July 31, 2021

30.07.2021: СБУ відбила в НАБУ колишнього суддю Чауса

СБУ відбила в НАБУ колишнього суддю Чауса

  • СБУ відбила в НАБУ колишнього суддю Чауса.
  • РНБО не виключає введення тимчасових адміністрацій в енергокомпаніях.
  • ОАСК відновив на роботі колишнього "беркутівця" Маринченка, обвинуваченого в розстрілах на Майдані.

В Україні

  • У Донецькій області відбулося виїзне засідання РНБО. У засіданні не взяв участь спікер парламенту Разумков, пославшись на зайнятість та неможливість скасування зустрічей, які вже було заплановано. Натомість він узяв участь у форумі Асоціації міст України, який експерти вважають альтернативою проєкту Зеленського "Конгрес місцевих та регіональних влад", який очолив глава Офісу президента Єрмак.
    РНБО затвердила Стратегію зовнішньої політики країни. Президент Зеленський поставив перед чиновниками завдання привести кордон України у відповідність із внутрішніми та зовнішніми викликами. Секретар Ради Данилов заявив, що влада готова ввести тимчасові адміністрації в приватні енергокомпанії в разі виникнення загрози енергетичній безпеці країни через скорочення генерації. Данилов оголосив, що РНБО перевірить, як саме приватні газопостачальні компанії стали власниками 16,9 тис. км газорозподільних мереж. Він пригрозив застосуванням жорстких заходів облгазам, 70 % яких, за словами чиновника, контролює олігарх Фірташ. Також оголошено санкції проти 3 осіб та 24 афілійованих із ними компаній, яких чиновник звинуватив у контрабанді. З наступного року влада зобов'яже агровиробників впроваджувати крапельне зрошення для забезпечення продовольчої безпеки. За результатами оцінки ситуації в Укрзалізниці уряду доручено в разі потреби вжити кардинальні рішення – повну заміну керівництва тощо. Також було розглянуто питання грошового забезпечення працівників охорони здоров'я. Зеленський доручив підняти їхні зарплати "до максимально можливого рівня" в рамках підготовки до можливого жорсткого карантину. Данилов оголосив, що з 1 січня 2022 р зарплати молодшого персоналу складатимуть не менше ніж 13,5 тис. грн, а лікарів – 20 тис. грн. Данилов також анонсував початок наступного етапу виконання Україною вимог Паризької кліматичної угоди в частині обмеження викидів парникових газів.
  • Під будівлею президентського офісу сталися сутички з поліцією активістів, які протестували проти мітингу ЛГБТ. Поліція застосувала спецзасоби та сльозогінний газ і затримала 10 учасників протесту.
  • За оцінкою міністра агрополітики Лещенка, у країні в липні укладено 2,9 тис. угод купівлі-продажу землі сільгосппризначення на загальну суму 210 млн грн, середня ціна 1 га землі склала приблизно 40 тис. грн. Він назвав ринок "прогнозованим і прозорим",
  • В Україні стався конфлікт між спецслужбами, який ледь не вилився в стрілянину. У Вінницькій області поблизу кордону з Молдовою знайшовся колишній суддя Чаус, якого викрали та вивезли звідти до України пів року тому і який став "яблуком розбрату" між президентами Зеленським та Санду. Працівники поліції взяли Чауса під варту, однак його перехопили співробітники місцевого управління СБУ, які переправили його до Києва. Під час транспортування конвой спробував перехопити спецпідрозділ НАБУ, яке веде розслідування хабарництва колишнього судді, проте співробітники СБУ все таки доставили його до центрального офісу Служби й не дали можливості його заарештувати, попри вимоги. Адвокату було повідомлено, що "офіційно в будівлі СБУ Чауса немає". Радник глави Офісу президента Подоляк стверджує, що чиновники Офісу не мають відношення до інциденту.
  • Київський апеляційний суд залишив під домашнім арештом главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" кума російського президента Медведчука.
  • Окружний адмінсуд Києва поновив на роботі колишнього співробітника спецпідрозділу "Беркут" Маринченка, якого прокуратура звинувачує в участі в масових вбивствах активістів Майдану взимку 2014 р. Маринченко було обміняно на українських полонених ДНР та ЛНР у грудні 2019 р, проте він повернувся у 2020 р до України.
  • На шахті в Покровському Донецької обл., що належить компанії олігарха Ахметова "ДТЕК", стався підземний вибух, унаслідок якого загинув, принаймні, один шахтар.
  • За інформацією Держенергоефективності, протягом першого півріччя встановлена ​​потужність установок альтернативної енергетики збільшилася на 709 МВт (8,3 %) і склала 9,2 ГВт.
  • Ціни на газ європейських хабах сягнули рекордного рівня і зростають далі. За інформацією "Оператора газотранспортної системи України", російський Газпром, як і раніше, відмовляється від бронювання додаткових потужностей для транзиту газу до Європи. За твердженням аналітиків "Оператора ГТС", Газпром із кінця минулого року скоротив прокачування газу в півтора раза, що створило дефіцит газу на європейському ринку. Вони оцінили додаткові доходи Газпрому внаслідок цих дій у майже €1,5 млрд щомісяця. Глава компанії Макогон вважає, що Європа без українського транзиту на 80 % залежатиме від постачання російського газу.
  • Нацбанк оцінив зростання ВВП в II кварталі в 7,5 % з уповільненням його до 3,6 % в III кварталі 2021 р. ВВП може знизитися на 0,4–0,6 % щомісяця в разі оголошення ще одного "локдауну".
  • Останній робочий день місяця був відзначений великою активністю на міжбанку. Долар продавали агрохолдинги, металургійні підприємства та нерезиденти, купували – валютні спекулянти для фіксації прибутку. Гривня стала знову зміцнюватися, однак Нацбанк, який купив приблизно $20 млн, стримав темпи її зростання. На початок серпня курс встановлено на позначці 26,82 ₴/$ (-0,07 грн), 31,89 ₴/€ (-0,03 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ за тиждень купив $136 млн.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я України, у країні впродовж доби зафіксовано 916 інфікованих на коронавірус за фактично незмінних обсягів тестування, одужали – 510 хворих, померли – 15. Різними препаратами вакциновано 150 тис. осіб. У світі підтверджено тестами 643 тис. випадків зараження, померли 9,4 тис. людей.
    Найбільшу у світі кількість інфікованих зафіксовано в США – майже 100 тис. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі за 4 останніх тижні кількість заражень зросла на 80 %. Вона практично не залежить від того, чи вакциновано населення – в Африці, де рівень охоплення щепленнями становить приблизно 1,5 %, показники майже такі ж самі, як і в США та Європі. Американський Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) стверджує, що новий штам "дельта" більш заразний, ніж попередні, і його можуть переносити навіть вакциновані особи. Чиновники відомства наполягають на тому, що особи зі слабкою імунною системою, вакциновані тощо, мусять носити маски, навіть у місцях із низькою ймовірністю зараження. Заст. глави регулятора Валенська заявила, що влада вивчає можливість запровадження примусової вакцинації на федеральному рівні. Водночас губернатор Техасу Ебботт скасував на території штату обов'язкову вакцинацію та носіння масок. За словами глави Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсуса, вакцини забезпечують значний захист від важких наслідків, через штам "дельта" тощо. Основний постачальник вакцин у світі – компанія Pfizer, поліпшила прогноз фінансових результатів на 2021 рік у півтора раза – до $33,5 млрд, через постачання препаратів для третього "бустерного" щеплення.

Війна

  • На Донбасі сталися вогневі контакти та перестрілки на приморській ділянці фронту – у Водяному, а також у Новоселівці 2-й на схід від Волновахи. У Луганській обл. окупанти проводили авіарозвідку за допомоги російського безпілотника "Орлан-10". За інформацією штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій підрозділи української армії за добу втрат не понесли.
  • В Азовському морі відбулися навчання Морської охорони та підрозділів Об'єднаних сил із бойовими стрільбами. Під час маневрів війська відпрацювали протидесантну оборону узбережжя.

Україна та світ

  • Президент Зеленський призначив главою місії при НАТО колишнього посла у Великобританії Галібаренко. Більшість експертів позитивно оцінили це призначення.
  • Білоруський президент Лукашенко заявив, що країна в змозі впоратися з внутрішніми проблемами власними силами – зібрати до 500 тис. бійців. за невеликий час. Однак він, не вагаючись, запросить російські війська "у разі необхідності". У країні тривають масові арешти опозиційних діячів та громадян, а також безпрецедентний тиск на ЗМІ. Лукашенко назвав лідера опозиції Тіхановську "дурепою та мерзотницею".

 

No comments:

Post a Comment