June 02, 2021

01.06.2021: Зеленський заявив, що готовий відмовитися від вступу до НАТО в обмін на гарантії безпеки

Зеленський заявив, що готовий відмовитися від вступу до НАТО в обмін на гарантії безпеки

  • Зеленський заявив, що готовий відмовитися від вступу до НАТО в обмін на гарантії безпеки.
  • Верховна Рада заборонила використання поліетиленових пакетів.
  • ДТЕК Ахметова готовий продати всі шахти та теплові електростанції.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла зміни до Кримінально-процесуального кодексу, що передбачають впровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Система покликана полегшити доступ до матеріалів слідства всім учасникам процесу та відмовитися від паперового діловодства.
    З поправками президента прийнято закон про захист викривачів корупції, який Зеленський заветував у лютому. Повідомлення викривачів передаватимуться через спеціальний вебпортал. Чиновники стверджують, що особисті дані викривачів матимуть надійний захист.
    Прийнято закон про заборону використання магазинами та закладами харчування пластикових пакетів, крім тих, що допускають біорозпад. На адаптацію до нових умов компаніям та підприємцям надано 9 місяців.
    До 2025 р відкладено оподаткування митом літаків, які придбають вітчизняні авіакомпанії.
    За основу прийнято законопроєкт про спрощення підключення до електромереж.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про зміни до Кодексу про процедуру банкрутства, що встановлює чіткі терміни погашення заборгованості та запроваджує додаткові вимоги до арбітражних керівників, до розпорядження ними майном боржника тощо.
    За основу прийнято законопроєкт про кредитні спілки, метою якого є врегулювання та стандартизація ринку небанківських фінпослуг, зокрема, видавання універсальних ліцензій та спрощення процедури ліцензування.
    Також у першому читанні прийнято законопроєкт про заборону реклами та обмеження продажу електронних сигарет особам віком до 21 року.
    До парламенту внесено законопроєкт про підвищення суми гарантованої виплати вкладу фізособам із 200 до 400 тис. грн відразу після прийняття документу, і до 600 тис. грн – з 2023 р.
  • Кабмін ухвалив бюджетну декларацію на 2022–2024 рр.
  • Директор компанії олігарха Ахметова ДТЕК Тищенко заявив про намір продати всі вугледобувні підприємства та теплові електростанції й зосередитися на розвитку "зеленої" енергетики. Він також не виключив купівлі газового бізнесу олігарха Пінчука.
  • СБУ повідомила про затримання у Львівській обл. двох іноземців із санкційного списку РНБО – "злодіїв у законі", які перебувають у міжнародному розшуку.
  • Печерський суд так і не ухвалив рішення про вибір запобіжного заходу судді Конституційного суду Тупицькому, якого президент Зеленський відсторонив від посади голови суду. Прокуратура повідомила, що справу про підкуп Тупицьким свідка й давання свідомо неправдивих показань розглядатиме по суті Подільський райсуд Києва.
  • За даними опитування НБУ, індекс очікування ділової активності в травні виріс на тлі пом'якшення карантинних обмежень і склав 50,5 пунктів проти 46,9 пункту у квітні. Соцопитування центру Разумкова продемонструвало зворотну тенденцію – 60 % респондентів оцінили економічну ситуацію в країні, як погану, і лише 5 % – як хорошу. Серед опитаних переважають негативні оцінки розвитку країни – 22 % вважають, що ситуація в наступні 3 місяці погіршиться. Дії влади щодо забезпечення обороноздатності країни респонденти оцінили у 2,9 бала за п'ятибальною шкалою, щодо забезпечення демократії та національної злагоди – у 2,8 бала, щодо забезпечення прав та свобод громадян – у 2,7 бала, з протидії епідемії – у 2,5 бали, щодо забезпечення стабільності в суспільстві – у 2,3 бала, зі зменшення впливу олігархів – в 1,9 бала, з боротьби з корупцією – в 1,8 бала, з розв'язання проблеми тарифів та контролю над цінами – в 1,6 бала.
  • Мінфін розмістив держоблігації в гривні на суму 6 млрд грн, понад половина з них – 1-річні та півторарічні під 11,2–11,3 % річних, а також на $358,5 млн під 3,7–3,9 % річних. Залучених коштів не вистачить для погашення облігацій, що випущено раніше. У середу Мінфін мусить погасити ОВДП на 11,3 млрд грн, а в четвер – на $806,2 млн. Кошти, яких бракує, знову будуть взяті із золотовалютних резервів та бюджету, оскільки уряд не планує оголошення дефолту за виплатами. На думку учасників ринку, більшість ОВДП купили банки, проте не виключають, що гривневі папери купували й нерезиденти, які минулого тижня збільшили портфель на 1 млрд грн – до 97 млрд грн.
    На міжбанку торгівля пожвавилася на тлі зростання котирувань на світових ринках на основні експортні товари. Населення, як і раніше, здає більше валюти, ніж купує, а попит на валюту з боку імпортерів ледь покриває пропозицію. На середу курс встановлено на позначці 27,44 ₴/$ (-0.03 грн), 33,53 ₴/€ (+0,02 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 64,9 тис. тестів, підтверджено зараження 2,2 тис. осіб, померли – 158 хворих, одужали – 9,4 тис. осіб. МОЗ оголосило про закриття багатьох  коронавірусних інфекційних відділень, через брак хворих. Міністр освіти Шкарлет заявив про намір зробити вакцинацію педагогів обов'язковою, що, на думку низки експертів, є порушенням конституційних прав вчителів. Мінфін виділив додатково 1,4 млрд грн на виплату компенсацій у розмірі 8 тис. грн підприємцям та їхнім найманим працівникам, що постраждали внаслідок оголошення "жорсткого карантину".
    Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила для застосування вакцину китайської компанії SInovac. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що українські громадяни, які дістали щеплень цією вакциною, матимуть міжнародний сертифікат. Тернопільська облдержадміністрація оголосила про розгортання в обласному центрі пункту вакцинації населення, який працюватиме у вихідні. У США вже зроблено майже 300 млн щеплень від коронавірусу, повторних тощо. 7 країн ЄС запустили власні цифрові сертифікати вакцинації з єдиним шлюзом для перевірки дійсності QR-коду. У Словаччині відкрито запис на вакцинування російським препаратом "Супутник-V", який не було схвалено регулятором ЄС.
    Туреччина з 1 червня знову вимагатиме від туристів з України надання тестів на коронавірус, довідок про повну вакцинацію або відомості про одужання від хвороби не пізніше 6 місяців. Естонія з 2 червня скасовує обов'язкове носіння масок.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військ під Новгородським в околицях Горлівки, перестрілки сталися в Пісках на околиці Донецька й у Катеринівці в районі Попасної на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було, армія адекватно відповідала на обстріли. У прифронтовій зоні (зокрема, на контрольованій Україною території) зафіксовано багаторазові випадки придушення окупаційною армією сигналу управління безпілотників місії ОБСЄ за допомоги систем радіоелектронної боротьби – практично половина польотів було припинено достроково.

Україна та світ

  • Перед зустріччю президентів США й Росії президент Зеленський надав розгорнуте інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine. Він закликав владу Німеччини поставити летальну зброю Україні. У відповідь міністр закордонних справ країни Маас заявив, що конфлікт на Донбасі може бути врегульовано тільки в політичний спосіб, тому його країна не постачатиме зброю Україні. Маас наполягає, що право на самооборону й територіальну цілісність України мусить реалізувати тільки через переговори.
    Зеленський заявив, що хотів би залучити до переговорів з урегулювання на Донбасі інші країни та висловив готовність до якогось плану "Б", який, начебто, дасть Україні гарантії територіальної цілісності, які буде підтверджено "провідними гравцями" – ЄС та США. За його словами, цей план може замінити вступ України до НАТО, "для того, щоби зупинити війну" та врегулювати питання безпеки, енергетичної тощо. Зеленський розкритикував ЄС та НАТО, назвавши їх "не здатними захистити власних членів".
    Прессекретар президента РФ Пєсков підтвердив підготовку до зустрічі в "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ, проте підкреслив, що порядок денний цих переговорів ще не сформовано.
    Пєсков також заявив, що Росія не має наміру розривати договір про транзит газу через Україну, і надалі подовжить його після закінчення терміну дії контракту. 20 американських сенаторів-республіканців, глава комітету в закордонних справах тощо, закликали адміністрацію президента Байдена відмовитися від скорочення санкцій проти учасників проєкту будівництва газогону "Північний потік-2". Президент Зеленський вважає, що за 2–3 роки, коли новий газогін вийде на проєктну потужність, прокачування російського газу через Україну буде припинено й це стане ще одним важелем продавлювання Росією свого плану врегулювання на Донбасі. Колишня заступник глави МЗС Зеркаль, яку було призначено радником міністра енергетики, вважає, що США поки поставили "на паузу" санкції проти газопроводу, але не виключає їхнього відновлення.
  • Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс закликав білоруського президента Лукашенка скласти повноваження. Прем'єр-міністр Білорусі Головченко заявив про вихід на фінішну пряму узгодження єдиного економічного простору з Росією. Білоруський президент попросив російського президента Путіна забезпечити можливість польотів громадян країни до окупованого Криму на відпочинок. ЄС готує санкції проти державної авіакомпанії "Белавіа" та керівництва авіаційного відомства країни.
    Лукашенко не заперечує проти допиту "правоохоронними органами ЛНР" журналіста Протасевича, якого затримав КДБ РБ після того, як в аеропорту Мінська був примусово посаджений авіалайнер компанії Ryanair. На думку секретаря РНБО України Данилова, в операції із захоплення журналіста брали участь спецслужби РФ.
    Російська армія запланувала до кінця літа провести майже 4,5 тис. військових навчань, зокрема, 1 тис. – десантних військ, а у вересні – масштабні навчання "Захід-2021" спільно з білоруською армією.
  • Суд Праги засудив громадянина країни до 20 років тюремного ув'язнення за участь у бойових діях на Донбасі в складі "армії ЛНР".
  • До Києва прилетіла іранська делегація для переговорів про розв'язання конфлікту щодо знищення вартовими ісламської революції українського авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном, унаслідок чого загинули 176 пасажирів та членів екіпажу. Україна має намір звернутися до суду ООН у разі провалення переговорів з Іраном.
  • Суд в окупованому Криму заочно засудив главу Меджлісу кримськотатарського народу Чубарова до 6 років колонії. Чубаров назвав цей вирок "юридично нікчемним" та пообіцяв оскаржити його в Європейському суді з прав людини.

 

No comments:

Post a Comment