May 10, 2021

09.05.2021: Україна відзначила 9 травня без істотних порушень громадського порядку

Україна відзначила 9 травня без істотних порушень громадського порядку

  • Україна відзначила 9 травня без істотних порушень громадського порядку.
  • СБУ затримала виконавців антиугорської провокації на Закарпатті.
  • Донбаські "республіки" передали списки на обмін.

В Україні

  • СБУ повідомила про затримання групи злочинців, які розповсюджували антиугорські листівки на Закарпатті. За твердженням слідства, їхніми діями керували російські куратори.
  • В Україні відбулися заходи на честь Дня перемоги, у яких, за інформацією Нацполіції, узяли участь понад 50 тис. осіб. Поліція відкрила 11 кримінальних проваджень за використання комуністичної та націоналістичної символіки. В Одесі відбулися сутички між учасниками ходи "Безсмертний полк" та правоохоронцями.
    Єдиним іноземним гостем традиційного "Параду перемоги" в Москві став лише президент Таджикистану Рахмонов. Російський президент Путін заявив, що перемогу у війні з Німеччиною здобув "наш народ" і не згадав про роль союзників з антигітлерівської коаліції. У виступі пролунали погрози "збіговиськам недобитих карателів". Російський президент також підкреслив, що "нема пробачень тим, хто знову будує агресивні плани".
  • Глава Державного космічного агентства Тафтай оголосив про плани запуску семи українських супутників. За його словами, перший із них планують запустити в грудні в співпраці з Європейським космічним агентством.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 21,9 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,8 тис. осіб, одужали – 9 тис., померли – 119 хворих. У світі в неділю зафіксовано 649 тис. випадків інфікування, померли 10,2 тис. людей.
    До України доставлено ще 0.5 млн доз вакцини китайської компанії Sinovac.
    Єврокомісія з червня розриває контракт із компанією AstraZeneca, яка зірвала постачання вакцини.
    Греція офіційно відкрила пляжі перед початком туристичного сезону. Жителі Іспанії влаштували нічні масові гуляння на честь завершення режиму надзвичайної ситуації, який діяв із жовтня 2020 р. Кіпр пом’якшує карантин із використанням власних "паспортів безпеки", які громадяни мусять пред’являти в ресторанах та торгових центрах, комендантська година все ще діятиме з 23:00. Канцлер Німеччини Меркель сподівається на відновлення внутрішнього та іноземного туризму в ЄС незалежно від наявності щеплення в туристів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Троїцькому – на ділянці фронту в районі Світлодарського водосховища й зі стрілецької зброї – в Авдіївці. Втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було. Місія ОБСЄ не змогла здійснити моніторинг лінії фронту безпілотником у районі Горлівки через глушіння сигналу.
  • За словами члена гуманітарної групи на переговорах тристоронньої контактної групи Іванової, "республіки" наприкінці квітня, нарешті, передали списки на обмін утримуваними особами, що дає надію, що обмін таки відбудеться.

Україна та світ

  • У Чорному морі поблизу Одеси пройшли спільні маневри катерів Морської охорони Держприкордонслужби з американським катером берегової охорони Hamilton. Маневрам активно протидіяли кораблі прикордонної служби ФСБ РФ. Посольство США в Україні закликало РФ повернути Україні повний контроль над Кримом.

Тренди

  • Міністр культури та інформполітики Ткаченко сподівається на ухвалення Верховною Радою закону про медіа наприкінці травня. На думку багатьох експертів, закон, у разі його прийняття в нинішньому вигляді, дасть змогу владі ефективно контролювати ЗМІ й фактично запровадить цензуру.


 

No comments:

Post a Comment