May 14, 2021

13.05.2021: Кличко заявив, що правоохоронці "кошмарять" столичну владу

Кличко заявив, що правоохоронці "кошмарять" столичну владу
  • Кличко заявив, що правоохоронці "кошмарять" столичну владу.
  • Окупанти на Донбасі ведуть обстріли з танків та важкої артилерії.
  • Київпастранс та метрополітен планують підвищити вартість проїзду до 21 грн.
  • Медведчука відправлено під домашній арешт.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів міністра енергетики Галущенко до складу РНБО.
  • Глава Офісу президента Єрмак заявив, що з головою правління Нафтогазу Вітренком підписано річний контракт, тому чутки про його можливу відставку безпідставні. Єрмак також заявив, що членам наглядової ради Нафтогазу запропоновано працювати до виборів нового складу ради.
  • На думку експертів, запаси пального в постачальників уже майже закінчилися, і його ціна на заправках почне рости. Протягом доби ціни на бензин та дизельне пальне у великих мережах АЗС зросли на 0,4–1,0 грн/л.
  • За даними Митної служби, імпорт товарів до України за 4 місяці склав $20,42 млрд, що на 21 % більше, ніж торік.
  • Печерський суд відправив главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука під домашній арешт. На суді Медведчук заявив, що його однопартієць Козак перебуває на лікуванні в Білорусі. На думку низки юристів, звинувачення за 4 статтями підготовлено неякісно й, імовірніше, розвалиться в суді.
  • Держбюро розслідувань оголосило про встановлення повної картини катастрофи навчального літака АН-26 у Чугуєві. Кримінальні справи порушено проти командування Повітряних сил, навчального закладу та військової частини.
  • Мінфін збільшив прогноз виплат з обслуговування та погашення держборгу у 2021 році на 3,3 млрд грн, загальна сума виплат складе 602 млрд грн.
  • Торги на валютному ринку в четвер пройшли спокійно. Попит та пропозиція швидко дійшли рівноваги, тому курс гривні щодо долара практично не змінився: 27,63 ₴/$, 33,38 ₴/€ (-0,12 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,01 грн). НБУ в сесії знову участі не брав.

Київ

  • Київський метрополітен та Київпастранс оголосили про намір збільшити вартість проїзду в громадському транспорті до "економічно обґрунтованої ціни" у 21 грн. Прокуратура провела обшуки в цих підприємствах, а також у компаніях, що постачають їм товари та послуги в рамках справи про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Обшуки було проведено також в одного з керівників партії "УДАР" Палатного. Мер Києва Кличко заявив, що податкові органи "кошмарять" столичну владу, чого не було навіть за часів колишнього президента Януковича. Офіс президента наполягає, що правоохоронці діяли не за вказівкою Банкової, а самостійно викрили випадки масштабної корупції в столиці.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 79,5 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 7,6 тис. випадків інфікування. Одужали 15,6 тис. хворих, померли – 287. З початку кампанії вакцинації зроблено 0,92 млн щеплень. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що показники захворюваності у всіх областях та Києві знизилися до "жовтих" карантинних значень.У світі темпи поширення інфекції стабілізувалися – протягом доби зафіксовано 744 тис. випадків, померли 13,4 тис. людей.
    Уряд Чехії оголосив про визнання сертифікатів вакцинації Угорщини, Німеччини та Польщі ще до запровадження загальноєвропейського документа. Влада США дозволила не носити маски громадянам, що дістали 2 щеплень. Туристам з України та ще 13 країн з 15 травня не треба пред’являти ПЛР-тести для в’їзду до Туреччини. З 14 травня Греція відкриває кордони для вакцинованих туристів із країн, що не входять до ЄС.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострилася, окупанти обстрілюють позиції українських військ із мінометів, важкої артилерії та танків. Бої та вогневі контакти сталися на ділянці фронту в районі узбережжя Азовського моря – у Водяному, Лебединському, Гнутовому та Павлополі, на схід від Волновахи – у Новоселівці, неподалік від КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь – у Новотроїцькому, на околиці Донецька – у Пісках, у районі Горлівки – у Верхньоторецькому та Південному, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Луганській обл. – у Новозванівці в околицях Попасної. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про загибель українського військовослужбовця внаслідок бойових дій.

Україна та світ

  • Глава Офісу президента Єрмак заявив, що процес погодження можливих переговорів президентів України та Росії триває, й уважає, що їх треба провести якомога швидше. На зустрічі з послами "Великої сімки", ЄС та Швеції він констатував, що переговори тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі й політичних радників глав держав "нормандської четвірки" зайшли в глухий кут, на фронті все частіше застосовується важке озброєння, а українська армія зазнає втрат.
    Прессекретар російського президента Пєсков у відповідь на публікації про намір приєднати донбаські "республіки" заявив, що Росія "не планує нікого поглинати".
  • Представник США при ОБСЄ Розенсток-Сіллер заявила, що Росія й надалі перекидає важкі озброєння до окупованого Криму, попри заяву про відведення військ.
  • За твердженням президента Байдена, хакери, що атакували комп’ютерні системи одного з найбільших нафтопроводів США Colonial Pipeline, мешкають у Росії, проте заявив, що ФБР вважає непричетним до цього інциденту російського президента Путіна.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто висловив "обережний оптимізм" щодо нормалізації відносин після зустрічі з главою МЗС України Кулебою. Зокрема, мова йде про конфлікт, пов’язаний з українським законом про освіту.
  • Азербайджанська держкомпанія SOCAR підписала контракт із "Роснефтью" про постачання палива до України.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив про підписання з французькими компаніями рамкових угод на суму €1,3 млрд, зокрема, на постачання електротягів, автодрабин для роботи на висотних будівлях, відновлення водопостачання в Луганській обл. та покращення якості питної води в Києві.

Тренди

  • Заст. міністра внутрішніх справ Геращенко заявив про плани розроблення закону про використання мобільних телефонів учасниками дорожнього руху для фіксації порушень, щоби "кожен стежив за кожним". Він також повідомив, що до кінця року на дорогах буде встановлено вже 400 камер фотовідеофіксації.
  • Міністр агрополітики Лещенко заявив, що міністерство розпочне роботу наприкінці травня. Серед пріоритетів – запуск земельної реформи та зрошення земель. Чиновник назвав "фікцією та обманом" твердження про те, що кожен українець має право на 2 гектари землі сільгосппризначення. Конституційний суд у червні у формі відкритого усного провадження розглядатиме подання щодо конституційності закону про продаж землі. За результатами опитування служби "Рейтинг" 79 % респондентів на референдумі проголосували б проти продажу землі іноземцям.

 

No comments:

Post a Comment