July 17, 2021

16.07.2021: Міністром внутрішніх справ призначено депутата Монастирського

Міністром внутрішніх справ призначено депутата Монастирського

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Міністром внутрішніх справ призначено депутата Монастирського.
  • Чиновники оголосили про підготовку до нових "локдаунів".
  • РНБО відмовився від оголошення санкцій проти Коломойського та Дубинського.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про повернення кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в електронних деклараціях чиновників, депутатів та суддів, а також закон про податкову амністію – про добровільне декларування фізособами активів, власниками яких вони є, з одноразовою сплатою податків до бюджету.
  • Депутати Верховної Ради проголосували за призначення міністром внутрішніх справ глави комітету з правоохоронної діяльності депутата від "Слуги народу" Монастирського, якого деякі експерти називають людиною з оточення колишнього міністра Авакова. Глава фракції "Слуга народу" Арахамія прогнозує, що восени Авакова може бути призначено на посаду віцепрем'єра уряду.
    Парламент прийняв закон про національний опір, який створює сили територіальної оборони на базі чинного адміністративного поділу та збільшує чисельність Збройних сил на 11 тис. осіб – до 261 тис. військовослужбовців.
    Глава тимчасової слідчої комісії парламенту щодо ситуації в Укрзалізниці Гришина вважає основними причинами критичного стану компанії неефективне та деструктивне управління, а також системну корупцію.
    Верховна Рада пішла на канікули, але керівництво парламенту оголосило про проведення кількох позачергових засідань для розблокування підписання законів, які було прийнято в липні.
  • Секретар РНБО Данилов повідомив, що Рада оголосила санкції проти 9 осіб із санкційного списку США. Серед них немає олігарха Коломойського, депутата Дубинського та колишнього депутата Деркача. Данилов пообіцяв, що систему "моніторингу олігархів" буде розроблено до 7 вересня. Рада також постановила включити до декларацій про доходи графу "подвійне громадянство".
  • Конституційний суд визнав законним призначення мінімального посадового окладу в розмірі прожиткового мінімуму, а визначення "мінімальна заробітна плата", "мінімальний посадовий оклад" та "прожитковий мінімум" – вважати тотожними.
  • Офіс генпрокурора повідомив про підозру колишньому голові Конституційного суду Тупицькому, який передав ключ електронного цифрового підпису головному бухгалтеру суду після усунення його з посади указом президента. Верховний суд визнав указ незаконним, що відкриває можливість Тупицькому поновитися на посаді.
  • Обсяг торгів у п'ятницю був досить великим, попит практично збігався з пропозицією. Нерезиденти поступово продають ОВДП, однак на ринок впливає відкладений попит – багато покупців валюти чекали на зниження курсу. На понеділок курс встановлено на позначці 27,23 ₴/$ (-0,06 грн), 32,14 ₴/€ (-0,10 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,01 грн). НБУ вперше за півтора місяця не продавав і не купував валюту на міжбанку протягом тижня.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, у світі зафіксовано 563 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 8,7 тис. людей. В Україні тестами підтверджено 591 випадок інфікування, померли 16 хворих, одужали – 676. Упродовж доби зроблено 111 тис. щеплень різними вакцинами, з моменту початку кампанії – понад 4 млн. США відправили до України майже 2 млн доз вакцини Moderna в рамках ініціативи COVAX, ще 100 тис. доз вакцини AstraZeneca надано урядом Румунії. Секретар РНБО Данилов не виключає посилення карантину в країні вже незабаром. Мер Києва Кличко оголосив про підготовку до третьої хвилі епідемії із запровадженням жорсткого обмеження доступу до громадського транспорту за допомогою електронних перепусток.
    Хорватія пом'якшила умови в'їзду для українських туристів після рішення ради ЄС, з 17 липня відкривається можливість поїздок у Данію, з 18 липня – у Німеччину. За словами чиновників МОЗ, українські сертифікати поки не дають права вільної подорожі до ЄС.
    Прессекретар Білого Дому Саакі звинуватила Китай та Росію в поширенні дезінформації про західні вакцини.

Війна

  • На Донбасі зранку п'ятниці до ночі було тихо, лише в Луганській області окупанти вели авіарозвідку за допомоги безпілотника. Вночі позиції українських військ було обстріляно з важкої артилерії, мінометів та стрілецької зброї на південній ділянці фронту на схід та північний схід від Маріуполя – у Широкиному, Водяному, Павлополі, Чермалику, Старогнатівці. Унаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив про підтвердження Туреччиною українського сертифіката на молочну продукцію, що відкриває можливості для її експорту.


 

No comments:

Post a Comment