June 01, 2021

31.05.2021: Зеленський анонсував будівництво "президентського університету"

Зеленський анонсував будівництво "президентського університету"

  • Зеленський анонсував будівництво "президентського університету".
  • Україна виплатила $40 млн за ВВП-варантами.
  • Литва позбавила Шарія статусу політбіженця.
  • Активіста Стерненка засуджено умовно на 3 роки з випробувальним терміном.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про створення президентського університету "для підготовки людей майбутнього". Міністр освіти та науки Шкарлет заявив, що вартість будівництва складе 7,2 млрд грн. Університет будуватиметься на території Національного експоцентру (ВДНГ). Запланована дата відкриття установи – 1 жовтня 2023 р.
  • Кабмін призначив членом наглядової ради Нафтогазу заст. глави Офісу президента Свириденко. Радником голови компанії Вітренко призначено колишню депутата Заліщук.
  • Укравтодор відзвітував про збитки підпорядкованих йому підприємств за минулий рік у розмірі 116,5 млн грн. Колишнього главу компанії Кубракова призначено міністром інфраструктури.
  • Одеський апеляційний суд пом'якшив вирок активістові Стерненку – його засуджено на 3 роки в'язниці умовно та звільнено з-під варти з 1-річним випробувальним терміном.
  • Мінфін уперше виплатив дохід у розмірі майже $41 млн за ВВП-варрантами, які було випущено у 2015 р у рамках реструктуризації держборгу. Варанти прив'язані до зростання ВВП, пікові виплати починаються в разі зростанні ВВП країни понад 3 % – виплата складе 13 % перевищення, а за 4 % зростання ВВП Україна мусить виплатити власникам зобов'язань 40 % перевищення. З 2021 до 2025 рр. виплати обмежено 1 % ВВП.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що в разі продажу Приватбанку його може бути розділено. Водночас міністр визнав, що банк є токсичним для інвесторів, оскільки судові процеси, які ініціювали його колишні власники, ще тривають.
  • Міжбанк практично зупинився у вихідний день у США – обсяг угод не перевищив $14 млн. Учасники торгів перенесли угоди на вівторок. Курс гривні встановлено на позначці 27,47 ₴/$ (-0.03 грн), 33,51 ₴/€ (+0,12 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні впродовж доби проведено 52,0 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування у 2,1 тис. осіб, одужали 12,1 тис., померли – 163 хворих. У світі в понеділок підтверджено 360 тис. випадків зараження, померли 7,9 тис. осіб.
    Ізраїль скасував карантин із 1 червня, вимогу носіння масок у закритих приміщеннях залишено. З 1 червня Туреччина дозволяє роботу ресторанів і кафе. Понад 40 % населення Німеччини вже вакциновано, принаймні, однією дозою препаратів. Єврокомісія запропонувала пом'якшити обмеження для внутрішнього туризму вже незабаром.

Війна

  • У понеділок на фронті ситуація знову загострилася. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї у Водяному та Гнутовому на ділянці фронту на азовському узбережжі, а також у Шумах в околицях Горлівки. В Авдіївці, Майорську на околиці Горлівки та в Золотому на півночі Луганської обл. сталися перестрілки зі стрілецької зброї та гранатометів. У районі Світлодарського виступу ВСУ засобами радіоелектронної боротьби запобігли спробі ведення авіарозвідки російським безпілотником "Орлан-10". За зведенням штабу ООС, втрат упродовж доби серед українських військовослужбовців не було.
  • Випускники шкіл на окупованій території Донецької обл. (т. зв. "ДНР") цього року вперше здають єдиний держіспит одночасно з РФ та за російськими нормами.

Україна та світ

  • Литва оголосила журналіста Шарія персоною нон грата. Він дістав у країні статус політбіженця у 2012, нібито через репресії з боку режиму Януковича. Шарій заявив, що оскаржуватиме рішення уряду країни в суді. Проти Шарія в Україні порушено кримінальну справу та введено санкції, тому не виключено, що українські правоохоронці звернуться до європейських країн із вимогою його екстрадиції.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Україну та Грузію не запрошено на саміт у червні, оскільки його формат не припускав участі країн, що не є членами Альянсу. За його словами, НАТО підвищив боєготовність військ у відповідь на агресивні дії Росії в Грузії та Україні. Росія посилила угруповання в Західному окрузі – створює 20 нових військових з'єднань, а також перекидає до західного кордону додаткові військові підрозділи та новітню техніку.
  • Співголова німецької партії "Союз-90 – Зелені" Бербок – реальний претендент на посаду канцлера після виборів до Бундестагу у вересні, заявила, що щодо Росії треба проводити курс "жорсткості та діалогу" й уважає за необхідне зупинити будівництво російського газогону "Північний потік-2". Чинний канцлер Меркель та її однопартійці наполягають на якнайшвидшому добудуванні газогону. До США їде урядова делегація для обговорення можливого скасування санкцій проти німецьких та європейських підприємств, що беруть участь у будівництві.


 

No comments:

Post a Comment