July 30, 2021

29.07.2021: З'їзд "Голосу" виключив із партії 7 депутатів Верховної Ради

З'їзд "Голосу" виключив із партії 7 депутатів Верховної Ради

  • З'їзд "Голосу" виключив із партії 7 депутатів Верховної Ради.
  • Зеленський підписав закон про національний опір.
  • Арахамія поскаржився про неможливість шантажу ядерною зброєю міжнародних партнерів.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про відновлення ставки ПДВ у розмірі 20 % на деякі категорії  сільгосппродукції, а також про національний опір, який передбачає створення системи територіальної оборони, і про зростання чисельності Збройних сил на 11 тис. військовослужбовців.
  • Главу президентського Офісу Єрмака одноголосно обрано головою президії Конгресу місцевих та регіональних влад, яки Зеленський створив у лютому.
  • Відбувся закритий з'їзд партії "Голос", який підтвердив повноваження її голови Рудик. За інформацією ЗМІ, на нього не було допущено делегації кількох обласних організацій. Депутати парламентської фракції проігнорували з'їзд та звинуватили Рудик в узурпації влади. З'їзд виключив із партії 7 депутатів.
  • Запаси вугілля на складах електростанцій вкрай малі, постачання не зростає. Міністр енергетики Галущенко заявив, що енергопідприємства спробують пройти сезон зі споживанням вугілля власного видобутку, але в разі, якщо його не вистачить, доведеться закрити дефіцит імпортом із Польщі, Південної Африки та Казахстану. Кабмін доручив Міненерго скласти графіки накопичення запасів вугілля та газу до опалювального сезону.
  • Міністерство агрополітики повідомило, що з моменту відкриття ринку землі укладено 2,6 тис. угод купівлі-продажу ділянок.
  • За інформацією Держстату, частка виторгу держпідприємств у ВВП у 2020 р знизилася на 0,3 % й наразі складає 8,0 %.
  • Печерський суд Києва відправив під домашній арешт керівників державного агентства з управління активами, отриманими у злочинний та корупційним спосіб (АРМА), яких було спіймано в момент передачі хабаря в розмірі $400 тис.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що домовився з віцепрезидентом Єврокомісії Домбровскісом про відновлення у вересні переговорів щодо виділення другого траншу кредиту ("макрофінансової допомоги"). Вочевидь, що рішення про виділення коштів буде прийнято лише в разі надання МВФ Україні другого траншу кредиту stand by.
  • Курс гривні тримається на високому рівні через масований продаж валюти держбанками. Триває виплата Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам, що стримує їх від продажу валюти. Активно купували валюту нерезиденти, навіть попри погашення Мінфіном валютних ОВДП на $300 млн та купонного доходу за ними ще на $10 млн. Ринок прийшов до рівноваги самостійно, без участі Нацбанку. На п'ятницю курс встановлено на позначці 26,89 ₴/$ (+0,03 грн), 31,92 ₴/€ (+0,22 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Київ

  • Київська міськадміністрація оголосила, що за результатами конкурсів на обслуговування маршрутів перевізники виведуть на вулиці міста автобуси з кондиціонерами, які дають змогу перевозити осіб з інвалідністю. Водії будуть зобов'язані носити форму, зупинки оголошуватимуться двома мовами – українською та англійською.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні підтверджено тестами 962 випадки інфікування коронавірусом, виписано 504 хворих, померли – 14. Темпи вакцинації населення зростають – у четвер щеплено різними вакцинами понад 150 тис. осіб. У світі в четвер зафіксовано практично стільки ж випадків зараження, скільки в середу – 661 тис., померли 10,5 тис. людей. Київська міська адміністрація розробляє електронні перепустки на випадок оголошення ще одного "локдауну". Уряд Польщі має намір послабити обмеження для вакцинованих осіб і тих, хто пред'являє негативний результат тесту на коронавірус. Чиновники стверджують, що подовження обмежень для невакцинованих не є обмеженням їхніх свобод. Американська адміністрація оголосила про обов'язковість вакцинації всіх цивільних службовців федерального уряду, у разі відмови вони мусять носити маски та дотримуватися дистанції. Білий дім запропонував виплачувати $100 тим, хто робить щеплення. Ізраїльський уряд розпочинає вакцинацію третьою дозою препарату Pfizer громадян віком понад 60 років. Кіпр голосив вимогу надання негативного ПЛР-тесту для українських туристів, а також проходження ними ще одного тесту після прильоту до країни.

Війна

  • На Донбасі тривають артилерійські дуелі на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, а також в околицях Горлівки – у Південному та Шумах. Перестрілки й вогневі контакти сталися в промзоні Авдіївки, та в Луганській області – на трасі Р-66 – у Новотошківському, й у Золотому, поруч із КПВВ та ділянкою розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, окупанти здійснили мінування "сірої зони" в Зайцевому на північ від Горлівки. Втрат серед військовослужбовців ЗСУ протягом доби не було.

Тренди

  • Ціни на скраплений газ на АЗС постійно зростають через істотне скорочення постачання з Росії, Білорусі, країн Балтії та Румунії, а також зростання цін на паливо на міжнародних ринках. Також, іноземні постачальники зіткнулися з дефіцитом палива на місцевому ринку після поступового скасування коронавірусних обмежень.
  • Українські соцмережі сколихнула заява глави фракції "Слуга народу" Арахамія про те, що в разі збереження ядерного статусу України могла б шантажувати міжнародних партнерів для примусу до оплати обслуговування ядерного арсеналу.


 

No comments:

Post a Comment