фальсифікацій на президентських виборах.
  • Україна здобула ще одну олімпійську медаль – у вільній боротьбі бронзу виборола атлетка Черкасова.

 

No comments:

Post a Comment