May 13, 2021

12.05.2021: Кабмін запроваджує регулювання цін на пальне

 

Кабмін запроваджує регулювання цін на пальне

  • Кабмін запроваджує регулювання цін на пальне.
  • Протягом року рахунки за комунальні послуги зросли в півтора раза.
  • Правоохоронці провели обшуки в комунальних підприємствах Києва.
  • Медведчук з’явився до Офісу генпрокурора.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про доповнення до Податкового кодексу, які встановлюють пільгові умови розмитнення автомобілів на єврономерах.
  • Кабмін створив Бюро економічної безпеки на підставі закону, що ухвалила Верховна Рада. Глава парламентського комітету з податкової, митної та фінансової політики Гетманцев вважає, що Бюро дасть змогу покласти край тіньовому бізнесу протягом 2 років.
    Затверджено законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, що підвищує ставки податків та рентних платежів великого бізнесу. За оцінкою прем’єр-міністра Шмигаля, це дасть змогу збільшити надходження до бюджету на 60 млрд грн на рік. Чиновники вважають, що законопроєкт обмежить вплив олігархів на владу.
    Уряд змінив порядок розрахунку прибутку держкомпаній, зменшивши відрахування на резерви з урахуванням сумнівної заборгованості. Це дасть можливість істотно збільшити розмір дивідендів, які Нафтогаз зобов’язаний виплатити державі.
    Кабмін вніс бензин, газ та дизпаливо до переліку товарів, що мають важливе соціальне значення. У разі змінення цін на них на 1 відсоток чи більше продавці мусять їх декларувати. Міністерство економіки запропонувало встановити на період карантину граничні рівні націнки на бензин та дизпаливо. Ціна нафти на міжнародних ринках зростає, ціни на заправках упродовж останнього тижня виросли на 1 грн/л. На думку експертів, адміністративне регулювання не дасть змогу знизити ціну, проте може спричинити дефіцит пального. Перед запровадженням декларування ціни на заправках зросли.Прем’єр-міністр оголосив, що Укрпошта й надалі доставлятиме пенсії "мобільними відділеннями" зв’язку до населених пунктів, де бракує банкоматів.
  • Посли країн "великої сімки" закликали українську владу якомога швидше відновити роботу наглядової ради Нафтогазу.
  • Міністерство інфраструктури оголосило про готовність до експлуатації системи автоматичного габаритно-вагового контролю на трасах і очікує ухвалення Верховною Радою 2 законів, що врегулюють їхнє застосування.
  • Міністр соцполітики Лазебна заявила, що реальний прожитковий мінімум понад 2 рази вищий за офіційний. Вона підкреслила, що збільшення законодавчо встановленого мінімуму стримує прив’язка до нього понад 180 різних видів виплат.
  • Глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук прийшов до Офісу генпрокурора. Він заявив, що ознайомився з підозрою, але офіційно її йому не було вручено. Пресслужба Офісу повідомила, про намір звернутися до суду з вимогою взяти Медведчука під варту. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія не планує втручання в процес слідства та повідомив, що Медведчук не звертався з проханням про надання політичного притулку.
    Фонд держмайна на підставі матеріалів розслідування НАБУ подав позов до суду з вимогою повернення в держвласність ділянки нафтопродуктопроводу "Самара-Західна Європа", яку контролювали компанії, власником яких є Медведчук.
  • Прокуратура, Нацполіція та Держфіскальна служба провели обшуки в комунальних підприємствах та службах Києва, зокрема, у Київавтодорі, Київміськсвітлі, Спецжитлофонді та Зеленбуді, а також у департаменті соцполітики Київської міськадміністрації.
  • На Чорнобильській атомній станції зафіксовано збільшення випромінювання під зруйнованим ядерним реактором 4 енергоблоку. Керівництво підприємства запевняє, що загрози неконтрольованого викиду радіації немає.
  • За даними Держстату, упродовж року рахунки для населення за комунальні послуги зросли на 46 %. У квітні борг за спожиті послуги скоротився на 2,8 млрд грн і на 1 травня склав 82,1 млрд грн.
  • Обсяг торгів валютою після свят поступово зростає. Попри погашення Мінфіном ОВДП, ці кошти ще не з’явилися на ринку й торги тривали спокійно, попит та пропозиція дістали рівноваги без втручання Нацбанку. Курс на четвер встановлено на позначці 27,63 ₴/$ (-0,04 грн), 33,50 ₴/€ (-0,17 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні протягом добу проведено 89,5 тис. тестів, підтверджено 6,8 тис. випадків інфікування коронавірусом, одужали 19,5 тис. людей, померли від ускладнень 346 хворих. У світі зафіксовано 750 тис. випадків зараження, померли 13,9 тис. осіб.
    Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила "жовтими" карантинними зонами Київ та практично всі області, крім Миколаївської та Черкаської.
    Головний санлікар Ляшко спростував твердження прем’єр-міністра Шмигаля про вільний доступ до вакцин для всіх, хто став у чергу в додатку "Дія", та заявив, що вакцинуватимуться тільки особи з пріоритетних груп. За даними Міністерства охорони здоров’я, з моменту початку кампанії вакцинації зафіксовано 1207 випадків побічних ефектів, з них 72 – серйозні. Усього зроблено 884 тис. щеплень.
    Уряд Норвегії відмовився від вакцини AstraZeneca через рідкісні, але серйозні побічних ефектів. У Росії в червні починається виробництво цієї вакцини за ліцензією для постачання за кордон. Європейське агентство з лікарських засобів стверджує, що вакцини, які дозволено до застосування у ЄС, ефективні і проти "індійського" штаму коронавірусу. Віцепрезидент Єврокомісії Шефчович висловив упевненість, що "сертифікати вакцинації" буде випущено до літа. Словаччина з червня починає щеплення населення російською вакциною "Супутник-V".

Війна

  • На Донбасі бойові дії зі застосуванням мінометів тривали на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутове, у Мирному на схід від Волновахи, у передмісті Авдіївки, в околицях Горлівки – у Новгородському та Верхньоторецькому, а також у Катеринівці Попаснянського району Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.
  • За інформацією уповноваженої з прав людини Денисової, Росія останнім часом збільшила темпи видавання паспортів жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей. Напередодні виборів, що намічено на вересень, "республіки" відвідала делегація депутатів російської Держдуми від владної партії "Єдина Росія". "Нові громадяни" з ОРДЛО можуть істотно вплинути на результати виборів. МЗС України заявив, що участь українських громадян поставить під сумнів їхню легітимність.

Україна та світ

  • Морська охорона Державної прикордонної служби виявила російський ракетний корвет поруч з українськими територіальними водами в Чорному морі. Прикордонники припустили, що судно стежило за фрегатом Берегової охорони США, який прибув до Одеси.


No comments:

Post a Comment