June 08, 2021

07.06.2021: Байден запросив Зеленського до Вашингтону

Байден запросив Зеленського до Вашингтону
  • Байден запросив Зеленського до Вашингтону.
  • Кабмін пом'якшив карантин.
  • Курс гривні зміцнюється на тлі продажів нерезидентів.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про обмеження використання пластикових пакетів.
  • За інформацією НБУ, міжнародні резерви України в травні скоротилися на 0,6 % і склали $27,84 млрд.
  • Торги на міжбанку змусили похвилюватися експортерів та інших продавців валюти. Покупців було небагато, тому курс долара почав швидко знижуватися. Стримати зміцнення гривні допоміг Нацбанк, який тричі виходив на торги й купив, за оцінками банкірів, приблизно $70 млн. Курс на вівторок встановлено на позначці 27,19 ₴/$ (-0,10 грн), 33,08 ₴/€ (+ 0,01 грн), 3,73 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок було проведено набагато більше тестів на коронавірус, ніж у неділю – 57,6 тис., що спричинило погіршення статистики інфікування – тестами підтверджено 1,6 тис. випадків зараження. Одужали – 6,8 тис. хворих, померли – 118, Зроблено 48 тис. щеплень. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 312 тис. випадків зараження, померли від ускладнень 7,9 тис. хворих.
  • Кабмін пом'якшив карантин – дозволено цілодобову роботу закладів громадського харчування, установи культури можуть заповнювати зали на 2/3, дозволено відкриття хостелів, готелів та кемпінгів. Іноземцям дозволили в'їзд до України за умови надання ПЛР-тесту, тесту на антиген або документа про повну вакцинацію препаратами, які схвалено ВООЗ. Чехія з 21 червня відкриває кордони для громадян ЄС. Уряд Індії оголосив про початок безплатної вакцинації всього дорослого населення. У звіті Ліверморської національної лабораторії для уряду США гіпотезу про створення коронавірусу SARS-COV–2 у китайській лабораторії у Вухані, названо "правдоподібною".

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військ у Луганському на березі Світлодарського водосховища, перестрілки сталися в Лебединському на приморській ділянці фронту й у Новгородському в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія відкривала вогонь у відповідь на обстріли, під час бойових дій втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Президент США Байден запросив українського президента Зеленського відвідати Вашингтон у середині липня. Він підтвердив участь американської делегації "на найвищому рівні" в саміті "Кримської платформи". Американський президент заявив, що він є противником будівництва російського газогону "Північний потік-2". Офіс президента виправив повідомлення про переговори, прибравши з нього слова про підтримку Байденом надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.
  • Газпром відмовився від збільшення обсягів транспортування газу в червні, що призвело до зростання цін на газ на європейських хабах.
  • Єврокомісія вважає основною умовою надання другого траншу "макрофінансової допомоги" (кредиту під невеликий відсоток) Україні проведення в країні реформи системи правосуддя та збереження незалежності НАБУ.
  • Росії не вдалося через УЄФА заборонити українській команді виступати на чемпіонаті Європи з футболу у футболках із зображенням мапи України разом із Кримом.
  • Київський національний університет позбавив білоруського президента Лукашенка звання почесного доктора.

Тренди

  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), головною причиною економічної кризи в країні майже 43 % респондентів уважають корупцію, третина – звинуватили владу в некомпетентності, а 54 % – підтвердили погіршення економічного становища їхніх сімей. Майже 55 % опитаних – проти висунення Зеленським своєї кандидатури на другий термін, але в першому турі виборів його готові підтримати майже 22 %. На другому місці в президентському рейтингу – попередній президент Порошенко з 12 % підтримки, на третьому – лідер "Батьківщини" Тимошенко – з майже 10 %. У партійному рейтингу президентська партія "Слуга народу" лідирує з мінімальним відривом з 15 % підтримки, наступні – "Європейська солідарність" (13 %), "Опозиційна платформа – За життя" (13 %) та "Батьківщина" (12 %).

No comments:

Post a Comment